$
דעות

עצמאות או לא עצמאות?

ההשלכות הצפויות של היפרדות סקוטלנד מבריטניה

גיא בית אור 09:3414.09.14

בשקט, מתחת לרדאר, ייתכן והשבוע הקרוב בשווקים יהיה תנודתי במיוחד על רקע משאל העם שצפוי להתקיים ביום חמישי בסקוטלנד, בו הסקוטים יחליטו האם הם מעוניינים שסקוטלנד תהיה עצמאית. אם התשובה תהיה חיובית אז יתחילו להישאל השאלות הקשות באמת - האם יהיה להם מטבע עצמאי ומה הסיכון למערכת הפיננסית.

 

אם יש משהו שהשווקים לא אוהבים זה אי ודאות, והצבעה של "כן" תיתן למשקיעים הרבה אי ודאות לאורך לא מעט זמן. לא בכל יום מדינה מתפרקת, ואם סקוטלנד תיפרד מבריטניה, אז הממלכה כבר לא תהיה מאוחדת. 

מטבע סקוטי חדש?

לפחות על פי התומכים בהיפרדות, סקוטלנד תמשיך להשתמש בפאונד הבריטי כמטבע הרשמי. בלונדון כמובן פסלו אפשרות זו על הסף בטענה כי כבר היום זה המצב, אך כיום ללונדון יש מה לומר גם בנושאים הפיסקליים. אופציה נוספת היא שהסקוטים יאמצו באופן עצמאי את הסטרלינג, כלומר יקבעו את שער החליפין של המטבע החדש להיות צמוד למטבע הבריטי. תרחיש זה בעייתי ומסוכן לסקוטלנד מכיוון שהבנק המרכזי בסקוטלנד יאבד למעשה את עצמאותו בקביעת המדיניות המוניטארית המתאימה למשק הסקוטי.

 

אפשרות נוספת היא קבלה לאיחוד המוניטרי של אירופה. אך גם כאן, רב הנסתר על הגלוי - את אי הודאות הגדולה בנושא המטבע כבר ניתן לראות בשער החליפין של הליש"ט  מול המטבעות בעולם.

 

יציבות המערכת הפיננסית

אם המשאל יעבור, קיימת סבירות לא נמוכה כי נראה בריחה של הון מהבנקים הסקוטים לעבר הבנקים הבריטים ובכך קיים סיכון ליציבות הבנקים. במצב כזה, הבנק המרכזי של אנגליה (ה-BOE) עשוי להידרש להתערבות בשווקים. למעשה, גם אם משאל העם לא יעבור, אך על חודו של קול (כפי שמסתמן שאכן יקרה, לכאן או לשם), צפוי מעבר של הון מהבנקים הסקוטים לבריטים וזאת בשל החשש כי בעוד מספר שנים ילכו הסקוטים למשאל נוסף.

 

לתהליך זה ישנו תקדים – בשנת 1995 נעשה משאל עם בקוויבק על היפרדותה מקנדה בו 49% אמרו "כן" ו-51% אמרו "לא". עצם קיומו של משאל העם ואי הודאות בעקבותיו הוביל לזליגה של פיקדונות מהבנקים המקומיים שנמשכה כמה שנים. אך כאן לא נגמרות הבעיות, ניצחון דחוק של המתנגדים נוטע אי ודאות בממלכה המאוחדת שכן הוא יהיה כדלק לקיום של משאר עם חוזר בעוד 3 שנים. כתוצאה מכך, מחזיקי החוב הבריטי עשויים לדרוש פרמיה נוספת על החוב בשנים הקרובות ובכך ממש להפריע להתאוששות הכלכלית יוצאת הדופן בבריטניה אשר עשויה אף לדחות את מועד העלאת הריבית עליה מדובר בתחילת השנה הבאה. אם שוב ניקח את קוויבק כדוגמא, בשנים שלאחר הכישלון של משאל העם, ההשקעה בקוויבק הייתה נמוכה משמעותית בהשוואה לשאר קנדה על רקע אי הודאות בקרב המשקיעים בנוגע לעתידה.

 

שאלות נוספות שעלולות להופיע בעקבות המהלך קשורות לכיצד יתחלקו (אם בכלל) בריטניה וסקוטלנד בתמלוגי הגז והנפט שבים הצפוני? מה המשמעות לגבי המדיניות המוניטארית של בריטניה וכיצד יחולק החוב הלאומי בין שתי המדינות. בכל מקרה, הצלחת המשאל עשויה לזעזע את בריטניה כולה (ואת סקוטלנד, בינתיים, בתוכה) בטווח הקצר. כישלון עשוי לפגוע יותר בסקוטלנד מאשר בבריטניה אך נראה כי בכל מקרה לאור אי הוודאות הגבוהה, הממלכה המאוחדת צפויה לספוג קצת זעזועים הן בשוק המט"ח, והן בשוקי האג"ח והמניות.

 

הכותב הוא כלכלן בכיר לשווקים גלובאליים, פסגות בית השקעות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x