$
דעות

הידע על ניהול תרומות קיים, המנהלים לא מתעניינים

לו החברות הציבוריות היו מנהלות את פעילותן העסקית כפי שהן מנהלות את הפעילות הפילנתרופית שלהן, מהר מאוד הן היו פושטות רגל

גיל קליאן 07:0503.05.15

כשמנהל טוב מחליט על רכישת ציוד, השקעה בפעילות חדשה או יציאה לקמפיין שיווקי, הוא עושה זאת לאחר בדיקה קפדנית של העלויות ובמאמץ למקסם ככל האפשר את התמורה בעבור ההשקעה.

 

החברות הישראליות הנסחרות בבורסת תל אביב משלמות כסף טוב בעבור אנשים שיקבלו החלטות עסקיות מושכלות ויגדילו את רווחי העסק. אלא שכישורי הניהול הללו אינם מקבלים ביטוי בכל מה שנוגע לתקציבי תרומות לארגונים חברתיים ולתמיכה בקהילה.

 

 צילום: אימג'בנק/thinkstock

 

מבדיקה של 302 פרקי התרומות של החברות הציבוריות בישראל, שפורסמו בדו”חותיהן הכספיים ל־2014, עולה כי ברוב המקרים, כספי תרומה מוקדשים לפעילות חברתית כזו או אחרת ללא מחשבה יתרה, ללא מדיניות תרומה וללא מעקב אחר הכספים שנתרמו.

 

לו אותם מנהלי חברות היו מנהלים את הפעילות העסקית שלהם כמו שהם מנהלים את הפעילות הפילנתרופית, הם היו מגיעים מהר מאוד לפשיטת רגל. 87 חברות בלבד, מתוך 302 החברות בדירוג, דיווחו כי קיימת אצלן מדיניות תרומה, שהיא הבסיס למינהל תקין של קשרי קהילה. יש לראות בכך לא פחות מרשלנות מקצועית: מנהלי החברות הציבוריות מחויבים לתת דין וחשבון לבעלי המניות על כל תנועה כספית.

 

אין כאן בעיה של ידע, אלא של רצון. קיימות אינספור מתודולוגיות למדידה של השפעה חברתית. רק להושיט יד ולקחת. יש גם כאלה שעושים: בנק הפועלים למשל מציין באתר האינטרנט שלו מה התוצאות של ההשקעות של הבנק בחינוך, והאם הן באמת אפקטיביות.

 

כספי תרומה שמושקעים ביעילות עשויים אף לסייע לחברה לעמוד ביעדים עסקיים. אם כל חברה שמתלוננת על היעדר מהנדסי מכונות היתה מחלקת מלגות ללימודים אלה - יכול להיות שהבעיה היתה נפתרת תוך כמה שנים. בנוסף, תוכנית קשרי קהילה טובה מעניקה תחושת גאווה לעובדים, שמגדילה את הוותק הממוצע, מגבירה יעילות ובעלת שווי של ממש.

 

 

 

כיום המנהלים של החברות הציבוריות בוחרים לוותר על הערך הזה. לצאת ידי חובה: לקבל תעודת הוקרה, לשלוח את העובדים לסייד איזה קיר ולהרוויח גיבושון על הדרך, אולי גם לקנות קצת מתנות לחג שנארזו על ידי בעלי מוגבלויות כדי למרק את המצפון או לייצר נושא לשיחה במפגש חברתי עם בכירים מחברות מתחרות.

 

אולי הגיע הזמן שבעלי המניות של אותן חברות ידרשו מהמנהלים לא לקחת את הדרך הקלה, ולהתייחס לכספים של סעיפי התרומה בקצת יותר כבוד ואחריות. בטוח שמישהו ירוויח מזה משהו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x