$
משפט

חשיפת כלכליסט

השופט התקשר, מפרקת בטר פלייס מונתה

השופט אילן שילה התקשר לכנ"ר וביקש לכלול את עו"ד סיגל רוזן־רכב ברשימת המועמדים שתוגש לו לתפקיד מפרק בטר פלייס, אף על פי שאין לה ניסיון בניהול תיקי פירוק

ענת רואה וזוהר שחר לוי 06:5502.06.13

שופט בית המשפט המחוזי מרכז אילן שילה הוא שיזם את מינויה של עו"ד ורו"ח סיגל רוזן־רכב, שלא ניהלה בעבר תיקי פירוק, לתפקיד מפרקת בטר פלייס. זאת על אף שמהמסמכים שהוגשו לביהמ"ש הצטיירה תמונה לפיה כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר), פרופ' דוד האן, הוא זה שיזם את המינוי, לאחר שהעלה את שמה של עו"ד רכב רוזן כמועמדת לצד רשימת מועמדים מומלצים נוספים.

 

ל"כלכליסט" נודע שהשופט שילה, שמכיר את רוזן־רכב לאחר שהועסקה בתפקיד מתמחה שלו לפני 3 שנים (עובדה עליה נתן גילוי נאות מיד בפתח הדיון), סבר שרוזן־רכב מתאימה לתפקיד, ובירר עמה טלפונית אם יש לה עניין בכך. לאחר שאישרה שהיא מעוניינת להתמנות לתפקיד, התנהלה שיחה טלפונית בין השופט שילה לכנ"ר האן, ושילה הציע להאן לכלול את שמה ברשימת המועמדים אותה הגיש הכנ"ר לשופט, והסביר לו מדוע לדעתו היא מתאימה לתפקיד.

 

 צילום: צפריר אביוב, מיקי נועם אלון

 

ל"כלכליסט" נודע שגורמים בכנ"ר הרימו גבה למשמע בקשת השופט שילה, משום שרוזן־רכב, אף שהיא בעלת ותק של 20 שנה כרואת חשבון, הוסמכה כעורכת דין רק לפני שנתיים ואינה מוכרת להם. לאחר מכן, הכנ"ר, בהודעה שהגיש לביהמ"ש, כתב שמבלי לגרוע מיכולותיו הטובות של בעל התפקיד שהוצע על ידי בטר פלייס, יש לשקול מינויים של מועמדים ניטרליים לתפקיד המפרק הזמני. "ובכללם", כתב הכנ"ר, "יכול שיוצעו גבי טרבלסי, סיגל רוזן־רכב, אלונה בומגרטן, חיים קמיל, אלעד עפארי או כל מועמד אחר לשיקול דעת בית המשפט הנכבד". בהחלטה של שילה נכתב שלאחר עיון בבקשת הפירוק ובתגובת הכנ"ר "אני ממנה את רו"ח ועו"ד סיגל רוזן־רכב קדם מפרקת זמנית". בדיון למחרת מונה בנוסף עו"ד שאול קוטלר, שהוצע מטעם נושים.

 

מעולם לא טיפלה בתיק חדלות פירעון

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה שרוזן־רכב מעולם לא טיפלה בתיק פשיטת רגל או חדלות פירעון שהתנהל בבית משפט. הבדיקה מבוססת על מאגר המינויים המקצועיים המתפרסם באתר בתי המשפט. למרות הוותק של רוזן־רכב בראיית חשבון, העובדה שהוסמכה לעו"ד רק לפני שנתיים וטרם ניהלה תיקי פשיטות רגל כרו"ח או כעו"ד, מעוררת בימים האחרונים סערה בקרב עורכי דין מתחום הפירוקים שטוענים כי מינויה של רוזן־רכב תמוה ולא מובן להם.

 

עו"ד סיגל רוזן-רכב עו"ד סיגל רוזן-רכב צילום: צפריר אביוב

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה עוד שאילו רוזן־רכב היתה מגישה את מועמדותה להיכלל ברשימת מאגר בעלי התפקיד עליהם ממליץ הכנ"ר לביהמ"ש לניהול תיקי פשיטות רגל, ספק אם היתה מתקבלת לרשימה, משום שאינה עומדת לכאורה בדרישת הניסיון הדרוש. מדובר במאגר שהוקם בתקופת הכנ"ר הקודם, עו"ד שלמה שחר, לצורך טיפול בתיקי פשיטות רגל של אנשים פרטיים. לפי תנאי המכרז האחרון שפורסם ב־2011, "תנאי סף להגשת מועמדות להיכלל במאגר הנו ניסיון מוכח של שלוש שנים לפחות, כעו"ד או רו"ח בתחום ניהול הליכי פשיטת רגל".

 

הכנ"ר מסר בתגובה שמאחר שלרוזן־רכב יש ותק רב שנים בראיית חשבון, הרי שהיא עונה לדרישת הוותק. עם זאת, תגובת הכנ"ר לא מתעמתת עם העובדה שהתנאי שנקבע במכרז אינו מסתפק בוותק במקצוע, אלא בניסיון ספציפי בניהול הליכי פשיטת רגל. בתיק בטר פלייס מדובר בפירוק של חברה ולא במינוי בעל תפקיד לאדם פרטי שנקלע לחובות, כשתיקים אלו לרוב נחשבים מורכבים יותר מתיקי פשיטות רגל של אנשים פרטיים.

 

עו"ד בכיר בתחום הפירוקים אמר ל"כלכליסט": "בזמן האחרון מינויים בתיקים נסגרים ישירות בין השופטים לכנ"ר והם עושים מה שהם רוצים. למנות מי שלא טיפל בתיקי פירוק בעבר לתיק כזה זו זילות של המקצוע ופגיעה בנו". מנגד, גורם אחר בענף מציג גישה שונה: "במשך שנים היתה חבורה סגורה של עורכי דין ורואי חשבון שקיבלו את כל התיקים הגדולים. היום השופטים מנסים לקדם אג'נדה אחרת ולהכניס עוד אנשים אבל הקבוצה הסגורה והקבועה הזו חושבת שיש לה בעלות בטאבו על כל המינויים".

 

תגובה: ברור שיש מאוכזבים שלא מונו

 

תגובת דוברת ביהמ"ש: "מינוי עו"ד רוזן־רכב נעשה אכן ביוזמת השופט שילה מכוח סמכויותיו כדין ומשיקולים ענייניים בשל היותה רו"ח בעלת ותק וניסיון של כעשרים שנה. בבקשת הפירוק התבקש מינוי של רו"ח, והכנ"ר העדיף שימונו שני בעלי תפקיד. המפרקת מונתה על יסוד כישוריה וניסיונה כרו"ח, לאחר שהשופט שילה הודיע באולם שהיכרותו המקצועית עמה נובעת מהיותה בעבר מתמחה בלשכתו וללא התנגדות אף אחד מהצדדים הרבים שנכחו באולם. ברור שעם מינוי בעל תפקיד יש לא מעט אחרים, טובים לא פחות, מאוכזבים, אך אין בכך כדי להביא למסקנה שיש פסול במינוי".

 

מהכנ"ר נמסר באמצעות משרד המשפטים ש"ככלל הכנ"ר מציג לביהמ"ש מספר מועמדים פוטנציאליים כדי שיבחר מבניהם. בעניין בטר פלייס הציג הכנ"ר מספר שמות של עו"ד ושל רו"ח והמליץ למנות יותר מבעל תפקיד אחד מתוך הבנה שראוי שבתיק זה, לנוכח מורכבותו, יכהנו גם עו"ד וגם רו"ח. הכללת רוזן־רכב ברשימה באה על רקע ניסיונה רב השנים כרו"ח ועל כן אין רלבנטיות לנטען בעניין חוסר ניסיונה כעו"ד. בדיון מונה, בהמלצת הכנ"ר, גם עו"ד קוטלר בהיותו עו"ד מנוסה בתחום הפירוקים".

 

עו"ד סיגל רוזן־רכב סירבה להתייחס. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x