$
משפט

ההחלטה לפצות את עובדי מחסני חשמל מחזקת את הזכות להתאגד

החלטת ביה"ד לעבודה לחייב את מחסני חשמל לפצות עובדים בשל ניסיון לסכל את התאגדותם מהווה חיזוק נוסף של בתי הדין לגישה המחמירה נגד פגיעה בהתארגנות עובדים ראשונית

מיקי פלד 08:4208.04.13

בתי הדין לעבודה ממשיכים לסמן מתחילת השנה את הקו האדום שלהם - ההתארגנות הראשונית של עובדים להקמת ועד. ביצור נוסף לקו הגיע ביום חמישי האחרון מבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, שבו נפסק באופן תקדימי פיצוי של 180 אלף שקל לעובדי רשת מחסני חשמל, לאחר שבית הדין קבע כי סמנכ"ל בחברה פעל לסיכול ניסיונות ההתארגנות.

 

תביעה של 4 מיליון שקל

אלמלא שורת הפסיקות מתחילת השנה היה זוכה פסק דין זה לכל היותר לכותרת על ניסיון של בית הדין לקבוע כללי התנהגות נאותים של המעסיק בזמן התארגנות ראשונית. ואולם, על רקע שני פסקי דין של בית הדין הארצי לעבודה בינואר ובפברואר - בעניין פלאפון ובעניין מחסני חשמל - אפשר לומר שאין מדובר ביד המקרה. בפסק דין פלאפון קבעה נשיאת בית הדין הארצי השופטת נילי ארד שאסור למעסיק להתערב בצורה כלשהי, ולו הקלה ביותר, כשקבוצת עובדים מנסה להקים ועד. בפסק דין מחסני חשמל שינה בית הדין הארצי את ההגדרה של יחידת המיקוח הדרושה על מנת להקים ועד עובדים, וקבע שאף שרשת מחסני חשמל אינה חברה בפני עצמה אלא מותג בתוך חברת אלקטרה צריכה, אפשר לראות בה "יחידת מיקוח ראשונית", כלומר שעובדיה יכולים להתאגד בנפרד משאר עובדי אלקטרה צריכה.

 

עו"ד שי תקן. "לא להילחם בעובדים" עו"ד שי תקן. "לא להילחם בעובדים" צילום: עמית שעל

 

צעד זה מאפשר בימים אלה להסתדרות לארגן מחדש את עובדי הרשת כדי להקים ועד עובדים, אף שבשתי הרשתות האחרות של אלקטרה, שקם אלקטריק וביג סנסור, אין ניסיונות התארגנות שכאלה.

 

הפסיקה הנוכחית הגיעה בעקבות שתי תביעות של ההסתדרות נגד הנהלת מחסני חשמל, שהוגשו בתחילת 2011 בטענה כי זו מפעילה לחצים על עובדים שלא לחתום על טופסי חברות בארגון. ההסתדרות הגישה תצהירים של שבעה עובדים ודרשה בסיכומן של שתי התביעות פיצוי של 4 מיליון שקל. התביעות נעשו על סמך תיקון חקיקה שקיבל יו"ר ההסתדרות עופר עיני ב־2009 במסגרת ההסכמים הקואליציוניים. לפי החוק ניתן לתבוע מעסיק ב־200 אלף שקל לכל היותר (לפגיעה בודדת) בגין פגיעה בחופש ההתאגדות ללא הוכחת נזק.

 

השופט דורי ספיבק. בהשראת הנשיאה השופט דורי ספיבק. בהשראת הנשיאה

 

בהתאם לרוח הנושבת מבית הדין הארצי

בית הדין מצא פגיעה אחת כזו, שבה הוקלט סמנכ"ל ברשת מאיים על יו"ר הוועד, ובגינה פסק את הפיצוי. לכל אורך פסק הדין כתב השופט דורי ספיבק שפסיקתו נעשית בהתאם לרוח הנושבת מבית הדין הארצי בנוגע לחשיבות של הקמת ועדי עובדים. בית הדין רואה את ההתארגנות באופן חיובי או יותר נכון מפרש כך את חוק ההסכמים הקיבוציים. תחת גישת המחוקק, שלפיה יש לעודד יחסי עבודה קיבוציים, יש להכיר בחשיבות המיוחדת של התארגנות ראשונית ועל בית הדין להקל אותה ולהגן עליה.

 

עו"ד שי תקן, מי שהגיש את התביעה כשהיה ראש הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אמר ל"כלכליסט" אתמול כי "פסק הדין הזה עם פסקי הדין של בית הדין הארצי מתחילת השנה מעבירים למעסיקים מסר ברור - לא להילחם בבחירה של העובדים להתארגן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x