$
דעות

דמי מזונות: מסע פרסום מפלה

על רקע המצב המשפטי המשתנה קשה להסכים עם הקמפיין של משרד המשפטים הצועד שנים לאחור ומשדר תפיסה ארכאית הבאה לגונן על ולהיטיב עם האימהות ולבזות את האבות

דיינה הר-אבן 07:5820.06.14

הקמפיין האגרסיבי שבו יצא משרד המשפטים אגב ייעול מערכת הגבייה והאכיפה מדיף ניחוח קשה של ניכור כלפי אוכלוסיית הגברים בישראל. ואם לא די בכך, מדובר בפרסום החותר תחת עקרונות של שוויון וצדק, לא פחות מכך. אם נוסיף צעד נוסף, הרי שמעצם טבעו הוא גורם להפך הגמור מכוונותיו הטובות. חזרנו שנות דור לאחור אל עולם שבו נשים חסרות ישע והילדים המשותפים הם נכסים בבעלותן.

 

וזו לשונו של מסע הפרסום: "אלפי נשים נאלצות להילחם מדי יום, כדי לקבל את כספי המזונות שמגיעים לילדיהן. מלחמה מורכבת, מתישה וארוכה, שהיא רק חלק קטן מההתמודדות שהן עוברות מדי יום, בניסיון לשקם את חייהן ואת חיי ילדיהן. רשות האכיפה והגבייה מתגייסת לסייע לכן לקבל את מה שמגיע לילדיכן, באמצעות מסלול אישי לגביית דמי המזונות – צוות מקצועי הפועל בעבורכן לגביית חוב המזונות. כדי שלפחות במלחמה אחת, לא תהיו לבד".

 

לנשים, בכל הכבוד, אין בעלות על ילדיהן. הורות היא יצירה משותפת של בני זוג - ולהם האחריות כלפיהם. אהבתו ודאגתו של אב לילדיו אינה נופלת מזו של האם.

 

יש לברך את משרד המשפטים על כך שברבות השנים חיפש, ואולי אף מצא, דרך להקל על גביית חובות מזונות. פקידי ההוצאה לפועל, יבצעו, במה שמכונה "מסלול מזונות מקוצר", חלק מההליכים שעד כה נאלצו זוכות וזוכים לבצע בעצמם, יחסך סרבול והציבור החסר את הידע והמשאבים כספיים ייהנה מייעול השיטה. אכן, כוונת המחוקק המוצהרת היא לגרום לכך שבהליכי היישום של פסקי דין למזונות לא יימשך המאבק בין ההורים ניצים. אך האמנם מטרה זו מושגת על ידי יצירת הפליה מגדרית?

 

מודעה של הקמפיין מודעה של הקמפיין

 

אי אפשר להתכחש לתופעה שלפיה לעיתים מזומנות הפכו פסקי דין למזונות לאות מתה. הליכי הגבייה המסורבלים מנעו את אפשרות הביצוע שלהם. אלא שקמפיין מפלה אינו משרת את מטרתו.

 

חובות מזונות הולכים ותופחים לא אחת כתוצאה מכך שהחייבים בהם, בעיקר אוכלוסיית האבות, אינם מסוגלים לעמוד בנטל החוב הפסוק, וזאת במקביל לנשים אשר משתמשות בהליכי ההוצל"פ, במטרה להסלים מאבק גירושין ולכפות על בן זוגן תנאי פירוד.

 

משחק עגום, רווי יצרים

 

אכן, הסכסוך הקשה בתא המשפחתי המתעצם במהלך ההליכים המשפטיים ואינו מתפוגג, הוא משחק עגום ורווי יצרים. אך ייעול הליכי גבייה לא ימנע מאבק זה, כי אם יסלים אותו. אין הצדקה שלא להבטיח את צרכי הילדים, אלה אינם אשמים במלחמה שאסרו הוריהם והותירה אותם חסרי אונים בתווך. אך בה בעת אין הצדקה לרדיפתם של חייבים נטולי אמצעים מחד, ותוך השרשת השונות המגדרית מאידך, זו שנשים כה נאבקות נגדה בשנים האחרונות.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

אנחנו חיים בעידן שבו בתי המשפט מפנימים בפסיקתם ערכים של שיוויון וצדק ביחסים בתא המשפחתי. בפני הכנסת מונחת הצעת חוק "הורים וילדיהם" הממליצה על שינוי בולט בתפיסת ההורות תוך יישום האמנה לזכויות הילד. המינוח "אחריות הורית משותפת" וחלוקת זמני שהות של הילדים אצל כל אחד מהוריהם מחליף את מושג "המשמורת". ילדים אינם צריכים להיפרד ממי מההורים לנוכח הקרע שחל ביניהם, וקמפיינים ממשלתיים לא אמורים לקעקע זאת.

 

גם בדיני המזונות חלה מהפכה. בתי המשפט עמלים לשנות את הנטל המוגבר החל על האב. בית המשפט העליון פסק כי קביעת מזונות תעשה על דרך איזון כולל של הכנסת המשפחה מכל המקורות, וכי נשיאה שיוויונית בנטל הכלכלי היא "חשובה ומורכבת". על יסודן של פסיקות אלה מתפתחת פסיקה ענפה של ביהמ"ש למשפחה במטרה להגיע לתוצאות צודקות, שוויוניות והוגנות ולחלוקה שווה של הנטל הכלכלי בתא המשפחתי באמצעות קונסטרוקציות משפטיות. כך, למשל, נקבע, כי כאשר האם משתכרת למעלה מהאב יגבר חלקה בנטל. באחרונה אף הוגש למשרד המשפטים תזכיר הצעת חוק של וועדה ציבורית הממליצה על חלוקה שיוויונית של הנטל הכלכלי בין ההורים באמצעות נוסחה קבועה ושווה החלה על ההורים ללא ההבחנה מגדרית או דתית.

 

על רקע המצב המשפטי המשתנה קשה להסכים עם הקמפיין הצועד שנים לאחור ומשדר תפיסה ארכאית הבאה לגונן על ולהיטיב עם האימהות ולבזות את האבות. זאת, במקום לומר במילים פשוטות דעו לכם שהתייעלנו והמנגנון שפיתחנו, עשוי לסייע בביצוע פסקי דין למזונות.

 

הכותבת היא עו"ד ומגשרת

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x