$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

הניצחון של אנונימוס: תנובה תממן את ההפגנות נגדה

מתוך עשרות עמותות שפועלות להגנה על בעלי חיים, שתיים בלבד ייהנו מכספי הסדר הפשרה שהושג בתביעה הייצוגית נגד תנובה: אנונימוס ותנו לחיות לחיות, שיחלקו ב־2.7 מיליון שקל. הכסף יועבר אליהן דרך עמותת עיגול לטובה, שבה פעיל הבורר בהליך השופט בדימוס מאיר שמגר

גיל קליאן 08:2408.04.15

אנונימוס ותנו לחיות לחיות, שתי עמותות הפועלות להגנה על בעלי חיים ולשמירה על זכויותיהם, צפויות בשבועות הקרובים לקבל תוספת תקציבית משמעותית לפעילותן, בדמות מענק של 1.35 מיליון שקל לכל אחת. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי אף שבישראל קיימות עשרות עמותות הפועלות להגנה על זכויות בעלי חיים, רק אנונימוס ותנו לחיות לחיות יהנו מכספי הפשרה מכיוון שהן היחידות הרשומות במאגר העמותות "עיגול לטובה" שלפי החלטת הבורר אליה יועברו הכספים.

המענק לעמותות הללו, שחרתו על דגלן התנגדות מרה לתאגידים המפיקים מזון מן החי, מגיע "באדיבות" תנובה — יצרנית מוצרי החלב והביצים הגדולה בישראל ואחת השחקניות הגדולות בשוק הבשר והדגים. השבוע חתמה תנובה על הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדה בעקבות תחקיר "כלבוטק" מלפני שנתיים וחצי, שחשף את ההתעללות השיטתית בבעלי החיים המוחזקים במשחטה של אדום אדום שבבעלות תנובה. התחקיר שנחשף ב"כלבוטק" עורר סערה ציבורית עצומה, שבעקבותיה התחייבה תנובה לנקוט צעדים לשיפור תנאיהן של חיות המשק.

 

 

הפשרה בתביעה הייצוגית הושגה בהליך בוררות, והיא עדיין טעונה את אישור בית המשפט לקבלת תוקף של פסק דין. את הליך הבוררות ניהל נשיא בית המשפט העליון לשעבר השופט בדימוס מאיר שמגר, שפסק כי תנובה תשלם 2.7 מיליון שקל לעמותות שעוסקות “בהגנה ובשמירה על חיות משק”, ונמצאות במאגר “עיגול לטובה”. בראש הוועדה שבוחרת את העמותות שיכללו ב”עיגול לטובה” עומד שמגר בעצמו. העמותות שנבחרו על ידי “עיגול לטובה” הן כאלה שהוכיחו מינהל תקין וזכו לחותמת של ארגון מידות, המעידה כי כספיהן מושקעים באופן שהולם את מטרות העמותה. העמותות היחידות הנכללות במאגר הן תנו לחיות לחיות ואנונימוס, שפעיליה הם שחשפו את ההתעללות.

 

עובד של אדום־אדום מחשמל עגל שלא מצליח לעמוד על רגליו. מתוך כלבוטק עובד של אדום־אדום מחשמל עגל שלא מצליח לעמוד על רגליו. מתוך כלבוטק

 

תקציב הפעילות השנתי של אנונימוס לשנת 2013 עמד על 1.8 מיליון שקל, כך שהתרומה של תנובה תזניק ב־75% את המימון השנתי של העמותה. התקציב השנתי של תנו לחיות לחיות עומד על 9 מיליון שקל, כך שמבחינתם מדובר בתוספת מימון של 15%. אולם בעמותה זו רק כ־20% מהתקציב מוקדש לפעילות למען החיות במשקים התעשייתיים, והתרומה של תנובה תוקדש כולה למאמצים לשפר את תנאי החיות הכלואות בשטחם של תאגידי המזון. כלומר התקציב לפעילות זו בשנה הקרובה יזכה לתוספת של 75%. עוד חויבה תנובה לספק לעמותת הנזקקים “לתת” מוצרי מזון בשווי 1.5 מיליון שקל.

 

 

פעולה מתקנת

 

התובעות הייצוגיות הן רות קוליאן ופרח אמזלג, שיוצגו על ידי עורכי הדין אביעד אמזלג, האני טנוס, יוחי גבע וטל רכניץ. תנובה יוצגה על ידי משרד ש. פרידמן ושות'. לכאורה מדובר בהישג מרשים עבור עמותות ההגנה על בעלי חיים, אולם התובעת הייצוגית קוליאן דווקא מביעה חוסר שביעות רצון מההסדר: "ככל שחולפים הימים אני לא מרוצה מההסדר הזה. הכסף אמנם הולך להגנה על בעלי חיים שלא יכולים לזעוק את זעקתם, אבל הם היו צריכים לשלם הרבה יותר. אני חוששת שהתחלנו עם רף נמוך מדי, שעלול להוות תקדים לתובענות ייצוגיות אחרות ככל שיוגשו כמו עם זוגלובק. אני מקווה שזה לא יהפוך להיות כמו פתיחת עסקים בשבת, שאולי ‘ישתלם להם' לשלם את הקנס ולהמשיך את ההתעללות בבעלי החיים".

 

שתי העמותות מברכות על התרומה, גם אם זו מגיעה מכספים שמקורם בתעשיית הבשר. "יש טעם רב בזה שהפיצוי לציבור ייעשה בתרומה לארגונים שעוסקים בהגנה על חיות משק. בהתנהלות של משחטת אדום אדום הצרכן הפך בעל כורחו לשותף להתעללות בבעלי חיים, והפיצוי הוא פעולה מתקנת - זה הופך את הצרכנים של תנובה לשותפים להגנה על בעלי חיים", אמרה ל"כלכליסט" רעות הורן, מנהלת הפעילות הציבורית באנונימוס.

 

ההפגנה של אנונימוס נגד תנובה בעקבות חשיפת ההתעללות באדום אדום ההפגנה של אנונימוס נגד תנובה בעקבות חשיפת ההתעללות באדום אדום צילום: רפי דלויה

 

לדברי יעל ארקין, מנכ"לית תנו לחיות לחיות, התרומה היא בבחינת זריקת מרץ תקציבית למחלקה המשפטית של הארגון, שעובדת מול המחוקק ומול משרד החקלאות בניסיון להביא אותם לאימוץ חוקים ותקנות שישפרו את תנאי האחזקה של חיות המשק.

 

מבחינת תנובה, שבחרה לא להגיב לפניית “כלכליסט”, לא ברור איך התרומה משתלבת במערך התרומות הכללי של החברה, שבוחרת לא לדווח לציבור למי היא מפנה את תרומותיה.

 

מה מדאיג צרכנים?

 

פסק הבוררות הוא אמנם אמירה ציבורית ברורה נגד תנובה, אלא שלא בטוח אם הציבור מודע לאחריות שרובצת על תאגידי המזון לדאוג לתנאיהן של החיות הכלואות בשטחן. סקר גלובסקאן של ארגון מעלה, שנערך ברחבי העולם במטרה למפות מהם הדברים שמטרידים את הציבור בתעשיית המזון, העלה כי רווחת בעלי החיים במשקים התעשייתיים כמעט לא זכתה להתייחסות.

 

רק בגרמניה 6% מהצרכנים ציינו כי נושא זה מטריד אותם, ובאוסטרליה ובהודו עמד שיעור זה על 1%. ביתר המדינות סוגיה זו לא זכתה לשום אזכור בקרב הנשאלים.

 

ומה כן מטריד את הצרכן הישראלי? 46.5% מהנשאלים ציינו כי מחירי המזון הם שמדאיגים אותם, לעומת 5% בלבד בממוצע העולמי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x