$
משפט

פרסום ראשון

ערן מזרחי מערער לעליון: "העונש חמור ללא נשוא"

בית המשפט המחוזי גזר בחודש שעבר 12 שנות מאסר על יועץ ההשקעות שהונה את לקוחותיו וזכה לכינוי "המאדוף הישראלי". כעת מערער מזרחי על עונשו: "התביעה ניסתה לייצר מצג בדיוני הנסמך אך ורק על שיקול דעתה ומתוך מטרה להשיג ענישה מחמירה ככל שניתן"

זוהר שחר לוי 19:0820.08.13
ערן מזרחי, יועץ ההשקעות מסביון שהונה את לקוחותיו בעשרות מיליוני שקלים ונידון ל-12 שנות מאסר מערער על גזר דינו לבית המשפט העליון וטוען: "העונש חמור ללא נשוא וללא השוואה כלשהי לאף אחת מפרשות המרמה בישראל".

 

בחודש שעבר גזר בית המשפט המחוזי בתל אביב 12 שנות מאסר על יועץ ההשקעות מסביון, מזרחי, לאחר שהודה והורשע בהונאת לקוחותיו בעשרות מיליוני שקלים. מזרחי, שכונה "מאדוף הישראלי" הורשע ב-84 עבירות של גניבה ביד מורשה, 101 עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, 56 עבירות של זיוף ושימוש במסמך מזויף ובעבירות על חוק איסור הלבנת הון.

 

השבוע ערער מזרחי לבית המשפט העליון, באמצעות עו"ד מיכה פטמן. לפי הערעור, בית המשפט המחוזי טעה כשהתעלם כשלא קבע גדרי ענישה ראויים למעשי העבירה המתוארים ולא קבע עונש בתוך מתחם הענישה הראוי. עו"ד פטמן מביא בערעור כדוגמאות את מקרה גרגורי לרנר ובועז יונה שאף שסכומי ההונאה שיוחסו להם היו גבוהים יותר, הם נידונו לעונשים קלים יותר ממזרחי. "דומה", נכתב, "כי העונש של מזרחי חמור ללא נשוא וללא השוואה כלשהי לאף אחת מפרשות המרמה בישראל".

 

"קשה לטעון רק כנגד בית המשפט המחוזי שלא קבע מתחם ענישה", כך לפי הערעור, "שעה שהתביעה ניסתה לייצר מצג בדיוני – הנסמך אך ורק על שיקול דעתה ומתוך מטרה להשיג ענישה מחמירה ככל שניתן, בהתעלם מכל פרמטר אפשריי כמתחייב על פי הוראות החוק".

 

"היה צריך לתת משקל להודאתו של מזרחי ולחרטה שהביע"

 

עוד מצויין בערעור, כי על בית המשפט היה להתחשב בנסיבות מקלות מצדו של מזרחי. כך, לדוגמא, העובדה כי החזיר כספים לחלק מקורבנותיו. "העיניים רואות", נכתב, "אין המדובר בתעתועי לשון ותירוצים בדיעבד – התנהגות המערער הייתה כשל מי שעל אף שקיבל כספים במרמה וגנב אותם, גם לצרכיו – הוא פעל כל העת על מנת להחזירם".

 

עוד נטען, כי על בית המשפט היה לתת משקל להודאתו של מזרחי, לחרטה שהביע, לנטילת האחריות והעובדה שחסך זמן שיפוטי יקר וכן לכך שמעשיו נעדרו תכנון מראש. כן מצוין כי יש להתחשב גם בנסיבות האישיות של מזרחי, לתת משקל כלשהו לסבל המשפחה שנגרם בעקבות הפרסום הרב שליווה את הפרשה ולצערם של ארבעת ילדיו שנותקו ממנו ו"נחשפו לתמונת המפלת שיצרה לו התקשורת כרמאי מתוכנן, מחושב, קר רוח, שביצע הונאת פונזי, דבר שלא היה ולא נברא".

 

על פי גזר הדין שניתן על ידי השופט צבי גורפינקל, קיבל מזרחי מ-84 נפגעים 47.6 מיליון שקל ובנוסף קיבל מ-17 לקוחות אחרים 10.2 מיליון שקל, כספים אותם השיב להם בחזרה. לצד עונש המאסר הממושך, הטיל השופט צבי גורפינקל קנס של 300 אלף שקל על מזרחי וקבע כי ישלם 258 אלף שקל פיצויים לכל אחד מקורבנותיו.

 

בגזר הדין נאמר כי מזרחי הציג בין התקופה של שנת 2007 ועד למעצרו בסוף מאי 2012 מצגי שווא וטענות כוזבות בפני 84 קורבנותיו כדי לקבל מהם במרמה היתרים לפעול בכספן על מנת לגנוב מהם סכומי כסף בהיקף העולה על 36 מיליון שקל להערכת התביעה. כמו כן קיבל מזרחי, כך לפי גזר הדין, מ-17 נפגעים נוספים סכום נוסף של 10.2 מיליון שקל והחזיר לאותם אנשים כספים מעבר לסכום הקרן שהשקיעו בהציגו אותם כרווחים שהשיג על השקעותיהם. בפועל, לא השקיע מזרחי את כספי קורבנותיו באפיקים כפי שהוסכם עליהם בהסכמי ההשקעה ועשה בכספים שימוש לצרכים אישיים לצורך המשך קיום מצג השוווא.

 

השופט גורפינקל ציין בגזר הדין כי המטרה היא להרתיע את ציבור הרמאים ולהבהיר כי עבירות של מרמה וגניבה לא יעברו לסדר היום והגמול על הרשעה בעבירות אילו יהיה בצורת ענישה מחמירה ומכאיבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x