$
דעות

חברות הדירוג הוכיחו שוב - הן בלתי רלוונטיות

היכן היו האנליסטים של מעלות ומידרוג בחצי שנה האחרונה כשהרובל צלל מול הדולר?

יניב רחימי 16:3916.12.14
ההודעה של חברת דירוג האשראי, מידרוג, על הכנסת אגרות החוב של אפריקה ומירלנד לבחינת דירוג (Credit Review) עם השלכות שליליות מהווה ביטוי מובהק לחוסר הרלוונטיות של חברות הדירוג. קדמה לכך ההודעה של S&P מעלות מתחילת החודש שגם היא הכניסה את דירוג האשראי של מירלנד לרשימת מעקב (מעלות לא מדרגת את אפריקה).  
חברות הדירוג טוענות ובצדק שאין זה מתפקידן לשבת מול מסכי הבורסה ולעקוב אחר תשואות האג"ח בשוק. אלא שדווקא הכנסת דירוג האשראי בעיתוי הנוכחי מהווה עדות שכך הן פועלות. שכן ההודעה על הכנסת דירוג האשראי של אפריקה ומירלנד לבחינת דירוג הגיע רק אחרי שאגרות החוב של שתיהן חטפו על הראש בבורסה. הכרונולוגיה מדברת בזכות עצמה.

 

השאלה המטרידה היא היכן היו האנליסטים של S&P מעלות ומידרוג בחצי שנה האחרונה כשלכל אורכה המטבע הרוסי, הרובל, נשחק באופן עקבי. על מה חלמו בהקיץ בחברות דירוג האשראי באוגוסט כשהרובל נשחק ב-9% מול הדולר, או בספטמבר כשהמטבע הרוסי איבד עוד 7% מערכו, או באוקטובר שפוטין הביט במטבע שלו מתרסק בעוד 9%, או בנובמבר כשהרובל צנח בעוד 15%?

 

בדיקה מהירה מגלה שחברות הדירוג לא ישבו בחיבוק ידיים. אלא שבמקום להוריד את דירוג האשראי של צמד החברות שפועלות ברוסיה או לכל הפחות להכניס אותן לרשימת מעקב עם השלכות שליליות, בחודש ספטמבר הן דווקא אשררו את דירוג האשראי של אפריקה ומירלנד. הגדילה לעשות מידרוג שהעלתה את דירוג האשראי של אפריקה מדירוג של Baa1 לדירוג של A3. העלאת הדירוג אפשרה לאפריקה להכניס את אגרות החוב שלה למדדי התל בונד, שתנאי סף להיכלל במדדים אלו הוא דירוג של A3 אליו שודרגה אפריקה רק לפני שלושה חודשים. 

 

לחדירה של אפריקה למדדי התל בונד יש השפעה ישירה על כל ציבור החוסכים בישראל, גם על מי שבחר במודע להימנע מהסיכון הכרוך בהשקעה בחברה שחשופה באופן כה מהותי לרוסיה.

 

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שירידות השערים החדות באגרות החוב של אפריקה, שמשקלן במדדי התל בונד נעה בטווח של 2.1%-2.5%, מורידות באופן ישיר את המדדים ואף משפיעות באופן עקיף, לנוכח הפאניקה שמשפיעה על אגרות החוב של חברות אחרות במדד. הסך הכול מושך היום את מדד תל בונד 20 לירידה חדה של 1.6% שמשלים צניחה של 5.4% מהשיא שנרשם לפני חודשיים - מפולת במונחים של שוק האג"ח.

המשבר ברוסיה המשבר ברוסיה צילום: רויטרס

כאן לא תמו מעללי חברות הדירוג שהודות לאשרורי הדירוג שהעניקו לאפריקה ומירלנד הספיקה השתיים לגייס ביחד חוב כ-700 מיליון שקל באמצעות הנפקות אג"ח שהושלמו בספטמבר בחסות דירוגי האשראי של S&P מעלות ומידרוג. ההפסד של המשקיעים באג"ח שהנפיקה מירלנד עומד כיום על 55%, וזה של המשקיעים באג"ח שהנפיקה אפריקה מסתכם ב-48%.

 

דירוגי החוב של אפריקה ומירלנד מוגדרים כ"רגישים". הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהורדת דירוג באפריקה תוציא את אגרות החוב שלה ממדדי התל בונד באופן אוטומטי, ובמקרה של מירלנד, הורדת דירוג מתחת לרמה של BBB- או Baa3 בשילוב עם יחס הון עצמי למאזן הנמוך מ-25%, מהווה עילה לדרישת פירעון מיידי מצד מחזיקי האג"ח.

אך הסירו דאגה מלבכם, בקצב שבו פועלות חברות הדירוג, אפריקה ומירלנד יישארו ברשימת מעקב עוד הרבה זמן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x