$
דעות

מימון המונים לאן?

מימון המונים אינו בהכרח מתחרה של המשקיעים המוסדיים. להיפך. הוא משמש כיום כלי לייעול ההשקעות המוסדיות ולהקטנת הסיכון

דן מרום 08:0701.05.15

תופעת "מימון ההמונים" (Crowdfunding) התפשטה בקצב של טרנד אופנתי, אך האם מדובר באופנה חולפת או בתחילתה של מציאות כלכלית חדשה, ולאן מועדות פניה של טרנד או מציאות זו ?

 

מימון המונים התפתח כמנגנון חברתי-דמוקרטי שמאפשר לאנשים מן המניין לתת תמיכה כלכלית לרעיונות ופרויקטים שהיו רוצים לראות מתממשים. על בסיס שילוב של חיבור אמוציונאלי ופונקציונאלי, מעריצים החלו לממן אמנים במגוון תחומים. פטרוני האמנות החדשים הפכו בהמשך גם למלווים לאנשים פרטיים ולעסקים קטנים בינוניים, ולאחר מכן גם כמיקרו-אנג'לים בסטארטאפים.

 

ההתפתחות של מימון המונים ככוח מניע כלכלי באה בעקבות המשבר הכלכלי שהחל ב-2008 בארה"ב והפך מהר מאוד למשבר גלובלי. הקריסה של המוסדות הפיננסיים וכללי האשראי הנוקשים שנקבעו עקב כך הותירו יזמים ובעלי עסקים רבים ללא מקורות מימון, מה שתרם עוד יותר להאטה הכלכלית. בכורח המציאות החדשה פנו היזמים למקורות מימון אלטרנטיביים ופלטפורמות מימון ההמונים החלו למלא את החלל שהותירו גופי המימון המוסרתיים.

 

בחמש השנים האחרונות שוק המימון האלטרנטיבי גדל בלמעלה מאלף אחוזים, מכמה עשרות פלפורמות ומימון בהיקף של מליונים בודדים ליותר מ-1,000 פלטפורמות בכל העולם ומימון של מיליארדי דולרים. יותר מכך, הצמיחה של שוק המימון האלטרנטיבי היא לא רק מטאורית אלא גם עקבית. השוק יותר ממכפיל את עצמו מדי שנה ועל פי דו"ח שפורסם מטעם הבנק העולמי שוק מימון ההמונים צפוי להגיע לגודל של 93 מיליארד דולר עד שנת 2025.

 

  צילום: שאטרסטוק

 

עם זאת, מה שמיוחד בשיטת מימון זו זה לא סכומי העתק שמגוייסים (נכון לעכשיו סכומי ההשקעה במימון המונים מתגמדים לעומת השקעות בנקים וקרנות הון סיכון), אלא האופן שבו הכסף מושקע והיעדים שלו.

 

עסקים קטנים מתקשים לגייס מימון מוסדי

 

בעלי עסקים קטנים ובינוניים נמצאים בתחתית ההירככיה בעולם העסקים. מי שזכה לסיוע ממשלתי בעקבות המשבר הכלכלי היו בעיקר הבנקים והמוסדות הגדולים, מתוך הנחה שתמיכה בהם תוביל להתאוששות המשק כולו. בפועל הקושי על עסקים קטנים ובינוניים לגייס מימון ממוסדות אלה רק גדל.

 

עפ"י דו"ח שפרסם משרד הכלכלה ב-2013 עסקים קטנים ובינוניים מהווים 99.3% מכלל העסקים בישראל והם מעסיקים יותר מחצי מהשכירים במשק. על אף המרכזיות שלהם בכלכלה שלנו, האשראי שניתן לעסקים קטנים על ידי בנקים הוא רק כ-15% מהאשראי לעסקים והתשואות על אשראי זה גדולות באופן ניכר מהאשראי לעסקים גדולים אף על פי שהסיכון לא נחשב לגדול יותר עבורם.

 

המשבר הכלכלי חשף פער במימון עסקי שהותיר כלכלות מדשדשות בהרבה מדינות בעולם. עפ"י הגישה הקפיטליסטית הצמיחה הכלכלית מתחילה מלמעלה, מהעסקים הגדולים ותאגידי הענק. אבל במציאות שנוצרה בעקבות המשבר, קשה לבנקים ולמשקיעים המוסדיים לספק את המימון הדרוש, במיוחד בסקטורים הדורשים השקעות בעלות פוטנציאל סיכון גבוה. מימון המונים נכנס בתווך של הפער הזה על מנת למלא את החלל שהותירו המשקיעים המוסדיים, והוא אף עושה זאת בצורה יעילה יותר.

 

80% מהמימון ממשקיעים מוסדיים

 

מימון המונים אינו בהכרח מתחרה של המשקיעים המוסדיים. להיפך. הוא משמש כיום כלי לייעול ההשקעות המוסדיות ולהקטנת הסיכון. עפ"י דניי רינגלמן, אחת ממייסדי פלטפורמת מימון ההמונים המצליחה אינדיגוגו, קמפיין מוצלח של גיוס המונים מסייע גם בגיוס מימון מבנקים, קרנות הון סיכון ואנג'לים מפני שהוא מוכיח את הביקוש למוצר ומקטין עבורם את הסיכון.

 

החיבור בין העסקים הגדולים לבין שוק המימון האלטרנטיבי הולך וגדל משנה לשנה. בתחום הלוואות P2P (עמית לעמית), שתי הפלטפורמות המובילות בעולם, Lending Club ו-Prosper, שגייסו עד היום למעלה מ-8.5 מיליארד דולר, מקבלות יותר מ-75% מהמימון ממשקיעים מוסדיים. לנדינג קלאב אף הודיעה בשנה שעברה על שותפות אסטרטגית עם בנק יוניון האמריקאי ובהנפקה הציבורית הראשונה בעולם לפלטפורמת מימון המונים, מוערכת ב כמעט 9 מיליארד דולר (יותר מהרבה בנקים אחרים), כאשר המשקיע העיקרי הוא בנק וולס פארגו, אחד הבנקים הגדולים באמריקה.

 

בינתיים, פלטפורמות אחרות הצליחו לגייס 1.3 מיליארד דולר הון סיכון מחברות ידועות כגון בלאקרוק, גוגל וסאקויה. והצמיחה של פלטפורמות ההלוואות ממשיכה להתפשט. באירופה שוק ההלוואות P2P גדל במאות אחוזים בשנה שעברה. ברקליס, אחד מהמוסדות הפיננסיים הגדולים בעולם הודיע על השקעה בפלפורמת מימון המונים באפריקה, וגם בישראל מתפתח השוק עם הקמתן של פלטפורמות כמו אי-לון הצומחת בקצב עקבי, ומפלסת את הדרך למהפכת "מימון ההמונים" בארץ.

 

על סף מעבר

 

מימון המונים יצר לעצמו נישה מבטיחה בשנים האחרונות, אך יותר מזה, הוא יצר ערך עבור המשקיעים המוסדיים. בנוף הכלכלי החדש יש יותר הזדמנויות עבור כל השחקנים והדבר מביא לצמיחה ותנופה אדירה, לא רק עבור שוק המימון האלטרנטיבי, אלא עבור הכלכלה העולמית בכלל.

 

דו"ח הבנק העולמי מעריך ששוק מימון ההמונים יגיע ל-93 מיליארד דולר עד 2025, אך עם הכניסה של השחקנים המוסדיים, מספר זה קופץ ל-300 מליארד דולר – כמעט פי שניים מהיקף ההשקעות של כל קרנות ההון סיכון בעולם. כשחברות מובילות משתמשות במנגנוני מימון אלטרנטיבי וכשהמשקיעים המוסדיים מנתבים את כספם בעקבות ההמון, ייתכן שאנחנו על סף מעבר ממודל בו ההתפתחות הכלכלית מוכתבת מלמעלה, למודל בו היא צומחת מלמטה.

 

הכותב הוא ד"ר למימון ודירקטור בחברת ההלוואות החברתיות eLoan.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x