$
דעות

כך מעלים הפוליטיקאים את מחירי הדיור

איפה היו שרי הממשלה כאשר האוצר ביטל את נקודות הזיכוי במס הכנסה שמקבלים עובדים זרים בענף הבניין? צעדים כאלה תורמים לעלייה בפועל של מחירי הדיור

ניר ינושבסקי 07:3820.02.15

נדמה שאין נושא הזוכה לקונצנזוס רב יותר בקרב פוליטיקאים בימים אלו מהצורך לעצור את עליית מחירי הדיור ואף להפחיתם. מעניין לבחון כיצד מסתדרת המדיניות המוצהרת של חברי הכנסת ושרי הממשלה עם הפעולות ההפוכות המבוצעות בימים אלו התורמות לעלייה בפועל של מחירי הדיור. 

 דוגמה קטנה לכך, שלא זכתה לסיקור הראוי על אף חשיבותה, היא יוזמת משרד האוצר לביטול 2.25 נקודות זיכוי במס הכנסה שמקבלים שכירים שהם עובדים זרים בבניין ובחקלאות. מדובר בתקנות מ-2007 שהעניקו נקודות זיכוי לעובדים זרים בענפי הבניה, החקלאות והסיעוד. בעוד שאותן נקודות זיכוי בוטלו לעובדים בבניין ובחקלאות בתחילת 2015, ענף הסיעוד זכה לחסינות.

 

עובדים זרים בענף הבנייה. עוד 6,000 שקל בשנה שיגולגלו לצרכן עובדים זרים בענף הבנייה. עוד 6,000 שקל בשנה שיגולגלו לצרכן צילום: ג'רמי פלדמן

 

היעדר ידיים עובדות זרות בענף הבנייה הישראלי בשילוב עם ייקור עלות העסקת עובדים זרים מוביל להתארכות משך הבנייה ולייקור עלויות הבנייה. 2.25 נקודות זיכוי ממס הכנסה מהוות כ-500 שקלים בסך הכל - 5% ממשכורתו של פועל בניין פשוט או לחילופין תוספת של 6,000 שקל לשנה לפועל אחד בלבד. היות ותאגידי כוח האדם של העובדים הזרים אינם מוכנים לשאת בתוספת העלות - הם מגלגלים אותה לקבלנים ששוכרים את שירותם, ואלו מגלגלים הלאה את העלות לצרכני הקצה.

 

לא טורחים לעודד עובדים ישראלים

 

במבט ראשון נדמה שיוזמה זו אינה משפיעה על הציבור הרחב, אלא על אותם עובדים זרים ומעסיקיהם. אולם למעשה, עלות נקודות הזיכוי הללו מתגלגלת לצרכני הקצה ומגולמת במחירי הדירות. בביטול הטבת נקודות הזיכוי ממס, מבקשת המדינה לנסות ולהגביל את העובדים הזרים המגיעים לישראל לעסוק בחקלאות, בנייה וככוח עזר בתחום המסעדנות, ובמקביל לעודד את המעסיקים לשכור את שירותם של עובדים ישראלים על ידי הפיכתם לאטרקטיביים יותר מבחינת עלות.

 

למרות שמטרת המדינה במהלך זה היא לעודד העסקה של ישראלים – יוזמה מבורכת בפני עצמה, לא טורחת המדינה לטפל בצד ההיצע של עובדים מקומיים ובכך יוצרת מצב אבסורדי של ניפוח עלויות העובדים הזרים וגלגול הכספים לשורה של גורמים בדרך מכיסו של רוכש הדירה לכיסו של הפועל.

 

התייקרות עובד זר ב-500 שקל לחודש איננה לכשעצמה חדשה מרעישה, שהרי עלות עובדים אלו עלתה באלפי שקלים רבים במהלך השנים וכולה פרי מדיניות מכוונת של הממשלה (בין אם לצרכי העשרת קופת המדינה או לצרכי "עידוד עבודה מקומית"). גם הנטל הנוסף על מחירי הדיור שמגולגל מטבעו לרוכשי הדירות והיזמים בוודאי לא יהיה הקש שישבור את גב הגמל.

 

יד ימין אינה יודעת מה יד שמאל עושה

 

העובדה שכן צריכה להטריד את מנוחתנו היא כיצד הממשלה כולה "מתגייסת" להורדת מחירי הדיור בעוד שבפועל קורה ההפך. כיצד יתכן שיד ימין אינה יודעת מה יד שמאל עושה? האם מדובר באוזלת יד או בחוסר יכולת, חוסר תשומת לב או זלזול? או שמא אינטרסים אחרים פועלים פה?

 

אחד מהפתרונות המתבקשים לטיפול בעלויות הבניה והורדת מחירי הדיור בהתאם הינו הסדרת סוגיית עלות הבנייה הגבוהה שלא לצורך, לצד הגדלת היצע העובדים המקומיים באמצעות הכשרות רלוונטיות ויצירת מאגר עובדים שיתן מענה למחסור החמור בפועלי בניין ישראלים. על כן רצוי שנושא זה יתפוס נפח רב יותר בשיח הציבורי-פוליטי, ויפה שעה אחת קודם.

 

הכותב הוא סמנכ"ל חברת ינושבסקי הנדסה ובניין 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x