$
משפט

לאומי נגד מפרקי נידר: "בקשה חצופה. עזות מצח שאין כמוה"

מפרקי נידר השיגו לנושים 212 מיליון שקל וחישבו ששכרם הוא 22 מיליון שקל, אך הסכימו להסתפק ב־17.7 מיליון. בנק לאומי: לכל היותר שכרם הוא 3.4 מיליון שקל

ענת רואה 09:0505.06.13

בנק לאומי יוצא למלחמה חזיתית בדרישת שכר הטרחה האסטרונומית שהגישו נאמני חברת הבנייה נידר, עו"ד אמיר ברטוב ממשרד ליפא מאיר ועו"ד יעקב אמסטר. השניים דרשו לקבל 15 מיליון שקל לפני מע"מ (כ־17.7 מיליון כולל מע"מ) והוסיפו שהסכום "נמוך משמעותית" מזה המגיע להם לפי התקנות, שעומד לשיטתם על 22 מיליון שקל. 

 

עו"ד עופר שפירא, שמייצג את הבנק ואף שימש כונס נכסים בתיק ומכר עם הנאמנים את הנכס העיקרי של נידר, המגרשים הצפוניים במתחם הולילנד, לרמי לוי תמורת 145 מיליון שקל, אינו חוסך במילים בהתנגדותו לבקשת ברטוב ואמסטר וטוען: "זו בקשה חצופה", "שכר טרחה מנופח ומוגזם" ו"עזות מצח שאין כמוה". לטענת הבנק, בהתאם לתקנות אמור שכר הטרחה להיות 3.4 מיליון שקל בלבד לפני מע"מ. מחזיקי האג"ח של נידר יישאו ב־5 מיליון שקל מתוך שכר הטרחה, בהתאם להודעה שמסר שלשום לבית המשפט עו"ד אופיר נאור המייצג אותם. שכרו של עו"ד נאור, אגב, יהיה 1.1 מיליון שקל נוספים.

 

"תוצאות מרשימות"

 

עיקר הכעס של לאומי מופנה לניסיונם של הנאמנים לגלגל את רוב שכר הטרחה לפתחו של הבנק, בניגוד לנוהג, שלפיו החשבון מוגש תמיד לנושים הלא מובטחים, משום שאלה מובטחים במלוא החוב כלפיהם, הנאמנים מנמקים את בקשתם לא ברצון להגדיל את התמורה לנושים הלא מובטחים, שיספגו בכל מקרה תספורת, אלא ב"התנהלותו (של הבנק) לאורך השנים בתיק" ובטענה שהנאמנים פעלו בתנאים "מיוחדים ולא רגילים" ובכל זאת הביאו "לתוצאות מרשימות".

 

עו"ד עופר שפירא עו"ד עופר שפירא צילום: אוראל כהן

לאומי רומז בתגובתו שאם תאושר דרישת הנאמנים, עלול הסכום כולו ליפול על מחזיקי האג"ח, מה שעלול לקצץ בדיבדינד הזעום ממילא שהם אמורים לקבל. הסדר החוב מסתכם ב־212 מיליון שקל. הנושים הבלתי מובטחים יקבלו 52 מיליון שקל, כ־29% מהחוב.

 

בקשת השכר של ברטוב ואמסטר מתבססת על תקנה 8א' לתקנות השכר, שלפיה בהסדר שהביא לחלוקת דיבידנד לכל הנושים זכאים בעלי התפקיד לאחוזים גבוהים מהסכום שיחולק. מבדיקת "כלכליסט" עולה שהטבלה שצירפו הנאמנים אינה תואמת את שיטת החישוב שקבע כונס הנכסים הראשי. במקום לחשב את הדיבידנד הממוצע שיקבלו הנושים וממנו לגזור את השכר, נערך חישוב לכל נושה בנפרד. כך הם מציינים שלאומי, שמקבל בהסדר 128 מיליון שקל, 100% מהחוב לטענת הנאמנים, מזכה אותם ב־12%, שהם 18 מיליון שקל כולל מע"מ.

 

 

עו"ד ליפא מאיר. הסכמה ל"הפחתה משמעותית" עו"ד ליפא מאיר. הסכמה ל"הפחתה משמעותית" צילום: עמית שעל

 

 

לפי חישובם, הנאמנים טוענים שמגיעים להם 22.3 מיליון שקל בתחשיב הכולל את המע"מ. באותה הנשימה הם מודיעים על הסכמתם ל"הפחתה משמעותית" ולשכר של 15 מיליון, והפעם הסכום מוצג ללא מע"מ. הנאמנים טוענים שעבודתם הקשה נמשכת 4.5 שנים ותימשך בשנה הקרובה ושמדובר ב"אלפי שעות עבודה של הנאמנים ושל צוות משרדם". פירוט השעות לא צורף לבקשה.

 

לאומי טוען שאין בסיס משפטי לחישוב של הנאמנים ושאינם יכולים לדרוש שכר חלוקה על חלוקת כספים לבנק, שכן הנכס המשועבד מומש בשיתוף עו"ד שפירא. לפי הבנק, הנאמנים מנכסים לעצמם את מכירת מתחם הולילנד, אך בפועל כמעט את כל ההצעות המשפטיות שהוצגו בפני בית המשפט השיג שפירא. "בכל אלה לא נקפו הנאמנים אצבע", טוען הבנק. לדבריו, עבודת הנאמנים רק גרמה לעיכובים בהליכי המימוש ולא תרמה לו דבר.

 

"שלאומי ישלם"

 

עוד טרם הגישו הנאמנים את בקשתם, הגיש עו"ד שפירא בקשה לפסוק לו 1.62 מיליון שקל לפני מע"מ ככונס וכמייצג לאומי. הנאמנים התייחסו בבקשתם לדרישת שפירא, וטענו שכלל לא מגיע לשפירא שכר לפי התקנות, ו"אם כבר" הרי שלאומי לבדו צריך לשאת בכך.

 

מליפא מאיר נמסר כי "טענות לאומי אינן מפתיעות, שכן בנק התבקש לשאת בחלק ניכר משכר הנאמנים שבזכותם קיבל הבנק את כל כספו, 250 מיליון שקל. יש להזכיר שהבנק התנגד למינוי הנאמנים ודרש למנות כונס מטעמו, שאם היתה מתקבלת לא היה נותר שקל אחד לנושים הבלתי מובטחים. הנאמנים סבורים שגם על הבנק לשאת בשכרם על הטיפול בתיק שנמשך 5 שנים והושקעו בו עשרות אלפי שעות שהביאו הסדר לטובת כלל הנושים ולהחזר מלא לבנק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x