$
דעות

צמצומים נוסח עזריאלי

דוד עזריאלי נאלץ להקטין את תקרת השכר שלו ל־14 מיליון שקל. אלא שכבעל שליטה הוא נהנה גם מדיבידנדים. את הניסיון ליהנות משני העולמות אפשר כנראה לייחס לתפיסה לפיה שכרו של אדם - כבודו. רק המוסדיים יוכלו לעצור את החגיגה הזו

נעמה סיקולר 08:2404.04.13
עלות שכרו של השיאן לשנת 2012 דוד עזריאלי עומדת להתכווץ ולעמוד על מקסימום של 14 מיליון שקל, אלא שבדיונים שמקיים דירקטוריון החברה על הסכם ההעסקה הזה אין שום בשורה משמחת והוא לא מבטא צניעות מכל סוג שהיא.

עזריאלי הוא איש מוערך ואין חולק על הקרדיט שמגיע לו על בניית אימפריית הקניונים שבבעלותו, אלא שבשלוש השנים האחרונות הוא יו"ר ובעל שליטה של חברה ציבורית. עם הפיכת חברת עזריאלי לציבורית כללי המשחק השתנו, עזריאלי האדם הוא עכשיו שותף של כולנו (באמצעות קרנות הפנסיות, הנאמנות וקופות הגמל) והוא מחוייב לסטנדרטים אחרים - חוקיים ומוסריים.

 

ביוני הקרוב תעמוד חברת עזריאלי למבחן אסיפת בעלי המניות עם אישור הסכם השכר של היו"ר (כנדרש על פי תיקון 16 לחוק החברות). זו היא הפעם הראשונה ששכרו של עזריאלי יעמוד למבחן. למרות שהגופים המוסדיים יתקשו להתעלם מכך שהמספרים היבשים מראים כי מדובר בחיתוך תקרת השכר של בעל השליטה ב־42%, עליהם לא להסתפק בכך וללחוץ על החברה להשיג הסכם העסקה שפוי בהרבה. יוני הקרוב הוא ההזדמנות ולחילופין שעת המבחן שלהם ושל עזריאלי עצמו.

 

דוד עזריאלי דוד עזריאלי צילום: אוראל כהן

 

האבסורד העיקרי בכל הנוגע לשכרו של עזריאלי טמון בעובדה שהוא לא רק יו"ר אלא גם בעל שליטה (מחזיק ב־71%

בחברה). לאור מעמדו בחברה הוא נהנה במקביל משכר - שהוא למעשה משלם לעצמו - אבל גם מדיבידנד אותו הוא אמנם חולק עם בעלי המניות, אך מרביתו מגיעה לכיסו שלו. במצב זה, לכאורה מצופה ממנו להסתפק בשכר נמוך, אם בכלל, ולצאת נשכר בעיקר מהדיבידנדים. את הניסיון ליהנות משני העולמות אפשר כנראה לייחס לתפיסה שלה שותפים מנהלים נוספים לפיה שכרו של אדם - כבודו. אלא שלראיית העולם הזו אין עוד מקום ועל אחת כמה וכמה אין לה מקום כאשר רכיב משמעותי מהשכר מבוסס על לולינות חשבונאית בשם שיערוכי נדל"ן. הסכם השכר החדש של עזריאלי הוא ההזדמנות להשתחרר מהיצירה החשבונאית הזו שאחראית בשנים האחרונות להתברגותו של עזריאלי בצמרת השיאנים.

 

והנה כמה מספרים שיכולים להמחיש עד כמה גם הסכם ההעסקה החדש של עזריאלי מנותק. בשנת 2012 עמדה עלות שכרו של עזריאלי על 23.1 מיליון שקל שהצטרפו ל־21 מיליון שקל ב־2011 ו־25 מיליון שקל ב־2010. כל אלה מצטרפים כאמור לדיבידנד שמן - 265 מיליון שקל שחולקו לאחרונה, מהם 189 מיליון שקל שנכנסו לכיסו של עזריאלי עצמו.

 

למי שתוהה האם מדובר בשינוי משמעותי ביחס לעלות השכר של עזריאלי ערב ההנפקה לא מצפה הפתעה – שכן טרם הנפקת מניית עזריאלי בבורסה, עזריאלי משך מאימפריית הנדל"ן שבשליטתו דמי ניהול של 78 מיליון שקל במשך 3 שנים.

 

אין שום מנהל בישראל שמצדיק תגמולים בסדר גודל שכזה. הלוא עזריאלי הוא לא האחראי הבלעדי להצלחתה של החברה שבשליטתו, ולכן 14 מיליון שקל הם סכום לא סביר וימשיכו להיות כאלה כל עוד עזריאלי משתכר פי 157 מ־3300 עובדי הקבוצה ב־2012, התשכר פי 149 מעובדי הקבוצה שלו ב־2011 וצפוי להשתכר פי 95 יותר מעובדי הקבוצה שלו גם לפי תקרת השכר החדשה והמכווצת לכאורה בשנה הבאה (בהנחה שעלות שכרם של העובדים תישאר ברמות הקיימות, כלומר עלות של כ־12 אלף שקל בחודש). אם עזריאלי חושב שמגיע לו שכר גבוה מאוד בגלל ביצועי החברה המוצלחים, שיתכבד וישלם משכורות גבוהות גם לעובדיו, באותו היחס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x