$
משפט

אולמרט הורשע בקבלת שוחד: "עד המדינה קנה את שירותיו"

השופט דוד רוזן הרשיע 10 מ-13 הנאשמים, בהם שולה זקן; יו"ר בנק הפועלים לשעבר דני דנקנר; ראש עיריית ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי; ויזמי הנדל"ן הלל צ'רני ואביגדור קלנר. 3 נאשמים זוכו מחמת הספק - אמנון ספרן, שמעון גלאון ויעקב אפרתי. השופט על ההסדר עם זקן: "אם יש ניקוי אורוות אז אהיה מוכן להקשיב. סתם שיתוף פעולה לא ישכנע אותי להקל"

תומר גנון ומשה גורלי 10:4731.03.14

שופט בית המשפט המחוזי בת"א, דוד רוזן, הרשיע היום (ב') ברוב עבירות השוחד והלבנת ההון את מרבית המעורבים בפרשת הולילנד וספחיה (קרקעות הזרע ותעשיות המלח). בין המורשעים: ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, יו"ר בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר, ראש עיריית ירושלים לשעבר, אורי לופוליאנסקי, ויזמי הנדל"ן הלל צ'רני ואביגדור קלנר.

 

השופט רוזן אמר בהכרעת הדין: "מול שקריו של עד המדינה מצאתי ראיות עצמאיות שאינן קשורות לו - מסירת עבודות ותשלום חוב של אורי שטרית, העברת כספים לזקן ועוד. אלה הוכחו בצורה מוחלטת. גם עד אוביקטיבי וזה לא המקרה שלנו היה נקלע לעתים לסתירות. עם זאת גילה צלילות דעת ובקיאות, והעיד אמת בעדותו הראשית. לאורך כל עדותו ציין את מצבו הרפואי הרעוע, תחזיתו המצמררת לעניין מצבו התגשמה. עדותו הייתה מורכבת ובעייתית, לא ניתן לסמוך עליה לכשעצמה, אך אינה עדות מבוטלת".

 

להכרעת הדין המלאה

 

השופט הוסיף, "אולמרט העיד בצורה ברורה ושוטפת. הדגיש שמעולם לא קיבל טובות הנאה מדכנר ואף אחד. דכנר תואר על ידו כמעכאר מקומה 6, אדם לא מאוזן, טרדן, נודניק. שלא התפתחה ביניהם מערכת יחסים אישית. יהודי ההולך עם מקל ומסתובב בין הלשכות. קמצן, אדם שאין לנהוג בו באמון. תאורים אלה אינם משקפים את המציאות. אף עד ואף סניגור לא תיאר אותו כקמצן". השופט אמר עוד, כי אולמרט ביקש לגמד את דימויו של עד המדינה, להשחיר ולשקץ אותו גם במחיר אמירת שקר.

 


 

עניינו של כתב האישום בשלוש פרשיות נפרדות, אך כרוכות האחת בשנייה, העוסקות בקידום פרויקטים בתחום המקרקעין ברחבי הארץ, באמצעות מערכת של מתן שוחד על ידי יזמים ולקיחתו על ידי שורה של עובדי ציבור ונבחריו.

 

פרשה ראשונה: קידום פרויקט הולילנד

 

במסגרת פרשת הולילנד נטען בכתב האישום כי יזמי הפרויקט, הלל צ'רני ואביגדור קלנר, בשיתוף עם מנכ"ל פולאר נדל"ן לשעבר, אמנון ספרן, ומנכ"ל קרדן נדל"ן לשעבר, שמעון גלאון, נתנו טובות הנאה בהיקף של מיליוני שקלים לבכירים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט ולופוליאנסקי אשר שימשו בין היתר בתקופה הרלוונטית כראשי העיר. זאת על מנת שיפעלו לשינוי יעוד הקרקע, להגדיל אחוזי בנייה במתחם ולפעול לצמצום העלויות של היזמים. ספרן וגלאון זוכו מחמת הספק.

  

על פי כתב האישום, מסכת תשלומי השוחד התקיימה תוך שימוש בשיטות שונות של העברת כספים והסוואתם באמצעות מערכת כוזבת של כיסוי ותיעוד חשבונאי. מי שתיווך בהעברת כספי השוחד לבכירים היה עד המדינה שנפטר, שמואל דכנר, ועוזרו מאיר רבין. כל אלה, נטען, אפשרו התקיימותה במחשכים של מערכת יחסי שוחד מסועפת בהיקפים נרחבים שנמשכה לאורך למעלה מעשור. זאת בשעה שבמתחם הולילנד הולך ונבנה בפועל פרויקט מגורים בעל נפחי בניה והיקף חריגים מאין כמותם בירושלים.

 

אולמרט הואשם בשני מקרים שבהם קיבל שוחד. במקרה הראשון נטען שלבקשתו העביר דכנר 500 אלף שקל לאחיו יוסי, אשר היה נתון בקשיים כלכליים. אולמרט הורשע באישום זה. במקרה השני נתן דכנר סיוע כספי למהנדס העיר ירושלים אורי שטרית – גם כאן לפי בקשה של אולמרט. באישום זה אולמרט זוכה מחמת הספק. על פי כתב האישום, לופוליאנסקי קיבל תרומות לעמותת יד שרה שבראשה עמד, וסגן ראש העיר, אליעזר שמחיוף, חבר מועצת העיר, אברהם פיינר, מהנדס העיר שטרית וכן ראש לשכתו של אולמרט זקן, לקחו כספים לכיסם.

 

אהוד אולמרט בביהמ"ש. מלפנים עומדת שולה זקן אהוד אולמרט בביהמ"ש. מלפנים עומדת שולה זקן צילום: עידו ארז, ynet

 

"יוסי אולמרט ביקש להרחיק עצמו מדכנר, אך לנוכח החומרים שהוצגו לו, בעיקר עדות אברהם נתן (נציב שירות המדינה ויו"ר רשות השידור לשעבר), אישר עיקרים בעדותו של עד המדינה", כתב רוזן.

 

"יוסי קיבל לפחות 6 צ'קים דחויים. אם העברת הכסף הועברה", כתב רוזן, "ואני קובע שהועברה, דכנר לא יכול היה שלא לספר על כך לאהוד אולמרט. דכנר ציין שהוא אולי נוכל אבל לא אידיוט. הוא לא הטמין סוד כמוס כזה בתוכו, מבלי להשתמש בו לקידום ענייניו. הוא סיפר על כך לנתן ולזקן, האם הגיוני שאולמרט לא שמע על כך?"

 

על עדותו של אברהם נתן אמר: "בחר להעיד כאזרח שלא שמע ולא ראה דבר. תחושה קודרת ועכורה של עד שמנסה להתפתל ולהסתיר. העד עלה על הדוכן וביקש לחזור בו. תיאר את דכנר כאדם הזוי".

 

פרשה שנייה: השבחת קרקעות הזרע

 

על פי כתב האישום, במקביל לקידום פרויקט הולילנד פעלו קלנר וספרן לקידום השבחת המקרקעין של חברת הזרע שהחזיקה במקרקעין בהיקף של 18 אלף דונם, ובהם חוות שלם, מבחור ויבור. בשנים 2002-2005, נתנו קלנר וספרן, באמצעות חברות בניהולם, סך של כ-1.7 מיליון שקל לידי דכנר ורבין, על מנת שיתנו טובות הנאה כספיות לאולמרט ששימש אז כשר התמ"ת והממונה על מינהל מקרקעי ישראל. זאת כדי שיקדם את השבחת המקרקעין של הזרע בדרך של הארכת הסכמי חכירה, והקמת שכונות מגורים ומבני מסחר.

 

על פי כתב האישום אולמרט לקח טובות הנאה כספיות ואחרות בסך של כ-130 אלף שקל בשני מקרים. ב-2004 הוא לקח 60 אלף שקל שדכנר העביר לראש לשכתו זקן, ובמהלך אותה שנה לקח ממנו עוד 70 אלף שקל שאותם ביקשה עבורו זקן למימון סקר. אולמרט הורשע בקבלה של 60 אלף השקלים, וזוכה מקבלת 70 אלף השקלים.

 

פרשה שלישית: פיצוי מוגדל על קרקעות המלח

 

על פי כתב האישום גם דני דנקנר, יו"ר חברת תעשיות המלח דאז ומי שהפך לימים ליו"ר בנק הפועלים, השתמש במערך השוחד שהקימו דכנר ורבין כדי לקדם את האינטרסים שלו. החל מאמצע שנות ה-90 פעל דנקנר, בשמה של תעשיות מלח ומטעמה, לקדם הסדר מקרקעין שעניינו שינוי ייעוד קרקעות שחכרה החברה בעתלית ובאילת.

 

בין 2002-2004 שילם דנקנר 1.1 מיליון שקל לרבין, שהוא אחיינו של מנהל מינהל מקרקעי ישראל דאז יעקב אפרתי, על מנת שיניע את דודו לסייע לאשר הסכם שהעניק פיצוי מוגדל של עשרות מיליוני דולרים לחברת המלח, שהייתה בבעלות משפחת דנקנר. על פי כתב האישום, מתוך הכסף שקיבל רבין מדנקנר הוא נתן לאפרתי 45 אלף שקל בתמורה לפעולות שביצע לקידום ההסכם.

 

במשך למעלה מעשור המדינה לא ביטלה את ההסכם בטענה שהוא לא קיבל תוקף משום שאף שר אוצר לא חתם עליו. אלא ש"כלכליסט" חשף בעבר עותק של ההסכם שנחתם על ידי מי שהיה שר האוצר בשנת 2003 – ראש הממשלה כיום, בנימין נתניהו. מה שזירז את המדינה לבטל בסופו של דבר את ההסכם, הוא כתב האישום בפרשה, וכן החלטה של המינהל לאשר מדיניות חדשה למתן פיצוי במקרים אלה.

 

בפרשת קרקעות המלח השופט רוזן הרשיע את דנקנר ב- 3 עבירות של מתן שוחד, הלבנת הון ורישום כוזב במסמכי תאגיד. רבין הורשע ב-3 עבירות של קבלת שוחד כמתווך והלבנת הון. אפרתי זוכה מעבירה אחת של קבלת שוחד.

 

על השיטה שבה עבר הכסף מדנקנר לרבין והפעולות שעשה לקדם את הפיצוי מהמינהל למשפחת דנקנר כתב רוזן: "תופעה פסולה מושחתת ומשחיתה. מי שיש לו כסף, שוכר מעכארים להשחתת נורמות של אנשי ציבור. שתדלנות אסורה נסמכת על מתן טובות הנאה, הסתמכות על קשרים שבגינם ניתנת העדפה לשתדלן ומתן יתרון לשתדלן ולשולחו ולהפליית מתחרהו. מעכאר כזה מטביע עצמו בפלילים. מעכאר הוא מתווך לשוחד. ראוי להסדיר את השתדלנות הלגיטימית בחוק של הכנסת. בענייננו מדובר בשוחד".

  

לדנקנר, נזכיר, זוהי הרשעה שנייה בתוך 4 חודשים. השופט צבי גורפינקל גזר עליו שנת מאסר בפועל וקנס של מיליון שקלים לאחר שהודה במסגרת הסדר טיעון בפרשת הפועלים בעבירות של מרמה והפרת אמונים, תחבולה ופגיעה בניהול תקין של תאגיד. דנקנר מחכה להחלטת בית המשפט העליון בערעור שהגיש על חומרת העונש.

 

לגבי הסדר הטיעון עם שולה זקן, ביקש רוזן מהפרקליטות להצדיק את העונש של 11 חודשים שהיא מבקשת להטיל עליה. "מדובר בגורם מרכזי שנטל מאות אלפים בעצמו, לא תמיד בידיעתו של אולמרט. ארצה לדעת מדוע אתם רוצים מה שאתם רוצים. אם מדובר בשיבוש הליכים אין מהפך גדול. ידעתם שהשתיקה שלה לא נפלה עליכם בהפתעה. אם יש ניקוי אורוות אז אני אהיה מוכן להקשיב. סתם שיתוף פעולה לא ישכנע אותי להקל. מבקש פירוט רחב".

 

זקן אמרה בצאתה מאולם בית המשפט: "יש לי הרבה מה להגיד, אבל זה לא הזמן. יבוא יום ואומר את אשר על לבי. אני רוצה הביתה לילדי ונכדי".

 

הטיעונים לעונש של המורשעים יחלו בעוד חודש - ב-28.4.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x