$
דעות

למה שווה לאינטל להשקיע 6 מיליארד דולר בישראל

למרות שהמענק שתקבל הפעם נמוך מהקודמים, אינטל תשקיע כי המס נמוך, כי היא כבר חסכה 4 מיליארד דולר כשרכשה את מפעל מיקרון בקריית גת וכי הגיע תורנו לשדרוג טכנולוגי. ואירלנד? היא בכלל לא צד בסיפור

אסף גלעד 11:1604.05.14
אינטל הודיעה בשבוע שעבר על החלטתה לשדרג את המפעל הוותיק שלה בקריית גת, ובכך שמה קץ לספקולציות שמא תעביר פעילותה למדינה אחרת או לחלופין תבנה מפעל חדש בהיקף גדול בהרבה. אינטל לא פצתה פה ונתנה לשרי הממשלה להתהדר בהישג הגדול: שר הכלכלה נפתלי בנט, לדוגמה, טען כי עם ההתחייבות של אינטל לשדרג את המפעל, היא למעשה החליטה להותיר בארץ פעילות משמעותית לפחות עד 2030, אם לא 2035. האם מדובר בהישג מרשים של הממשלה, והאם לאינטל היו באמת ברירות אחרות?

 

מס חברות נמוך במיוחד

 

בנושא המיסוי אין מה לדאוג לאינטל. החברה תשקיע בישראל כמעט 6 מיליארד דולר ותקבל הטבת מס משמעותית על פעילותה בקריית גת בדמות מס חברות נמוך - 5% בשנה מרווחיה על הייצור בקריית גת ו־8% על פעילות הפיתוח שלה, שממוקמת באזורים שאינם בפריפריה - בפתח תקווה, ביקום ובחיפה. ב־2011 אינטל ביקשה וקיבלה את הטבת המס שבמסגרתה היא פועלת היום: מסלול מיוחד שנבנה במשרד הכלכלה וכולל מס חברות מופחת ל"מפעל תעשייתי מיוחד", או ל"מפעל אסטרטגי" שפועל בפריפריה.

 

ההטבה הזו תקפה עד 2021, אך עתה מתכוונת החברה להגיש בקשת הארכה לעשר שנים מיום ההסכמה הנוכחית עם הממשלה, כך שתהיה תקפה עד 2024. הטבת המס הזו שווה הרבה כסף. ב־2013 אינטל העולמית הרוויחה 18.2% מכלל הכנסותיה, וב־2012 עמדה הרווחיות על שיעור דומה של 20.6%. הבה ונניח שאינטל ישראל היא מיקרוקוסמוס של אינטל העולמית, והפעילות בישראל מייצגת את כלל הפעילות של החברה האם עם שני מפעלי ייצור (כ־4,400 עובדים) וארבעה מרכזי פיתוח (כ־5,400 עובדים).

 

נתוני הייצוא של אינטל ישראל בשנה שעברה עמדו על 3.8 מיליארד דולר, ובהנחה שאינטל מרוויחה בישראל כפי שהיא מרוויחה בעולם, הרי מדובר ברווחים של 700 מיליון דולר מדי שנה. מיסוי של 5% על רווחים אלו מפיק בקושי 35 מיליון דולר לרשות המסים, או כ־120 מיליון שקל. ועם זאת, יש להניח שרווחי אינטל מהיצוא הישראלי נמוכים בהרבה ולו בשל העובדה שהיצוא נחשב להעברה פנימית של סחורות בין המפעל הישראלי למוקדי האריזה של אינטל בעולם, בעיקר במזרח אסיה — כלומר מדובר בפעילות רכישה פנימית שאינטל "משלמת לעצמה".

 

העסקה שחסכה מיליארדים

 

מדובר בשדרוג היקר אי פעם בתולדות ישראל וככל הנראה גם בתולדות אינטל, ועם זאת המענק שצפויה הממשלה לאשר נמוך יחסית — 300–400 מיליון דולר בלבד. לשם השוואה, על הקמת המפעל הראשון שלה בישראל ב־1996 קיבלה אינטל מהממשלה 680 מיליון דולר, שהיו כ־40% מעלות ההקמה, ב־2005 קיבלה 530 מיליון דולר על מפעל שעלה 3.5 מיליארד דולר, ואילו השדרוג של 2011 עלה לממשלה 200 מיליון דולר בלבד, ולאינטל 2.7 מיליארד דולר.

כמו כן, אינטל עשתה עסקה שחסכה לה מיליארדים. למרות הדיבורים בשנה האחרונה כאילו אינטל מתלבטת בין בנייה של מפעל חדש מאפס לבין שדרוג שגרתי, החברה לא באמת העלתה על דעתה להשקיע יותר מ־10 מיליארד דולר בהקמת מפעל חדש, אולי היקר בתולדותיה. במקום זאת פעלה אינטל בחוכמה ובזהירות במהלך השנה האחרונה, שהיתה גם שנתו הראשונה בתפקיד של המנכ"ל החדש בריאן קרזניץ'. אינטל חיכתה לשעת הכושר כדי לנצל את המשבר בחברת מיקרון ולהגיע להסכם שיעביר לידיה את המפעל שלה בקריית גת.

 

 

המפעל של מיקרון חשוב לאינטל מכמה סיבות: ראשית, לאינטל היתה זכות לדרוש אותו כמעט ללא תמורה: החברה בנתה אותו במקור ב־1999 ובהמשך החכירה אותו למיקרון ל־24 שנה, ולכן בעלותה עליו תקפה והיא זכאית לקבלו ללא תמורה כל עוד מיקרון מעוניינת להעבירו לידי צד שלישי. שנית, המפעל נמצא ממש בסמוך למפעל החדש של אינטל בקריית גת, ומאז הרכישה בדצמבר מחבר ביניהם גשר שהופך אותם למפעל אחד. ההשתלטות הזו מעניקה לה שני יתרונות: היא משתמשת בשטח שקיבלה ממיקרון לטובת המפעל הקיים, וכן מוסיפה כ־800 עובדים לפס הייצור החדש. לפי הערכות, החזרת מפעל מיקרון לידיה חסכה לאינטל כ־4 מיליארד דולר.

 

פיטורים וגיוסים

 

אינטל הבטיחה לממשלה להגדיל את מצבת העובדים שלה בכ־800–1,000 עובדי ייצור במפעל השבבים בקריית גת, ועל כך שילמה הממשלה 300–400 מיליון דולר, וכל זאת כשאינטל מצויה בתקופת קיצוצים. החברה הכריזה בתחילת השנה שתקצץ 5% בתקנים שלה ותעודד עובדים לפרוש מרצון - על כן יש לתהות מדוע לא דרשה הממשלה בנוסף גם התחייבות שלא לקצץ ביד אחת כחלק מהקיצוץ העולמי, וביד שנייה להמשיך בגיוס עובדים למפעל החדש.

ואם כבר בקיצוצים עסקינן, יש לשאול את פקידי הממשלה מדוע סמוק דמם של עובדי הייצור של אינטל יותר מזה של 200 עובדי מארוול שפוטרו לפני שבועיים, או מזה של 100 העובדים שפיטר במהלך סוף השבוע הלל קוברינסקי, מנהל הפעילות הישראלית של AT&T וממייסדי מפלגת יש עתיד (שקיבל אישור מיוחד מהחברה האם לעסוק בפוליטיקה תוך שהוא מנהל את שלוחתה הישראלית) - שכן בשבילם איש לא נלחם.

 

נשיא אינטל מולי אדן נשיא אינטל מולי אדן

 

באמת על חשבון אירלנד?

 

אינטל הכריזה בשבוע שעבר על כוונתה לשדרג את המפעל בישראל, אך סירבה למסור כל פרט אחר כמו עלות השדרוג או כמות העובדים שלה תזדקק לה. בנט היה זה שבפרופיל הפייסבוק שלו חשף את הסכום האמיתי: כ־6 מיליארד דולר לשדרוג לטכנולוגיה המתקדמת ביותר של אינטל, כאשר לטענתו זכתה ישראל בשדרוג על חשבון מדינות מתחרות ואירלנד בראשן. ואולם לא בטוח שאינטל רואה את הדברים באותו אופן.

 

היא דווקא הודיעה לאחרונה כי השקיעה 5 מיליארד דולר בשדרוג המפעל שלה בלקסיליפ באירלנד, ונשיאת אינטל, רנה ג'יימס, טסה במיוחד לאי כדי לספר ש"המפעל יהיה בעל הטכנולוגיה המתקדמת ביותר באינטל". ייתכן שאינטל רואה במפעלים באירלנד ובישראל בני מעמד שווה, ומשדרגת אותם במקביל ולא אחד על חשבון השני. אולי אלה רק אנחנו, שאוהבים לחשוב שההצלחה שלנו היא הכישלון של מישהו אחר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x