$
בארץ

ריבית ה-1.00% כאן כדי להישאר

החלטת הריבית הראשונה של הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות ד"ר קרנית פלוג כנגידה קבועה צפויה להיות לא מסובכת במיוחד

אמנון אטד 08:07 24.10.13

 

החלטת הריבית הראשונה של הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות ד"ר קרנית פלוג כנגידה קבועה צפויה להיות לא מסובכת במיוחד. ביום שני הקרוב אמורים חברי הוועדה להחליט להשאיר את הריבית לנובמבר ללא שינוי, ברמה של 1%. זאת לאחר שבדיון הריבית הקודם החליטה הוועדה להפחית את הריבית ב־ 0.25%. החלטה זו התקבלה בהצבעה על חודו של קול אחד: שלושה מחברי הוועדה תמכו בהפחתת הריבית, ושני החברים הנותרים הצביעו בעד הותרת הריבית ללא שינוי.

 

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל
קרנית פלוג, נגידת בנק ישראלצילום: עמית שאבי

 

השפעת הפחתת הריבית על מחירי הדיור עדיין נבחנת

 

חברי הוועדה שתמכו בחודש שעבר בהשארת הריבית ללא שינוי ציינו את השלכות הפחתת הריבית על המשך עליית מחירי הדירות, ואמרו כי לדעתם ההשפעה של שתי הפחתות הריבית שבוצעו בחודש מאי עדיין לא מוצתה. הם גם העריכו כי ההשפעה של הריבית שקובע בנק ישראל על שער החליפין של השקל הנה נמוכה, וכי קצב הצמיחה הנוכחי של המשק הישראלי הנו עקבי עם רמת הפעילות במשקים בחו"ל.

 

ההערכה כעת היא שבתנאים הנוכחיים צפוי בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי במשך חודשים ארוכים. רמתה הנוכחית של ריבית בנק ישראל גבוהה אמנם ב־0.5% מנקודת השפל שאליה ירדה הריבית בחודש אפריל 2009. אולם אז היה המשק בשיאו של המשבר הגלובלי, וכיום הוא רחוק מאותה מציאות כלכלית מרחק רב.

 

השקל חזק, אבל כנראה שהוא לא יתחזק עוד יותר

 

הפחתת הריבית מאפשרת לבנק ישראל להיאבק גם בהתחזקות השקל, כי ריבית נמוכה יותר הופכת את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים. אולם גם במקרה זה ניצב בנק ישראל בפני תופעה שתומכת כעת בהשארת הריבית ללא שינוי. בדיקות שונות מראות שהתנאים הכלכליים הבסיסיים של המשק, ובעיקר הפער בין היצוא ליבוא, אינם תומכים כעת בהתחזקות השקל. נוסף לכך לא זוהו לאחרונה מתקפות ספקולטיביות על השקל מצד גורמים מחו"ל.

 

לכן ההתחזקות הנמשכת של השקל מול המטבעות החשובים היא במידה רבה בגדר תעלומה לא מוסברת, והפחתת ריבית נוספת אינה עשויה לסייע להחלשת המטבע המקומי. מנגד, חברי הוועדה המוניטרית ערים כאמור להשפעה שיש לריבית הנמוכה על המשך העלייה במחירי הדירות. לפיכך מכלול נתונים זה מוביל להערכה שמשמיעים השבוע גורמים כלכליים, כי ריבית בנק ישראל תישאר ללא שינוי במשך זמן רב.

x