$
דעות

חליתם? נפצעתם? דעו את זכויותיכם בעבודה

האם עובד שהתפטר על רקע מצבו הבריאותי יזכה בפיצויי פיטורים? איך כדאי להתכונן מראש ומה לעשות אם המעסיק מנסה לנצל את המצב?

שרון פוקס 12:4714.11.13

האם עובד שהתפטר על רקע מצבו הבריאותי יזכה בפיצויי פיטורים? גם לכלל הקובע, שעובד שהתפטר מרצונו אינו זכאי לפיצויי פיטורים יש יוצאים מן הכלל. החוק מציין מפורשות מקרים, בהם התפטרות מרצון דינה כדין פיטורים, על כל המשמעויות הכלכליות הנלוות לעניין. אחד מאותם מקרים הוא התפטרות בעקבות מצב בריאותי לקוי.

תופרת במתפרה הציגה בפני מעסיקה אישור מרופא תעסוקתי, הקובע מגבלות לפעולות הדורשות הפעלת כוח פיסי ביד ימין, וממליץ מפורשת לסיים את העסקתה כתופרת. העובדת הציגה את האישור בפני המעסיק מיד כשקיבלה אותו. לבסוף, כשמצבה הבריאותי הקשה עליה להמשיך ולתפקד, היא נאלצה להתפטר.

 

עובדות במתפרה (ארכיון). התופרת קיבלה פיצויים עובדות במתפרה (ארכיון). התופרת קיבלה פיצויים צילום: רויטרס

 

בסעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים נקבע, שאם "התפטר עובד לרגל מצב בריאותו הוא או של בן-משפחתו, ולאור הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות העניין הייתה סיבה מספקת להתפטרות - רואים לעניין פיצויי פיטורים את התפטרותו כפיטורים".

 

המשמעות היא, שעל מנת להכיר בהתפטרות על רקע מצב בריאותי כמזכה בפיצויי בפיטורים, צריכים להתקיים שלושה תנאים: המתפטר הוא במעמד של עובד; העובד התפטר עקב מצב בריאותו שלו או של בן משפחתו; היתה "סיבה מספקת" להתפטרות.

 

החשיבות של איתור מוקדם

 

נטל ההוכחה לכל התנאים הללו מוטל על העובד. עליו להציג תעודות רפואיות המראות שמצבו הבריאותי לא מאפשר לו להמשיך ולעבוד יותר בשירות המעסיק. עליו גם להוכיח כי התפטרותו באה לאור הממצאים הרפואיים ומגבלותיו בעבודה מסוג זה, בתנאי העבודה ובנסיבות העניין.

 

כלומר, על העובד לפנות לרופא המשפחה וכן לרופא תעסוקתי מיד עם הופעת הכאבים והמגבלות הפזיות. מלבד איתור מוקדם של הבעיה – החיוני בכל מקרה – תיעודה ותיעוד התפתחותה יאפשרו להציג הוכחות רבות ברגע האמת.

 

בטרם יחשוב או יודיע על התפטרות, על העובד ליידע את המעסיק על מצב בריאותו שלו (או של בן משפחתו) ועל השפעתו על התפקוד בעבודה. ההנחה היא, שרוב המעסיקים ירצו לאפשר לעובד להישאר בחברה ויציעו לו תפקיד אחר או תנאים מקלים, שישפיעו על "שאר הנסיבות" ולא יאלצו את העובד להתפטר.

 

העובד אינו רשאי בשום מקרה לנטוש את עבודתו על דעת עצמו. התנהגות זו תגרור הכרה בהתפטרות שאינה מזכה בפיצויי פיטורים. התופרת, למשל, ידעה לשמור על התנהלות נכונה מול המעסיק וזכתה לבסוף בפיצויי פיטורים, בעיקר בזכות העובדה שלא זנחה את עבודתה באופן חד צדדי.

 

לא להכנע לסחטנות

 

למרבה הצער, ישנם מעסיקים שינצלו את "שעת הכושר" ואת חולשת העובד ויביאו את העובד לעזוב כאילו מרצונו. בכך, הם משוכנעים, כי יצליחו להתחמק מתשלום הפיצויים המגיע לעובד. אין לעודד מצב, בו עובד ימשיך לעבוד על אף שמצב בריאותו אינו מאפשר זאת רק בשל החשש מהפסד פיצויי פיטורים. בית הדין, כפי שניתן לראות בפסיקתו, יפסוק לעובד את הפיצוי הראוי.

 

בכל מקרה, ובהנחה שהמעסיק הוא מעסיק הוגן, שמרו על הקשר עם המעסיק בתקופה בה אתם נעדרים מהעבודה בשל המחלה ובקשו ממנו להתאים לכם תפקיד חלופי המתאים למגבלותיכם. אם המעסיק מפנה לכם עורף, זכרו, שתכליתו של חוק פיצויי פיטורים אינה לשעבד את העובד למקום עבודה אחד. לעובד שמורה הזכות לעזוב את מקום עבודתו ולעבוד במקום עבודה בתפקיד המותאם ליכולתו הפיזית ומגבלותיו החדשות, מבלי להיות מוטרד מהפסד פיצויי הפיטורים.

 

* הכותב הוא עו"ד העוסק בדיני עבודה ומשפט אזרחי.

 

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

 

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

בטל שלח
    לכל התגובות
    x