$
דעות

המבחן של ברננקי

הפד צריך להחליט מה עושים כדי למנוע עלייה נוספת בריביות המאיימות לפגוע בצמיחת במשק האמריקאי

אלכס זבז'ינסקי 11:5320.08.13

שוקי אגרות החוב בארה"ב ובכל העולם סוערים וגועשים על רקע הערכות כי הבנק המרכזי לא יוכל להמשיך ולהזרים מיליארדי דולרים אל השווקים לנצח.

 

תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ל-10 שנים עלו מעל רמה של 2.8%. רמה כזו נרשמה בפעם האחרונה לפני קרוב לשנתיים, זאת כאשר רק לפני כשלושה חודשים, התשואה הייתה 1.6% בלבד. בעצם, לא רק עלויות המימון של הממשלה עלו בתקופה זו, גם הריבית על המשכנתאות עלתה ביותר מ-1% וגם רמתה דומה למה שהייתה לפני כשנתיים. ביחד עם עליות אלו, גם הריבית שנדרשות לשלם החברות עבור ההלוואות שהן נוטלות בשווקים עלתה בשיעור חד.

 

למעשה, האפקט של הורדת הריביות שהתקבל על ידי ביצוע המהלך האחרון של רכישות האג"ח ע"י הפד לא רק שנעלם, אלא אף שעלויות המימון עלו הרבה מעבר למה שהושג באותו המהלך. חשוב שנזכור שעליות מהותיות אלו קרו, רק על סמך רמזים לגבי האפשרות של הקטנת הרכישות. זאת עוד בטרם הפחית הבנק המרכזי את הקניות שלו אפילו בדולר אחד.

 

עלייה חדה כזאת בריביות מאיימת לפגוע בהתאוששות השברירית שמסתמנת בכלכלה האמריקאית ועלולה אפילו לבלום אותה. תוצאות העלייה בריביות כבר מורגשות בשוק הנדל"ן לדיור האמריקאי. כמות הבקשות למשכנתאות ירדה בשיעור די חד בחודשים האחרונים וכך גם התחלות הבניה פחתו. מדד הנגישות לדיור שמשקף את היכולת שלמשק בית אמריקאי לרכוש דירה בהתחשב במחירי הדירות, ריבית על משכנתאות והכנסה ממוצעת של הצרכן ירד אף הוא בהתאמה בשיעור חד. כתוצאה מכך, שוק הדיור שאך החל להתאושש מן המשבר הקשה ביותר שידע, מאיים שוב להפוך למשקולת במקום להניעאת צמיחת המשק האמריקאי.

 

בן ברננקי בן ברננקי צילום: בלומברג

הדבר האחרון שהממשלה האמריקאית, שרק החלה להיחלץ מן הגירעון המעיק, זקוקה לו כעת, זה ייקור חד בעלויות המימון שלה. גם הסקטור העסקי שרווחיותו השתפרה, בין היתר בזכות הריבית הנמוכה, יתקשה לספוג עלייה תלולה בעלויות המימון. בל נשכח גם כי עליית הריביות בארה"ב יצרה אפקט של גל הדף אדיר שהיכה בכל העולם בצורת משבר כלכלי עולמי, כאשר חלקו הגדול עדיין מתמודד עם בעיות כלכליות קשות ולא מצפה לעלייה בריביות.

 

חשוב לציין כי הריביות עלו, כאשר האינפלציה- האויב הגדול של הבנקים המרכזיים, לא מראה סימני התעוררות ואפילו נמצא ברמה נמוכה מהרצוי, במיוחד באירופה ובארה"ב.

הבנק המרכזי האמריקאי בוודאי לא התכוון שרמיזותיו על יציאה הדרגתית מהרכישות ייצרו השפעה כל כך דרמטית על הריביות. לכן, לאחרונה נשמעו דברי הרגעה רבים של הנגיד ושל הבכירים האחרים בבנק שהדגישו הדרגתיות התהליך תוך התחשבות במצב הכלכלי השברירי ובאינפלציה הנמוכה.

 

אולם, במקום להרגיע דברי הבכירים רק הגבירו את אי הוודאות. המשקיעים שואלים ללא הרף האם הרכישות יצטמצמו כבר מהפגישה הקרובה של הפד בחודש ספטמבר? באיזה קצב? מה יעשו קובעי המדיניות אילו הריביות ימשיכו לעלות בקצב מהיר?

 

בעצם, המשימה העיקרית של הבנק המרכזי האמריקאי בנסיבות שנוצרו היא לא זאת שמרבים לדבר עליה. מהות ההחלטה שצריכה להתקבל אינה האם הכלכלה האמריקאית חזקה מספיק כדי שהבנק המרכזי יוכל לסגת מהשווקים, אלא מה עושים כדי למנוע עלייה נוספת בריביות המאיימות לפגוע בתחילת הצמיחה במשק האמריקאי.

 

איך משיגים זאת? כנראה שאי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור ולהמשיך בתוכנית הרכישות המקורית. מהלך זה לא יובן ע"י המשקיעים ורק יגביר עוד יותר את אי הוודאות. הבנק המרכזי אכן צריך להקטין בהדרגה ובמתינות את הרכישות, ולהבהיר בצורה הכי ברורה שאפשר מה יהיו צעדיו הבאים של מחולל המהומה הגדולה בשוק האג"ח.

  

הכותב הוא כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב-דש

בטל שלח
    לכל התגובות
    x