$
משפט

הסכם ממון: למזער סיכונים משפחתיים

בני זוג שהיו להם נכסים משפחתיים לפני החתונה צריכים להבטיח שהם יישארו במשפחה. הם יכולים לעשות זאת רק אם יתעקשו על הסכם ממון מפורט

שירי מלכה 15:0903.02.15

חוק יחסי ממון בין בני זוג, שחל על בני זוג שהתחתנו לאחר 1973, קובע כי כל מה שנצבר על ידי הבעל והאשה במאמץ משותף, יחולק ביניהם בחלקים שווים במקרה של פרידה.

 

עם זאת, סעיף 5 לחוק יחסי ממון קובע מפורשות כי רכוש שהיה לכל אחד מבני הזוג לפני הנישואין, ובכלל זה ירושה או מתנות שקיבל אחד מבני הזוג, אינם מהווים רכוש משותף ורכוש כזה לא יחולק בין בני הזוג במקרה של גירושים.

 

אז למה בכלל לערוך הסכם ממון אם החוק כבר מגן על הרכוש מלפני הנישואים? התשובה הראשונה היא, שנסיבות החיים משתנות ואין לדעת מה העתיד יעלה בחכתו. התשובה השנייה היא, שכשמגיעים לבית המשפט ללא הסכם ממון, ייתכן שהוא יפרש את החיים הזוגיים ואת הכוונות באשר לנכסים באופן שונה מזה שטוענים לו בני הזוג.

 

מהן "נסיבות חיים משתנות"?

 

כאשר בני זוג חיים יחד הם בדרך כלל נוטים לערב ולערבב את הרכוש שלהם זה עם זה. הם בדרך כלל מקדמים פרויקטים משותפים כמו רכישת דירת מגורים או הקמת עסק.

 

במצבים כאלה, שמתרחשים בכל משפחה ומשפחה, נוטים לשכוח ולא להבהיר מי הביא מה. כך, גם אם ההורים של הבעל הם שנתנו את חלק הארי לרכישת הדירה, בדרך כלל רושמים את הדירה על שני הצדדים. גם אם ההורים של האישה הם שנתנו את מרבית ההון הראשוני לפתיחת העסק - הוא יחולק בחלקים שווים בין הבעל והאשה.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

כל זאת כל עוד אין הסכם ממון. בני זוג זהירים צריכים לדעת ולזכור שכיום, כל זוג שלישי במדינה מתגרש (ובתל-אביב כל זוג שני). נתונים אלה מבהירים עד כמה חשוב להחליט מראש מה משותף ומה נפרד.

 

ביהמ"ש לא תמיד יסייע

 

כאשר זוג מגיע לכתלי בית המשפט בגלל סכסוך משפחתי, בית המשפט צריך למעשה לפרש את חייו ולהבין מתוך נסיבות החיים המשותפים מה היו הכוונות לגבי הרכוש.

 

לדוגמא, בדרך-כלל בית המשפט מתייחס לדירת מגורים – בטח ובטח אם היא הדירה היחידה בה ניהלה המשפחה את חייה – כ"גולת הכותרת" של הנכסים המשפחתיים. במקרה כזה, גם אם הדירה נרכשה ברובה על ידי אחד מבני הזוג, וגם אם מומנה על ידי הוריו או קיבל אותה בירושה – יש סיכוי שבית המשפט יפסוק כי היא שייכת לבני הזוג במידה שווה.

 

אם אנחנו לא רוצים להשאיר את החיים שלנו בידיו של שופט שאינו מכיר אותנו אישית, אנחנו יכולים וצריכים לערוך הסכם ממון שיגדיר באופן מדויק את הכוונות שלנו.

 

חוק יחסי ממון לא מטפל בהכל

 

הסכם ממון גם נדרש מאחר שישנם מספר נושאים שלא מטופלים באופן ספציפי בחוק.

 

כך למשל, החוק לא מטפל במצב בו היתה עליית ערך של הנכס. באחד המקרים בהם טיפלתי, זכתה האישה בזכויות בבניין שבנה בעלה על מגרש שקיבל מהוריו במתנה. הבעל הוא שהשקיע בהשבחת המגרש, בבניית בניין בן 10 קומות וכו', והאישה זכתה בפירות ההשקעה שלו משום שכך החליט השופט.

 

החוק גם לא מטפל באופן ספציפי בהכנסות מהנכס: אחת הטעויות של הבעל במקרה הנדון הייתה שאת שכר הדירה שקיבל מהדירות שהשכיר הוא הפקיד בחשבון הבנק המשותף לו ולאשתו. פעולה זו נתפסה ככוונה לשתף את אשתו בנכסים אלה.

 

כמו כן, החוק לא נותן פתרון במקרים שבהם הבעל הגיע לנישואים עם דירה, וזו נמכרה ותחתיה, בעזרת משכנתא משותפת, נרכשה על ידי בני הזוג דירה אחרת שנרשמה בחלקים שווים ביניהם.

 

בכל המקרים האלה, אם אין הסכם ממון מחייב, שאלת השיתוף בנכסים נתונה לשיקול דעתם ולפרשנותם של השופטים.

 

המצב המשפטי בכל הנוגע לזוג שהם ידועים בציבור בעייתי יותר מזוגות נשואים. על ידועים בציבור לא חל שום חוק. כלומר, השופט קובע כרצונו, לפי שיקול דעתו ולפי סל הערכים שאיתם הוא מגיע מהבית.

 

כל השיח בעניין הסכם ממון מעורר שאלות רבות. הורים רבים, שמעוניינים להעניק לילדיהם דירה במתנה או להשתתף ברכישת הדירה, מבטאים את החשש מפני הפניה לילדים בבקשה שיחתימו את אהובתם על הסכם ממון.

 

ואולם, אין ממה לחשוש: ההורים חייבים להבין כי הדור הצעיר גדל היום על הסכמי ממון. זוגות צעירים רבים שהגיעו אלי אמרו שמבחינתם הסכם ממון הוא סטנדרט, במיוחד אם יש ביניהם פער כלכלי.

 

בסיכומו של עניין, הסכם ממון הוא כלי חשוב ויעיל להעברת הרכוש המשפחתי מדור לדור והוא שיבטיח כי הרכוש יישאר במשפחה ולא יעבור לידיים זרות.

 

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

הכותבת היא עורכת דין בעלת משרד עורכי דין לדיני משפחה בו מחלקה העוסקת בהעברה בין דורית ובהיבטים המשפטיים של ניהול סיכונים משפחתיים

 

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x