$
משפט

היזם פרופ' בן חיים נגד המדינה: פעלה בחוסר אחריות ודורסנות

שלושה חודשים אחרי שהמדינה הגישה נגדם תביעה על גזילת טכנולוגיה להקפאת תאים ורקמות ושימוש בה, היזם פרופ' בן חיים ושותפו ד"ר ערב הגישו תביעת נגד על 12.5 מיליון שקל: "המדינה גרמה לנו נזק רב. הטקטיקה היתה לחפש את בן חיים ככיס עמוק"

זוהר שחר לוי 06:5603.02.13

שלושה חודשים לאחר שנתבעו לפצות את המדינה ב־40 מיליון שקל בטענה שגזלו טכנולוגיה ממינהל המחקר החקלאי במכון וולקני, משיבה חברת קור דינמיקס ישראל, עם משקיעיה ובעליה, בתביעת נגד של 12.5 מיליון שקל בטענה כי "המדינה בחרה להחזיק אקדח טעון לרקתם של התובעים וחרצה את גורל החברה".  

באוקטובר האחרון הגישה המדינה, באמצעות עו"ד דקלה שלו אמסלם מהפרקליטות ועו"ד ליעד וטשטיין ממשרד שלמה כהן ושות', תביעת ענק נגד חברת קור דינמיקס ישראל, החברה־האם Core Dynamics Limited, ד"ר אמיר ערב, היזם פרופ' שלמה בן חיים ועוד. בתביעה נטען כי ערב, ששימש כמדען בכיר במינהל המחקר החקלאי במכון וולקני, גזל עם שותפיו טכנולוגיה יקרה לצורך עסקיו האישיים "באופן שיטתי ובדרכי תרמית", שזכות הקניין בה נתונה למדינה.

 

הטכנולוגיה המדוברת קשורה במחקרו של ערב במינהל המתמקד בפיתוח התקנים ושיטות להקפאה של דוגמאות ביולוגיות (תאים, רקמות, איברים וכו'), המאפשרים הקפאתן בנפחים גדולים ובסיכון קטן יותר. במדינה טענו כי במקביל לעבודת ערב במכון הוא הקים חברות המבוססות על הטכנולוגיה וכך גזל זכויות מהמדינה. פרופ' בן חיים, נטען, הצטרף כמשקיע, ואף שידע שמדובר בטכנולוגיה שנגזלה מהמינהל "נטל חלק במעשים".

 

בסוף השבוע הגישו בן חיים, ערב וכן החברות כתב הגנה ותביעת נגד, באמצעות עו"ד ריצ'רד לוטי, עבור הנזקים שנגרמו להם מהתנהלות המדינה, לדבריהם. על פי התביעה, ד"ר ערב פיתח את הטכנולוגיות בין 1991 ל־1993, לפני שהחל לעבוד במינהל ומאז הושקעו עשרות מיליוני דולרים בפיתוח, על ידי ערב ואחרים. לדבריהם, רק ב־2011 בפנייה אליהם טענה המדינה כי שורה של פטנטים, הקשורים לאותן טכנולוגיות, שייכים לה.

 

 

שלמה בן חיים שלמה בן חיים צילום: גיא רייביץ

 

"מדובר בטענה חסרת שחר שהועלתה מתוך רשלנות וחוסר אחריות", נכתב בתביעה שכנגד, "ואולם חרף ניסיונות התובעים להציג בפני המדינה את העובדות, פעלה המדינה באופן כוחני ודורסני, תוך שהיא מסרבת לבדוק אותן. טענה זו הובילה לשיתוק חברת ההזנק קור דינמיקס ישראל, לפגיעה בחברה־האם, ולירידתן לטמיון של השקעות של עשרות מיליוני דולרים במחקר ופיתוח על בסיס המצאת ד"ר ערב, עוד לפני שניתן היה לבחון את אמיתות הטענה. נזק זה אינו בר־תיקון".

 

המדינה, מציינים התובעים, היתה מודעת להשקעות שגויסו, אך לא רק שלא טרחה ליידע על החשדות אלא שגם דרשה וקיבלה 2.8 מיליון דולר תמורת הזכות להעביר פטנטים ובקשות פטנט. "באי כוח המדינה", נכתב, "לא הסתירו את העובדה כי הטקטיקה מונעת מהידיעה כי אחד המשקיעים הוא פרופ' שלמה בן חיים, שנתפס ככיס עמוק שאולי יענה לדרישותיהם כדי להימנע מנזק לשמו הטוב".

 

ממשרד המשפטים נמסר: "התביעה שכנגד הוגשה כמהלך טקטי בעקבות התביעה שהוגשה על ידי המדינה". עו"ד וטשטיין הוסיף: "התביעה נגד ערב, בן חיים והחברות מגוללת פרשייה חמורה של גזל טכנולוגיה של המדינה. במשך שנים גזלו הנתבעים טכנולוגיה של מכון וולקני, הסתירו מעשיהם וייסדו חברות המבוססות על טכנולוגיה השייכת למדינה. התביעה שכנגד שהגישו חסרת כל יסוד". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x