$
משפט

רגע לפני ביטול תקנה 8א, שלמה נס שוב מבקש 'שכר חלוקה'

תקנה 8א, שבזכותה נשברו שיאים של שכר טרחה למפרקים, תבוטל בקרוב. בינתיים נאמני מעריב הסתמכו על התקנה בבקשת שכר של כ־3 מיליון שקל לפי התקנה, אף שלא ביצעו חלוקת כספים ל"כל הנושים", דרישה מהותית של התקנה

ענת רואה ותומר גנון 08:5907.11.13

התקנה המאפשרת לפסוק למפרקים שכר טרחה מופרך בדרך לביטול, אבל עד אז ייתכן שנאמני מעריב, עו"ד שלמה נס ועו"ד ירון ארבל, יזכו לאישור השופטת ורדה אלשיך לשכר הטרחה שביקשו, רגע לפני פרישתה ובהליך מזורז.

נאמני מעריב הגישו לשופטת אלשיך אתמול בקשה לפסוק להם שכר חלוקה על עבודתם בתיק לפי תקנה 8א, שעומדת להתבטל, אך מבדיקת "כלכליסט" עולה שהשניים כלל אינם עומדים בדרישותיה, לכאורה. כל זאת ללא כל קשר למדיניות החדשה של כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) פרופ' דוד האן, שלפיה אין לאשר בקשות שכר טרחה לפי תקנה 8א, מפני שהנאמנים עדיין לא ביצעו "חלוקה בפועל" של כספים "לכל הנושים", כלשון התקנה.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", נאמני מעריב ביקשו שכר של 5.3 מיליון שקל על מכירת בית הדפוס של העיתון בהתבסס על התקנה המאפשרת לבעל תפקיד שחילק כספים לכל הנושים לקבל אחוזים גבוהים מהקופה כשכר טרחה. במקרה זה הגישו נס וארבל את בקשת שכרם כשהיא מתייחסת רק לאחת מהחברות־הבנות בקבוצת מעריב, לוין אפשטיין, שחובותיה עמדו על 46 מיליון שקל. מאחר שהנאמנים מכרו את בית הדפוס תמורת כ־60 מיליון שקל, הם טענו שהחזירו לכל הנושים בחברה־הבת 100% מחובם, ולכן הם עומדים בדרישת 8א וזכאים לשכר מהדרגה הגבוהה ביותר - 12% מהסכומים שחולקו, 5.3 מיליון שקל לפני מע"מ.

 

"היעדר הלימה"

 

בתגובה הגיש הכנ"ר נייר עמדה המתנגד לשכר הטרחה, ובו כתב שדרך המלך היא לפסוק לנאמנים שכר מימוש לפי תקנה 8, שאמור להיות 839 אלף שקל, כחמישית מהסכום שדרשו. הכנ"ר הסביר בעמדתו כי שכר חלוקה לפי תקנה 8א יוצר היעדר הלימה בין גובהו לבין היקף העבודה שהושקעה בפועל לטובת בעל התפקיד, וכי כשניתן לפסוק שכר מימוש יש לעשות זאת.

 

הכנ"ר, דוד האן. קיבל 5 ימים להגיב לבקשה המתוקנת הכנ"ר, דוד האן. קיבל 5 ימים להגיב לבקשה המתוקנת צילום: יאיר שגיא

 

כפי שפורסם שלשום ב"כלכליסט", השופטת אלשיך מיהרה לדחות את עמדת הכנ"ר וקבעה שנס וארבל יכולים לבקש שכר לפי האפשרות המשתלמת ביותר עבורם, אך עליהם להגיש את הבקשה על "מכלול העבודה בתיק" ולא לבודד אותה ולייחס אותה לחברה־בת אחת בלבד. אלשיך, שמעוניינת לפסוק את שכר הנאמנים בטרם תפרוש מתפקידה בעוד כשבוע, הורתה להם להודיע לה בתוך 48 שעות אם הם מחליטים לדרוש שכר מימוש או שכר חלוקה לפי 8א.

 

בהתאם לכך הודיעו אתמול נס וארבל כי הם בוחרים "במסלול של שכר חלוקה לפי תקנה 8א", ובשלב זה הם מבקשים לקבל 1.9 מיליון שקל בתוספת מע"מ, וכן שמקדמה של 1.3 מיליון שקל שכבר שולמה, לא תקוזז מהשכר שייפסק. סך הכל מבקשים הנאמנים כעת לאשר להם שכר מצטבר של 3.5 מיליון שקל.

 

מאחר שהבקשה החדשה מתייחסת למכלול העבודה בתיק מעריב, הנאמנים כבר אינם יכולים להציג החזר של 100% לנושים, משום שסך כלל חובות מעריב הוא 202 מיליון שקל, ואילו הנאמנים מציגים חלוקה של כ־53 מיליון שקל לנושים, כלומר החזר בשיעור ממוצע של 26%. לטענתם, החזר זה מזכה אותם ב־3.6% מהקופה כולה, שהם 1.9 מיליון שקל לפני מע"מ, ולכן זה הסכום שהם מבקשים. נראה שנס וארבל לא ניסו להסתיר שאינם עומדים כרגע בדרישות תקנה 8א, וציינו שהסיבה שהגישו קודם לכן בקשת שכר לגבי בית הדפוס בלבד היתה שעדיין לא הכריעו במלוא תביעות החוב בקבוצת מעריב. הם הוסיפו שבשל היקף העבודה שהשקיעו, הם אינם יכולים להמתין לפסיקת השכר עד סיום ההליך.

 

השופטת אלשיך נתנה אתמול לכנ"ר חמישה ימים כדי למסור את עמדתו בנוגע לבקשת השכר המחודשת.

 

בדיקה שערך "כלכליסט" מעלה שהדרישה אינה תואמת לכאורה את תקנות השכר, בראש ובראשונה מפני שלא ניתן לבקש שכר טרחה לפי תקנה 8א, כי לא כל הנושים בתיק קיבלו החזרים על חשבון החוב כלפיהם. עובדה זו עולה מהנספח שהגישו הנאמנים עצמם לבקשה, שבו נכתב במפורש שהנושים הרגילים שהחוב כלפיהם הוא 126 מיליון שקל "קיבלו עד כה החזר של 0 שקלים ו־0%". כך גם מחזיקי האג"ח, שהחוב כלפיהם הוא 3.4 מיליון שקל. תקנה 8א מיועדת לתגמל מפרק שהחזיר חובות לכל קבוצות הנושים, לרבות נושים רגילים ומחזיקי אג"ח. מדובר בדרישה מהותית שבלעדיה לא ניתן לבקש שכר לפי 8א.

 

עו"ד שלמה נס. "הנושים הרגילים קיבלו החזר של 0%" עו"ד שלמה נס. "הנושים הרגילים קיבלו החזר של 0%" צילום: אוראל כהן

 

שכחו את ההפחתה

 

בעיה נוספת היא שהנאמנים חישבו את שיעורי ההחזר בלי "הפחתה בגין נושה מובטח". בהוראות נוהל הכנ"ר נקבע שבחישוב שיעור ההחזר הממוצע לנושים יש להוריד 25% מהסכום שחולק לנושים המובטחים "בשל ההנחה שהטרחה במימוש לנושים המובטחים פחותה". בתיק מעריב כ־32 מיליון שקל מתוך 52 מיליון השקלים שכבר חולקו הועברו לנושים מובטחים. לאחר ההפחתה יוצא שהוחזרו רק 44 מיליון שקל מתוך חובות של 202 מיליון, כלומר החזר ממוצע של 21% בלבד. עם זאת, יש לציין שלא תמיד עומד הכנ"ר על דרישה זו.

 

מנאמני מעריב נמסר כי "הבקשה הוגשה בהתאם להוראות בית המשפט ובהתאם להוראות הדין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x