$
משפט

רה"מ נתניהו והיועץ וינשטיין במאבק על הרפורמה בתכנון ובבנייה

במשרד ראש הממשלה החליטו שלא להאריך את כהונתה של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה, שחתומה על רפורמת המרפסות הכושלת של נתניהו. המהלך נועד להקל על הממשלה להעביר לאחר הבחירות רפורמה חדשה בתחום הבנייה בהובלת ראש מינהל התכנון במשרד הפנים בינת שוורץ. במשרד המשפטים זועמים על ההחלטה ומכנים אותה "בלתי סבירה"

הדס שפר 06:4913.01.13

ההודעה החריגה שהוציאה דוברות משרד המשפטים בסוף השבוע האחרון בנוגע למשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים אזרחיים עו"ד שרית דנה, יכולה ללמד על הקרב שמתרגש לאחרונה בין לשכת משרד המשפטים ללשכת ראש הממשלה. בהודעה נכתב כי הנהלת משרד המשפטים סבורה שהחלטת ועדת חריגים של נציבות שירות המדינה שלא להאריך את כהונתה של עו"ד דנה "פוגעת פגיעה קשה ברציפות התפקודית של משרד המשפטים, ואף מעלה סימני שאלה של ממש באשר לסבירותה. הנהלת המשרד שוקלת את צעדיה בעקבות ההחלטה האמורה".

 

במשרד המשפטים מאמינים כי אי־הארכת כהונתה של דנה נובעת ממניעים פוליטיים של לשכת ראש הממשלה. גורמים בכירים במשרד אמרו ל"כלכליסט" כי "הם רוצים להעביר רפורמה גדולה בשוק הדיור אחרי הבחירות, כזו שלא בהכרח היתה עוברת אם עו"ד דנה היתה נשארת בתפקידה אולי בגלל היבטים חוקיים של הרפורמה, והם מאותתים לנו מי יותר חזק", אמרו הגורמים.

 

דנה היתה אמורה לסיים את תפקידה כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה בינואר השנה לאחר שמונה שנים בתפקיד, זאת בעקבות הרפורמה שיזם היועץ המשפטי הקודם מני מזוז, שלפיה תקופת כהונת משנה ליועץ תוגבל לשמונה שנים. בעקבות כך, כמה חודשים לפני הפרישה המתוכננת הוקמה ועדת איתור למציאת מחליף לדנה. אלא שאז הוחלט על קיומן של בחירות, ומכיוון שבהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה והנחיות נציבות שירות המדינה, בתקופת הביניים עד לבחירות ישנן הגבלות על מינויים חדשים, פוזרה ועדת האיתור.

 

עו"ד שרית דנה עו"ד שרית דנה

 

 

במקביל, פנה היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בצעד חריג לנציבות וביקש להאריך את כהונתה של דנה לפחות עד שימונה לה מחליף. אלא שוועדת חריגים של הנציבות פסלה את הארכת הכהונה יום לפני מועד הפרישה. גורמים במשרד המשפטים מעריכים כי מי שעומד מאחורי ההחלטה הוא משרד ראש הממשלה, שאינו מעונין בהמשך כהונתה של דנה ושחשש מכך שהזמני יהפוך לקבוע.

 

גורם במשרד ראש הממשלה דחה על הסף את טענות הגורמים במשרד המשפטים ואמר: "ממשלת ישראל קיבלה לפני שנים החלטה עקרונית לקצוב את תקופת כהונתם של בעלי תפקידים בכירים במטרה להבטיח כי בעלי תפקידים בכירים יכהנו לתקופה קצובה בהתאם לאישור הממשלה ויפרשו עם סיום כהונתם במטרה להבטיח את כניסתם של אחרים לתפקידים אלה. משרד המשפטים אמון על ביצועה של החלטה זו. גב' דנה ראויה לכל השבח על תרומתה הרבה, ואולם ועדת חריגים לא מצאה סיבה להאריך באופן חריג את כהונתה של דנה, כמו גם בקשות אחרות. כל ניסיון לייחס סיבות להחלטה משוללת כל יסוד. למה, למשל, לא האריכו לרמטכ"ל את הכהונה? למה לא האריכו לממונה על הגבלים לשעבר את הכהונה? זה אותו הדבר".

 

נתניהו רוצה את הרפרומה של בינת שוורץ

 

לטענת גורמים במשרד המשפטים, הגורם המועדף על לשכת ראש הממשלה בכל מה שקשור בתכנון ובבנייה הוא בינת שוורץ ראש מינהל תכנון במשרד הפנים והיא שאמורה להעביר את הרפורמה החדשה בתכנון ובבנייה אותה מעוניין להעביר ראש הממשלה לאחר הבחירות. הגורמים ציינו כי דנה ושוורץ אינן משדרות על אותו הגל, זאת בלשון המעטה, וכי בסיום כהונתה של דנה מכינים במשרד ראש הממשלה את הקרקע למינויה של שוורץ לאחר הבחירות.

 

על היחסים העכורים בין שוורץ ודנה ניתן ללמוד מהמחלוקת שנתגלעה בין השתיים בנוגע לרפורמה בתחום התכנון והבנייה, שכונתה "רפורמת המרפסות" ושאותה לא הצליח ראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר במהלך הקדנציה שלו.

 

דנה היתה מי שתכננה והובילה את הרפורמה שביקשה לערוך שינויים משמעותיים בכל מערך התכנון והבנייה בישראל. שוורץ, מצדה, כמי שעומדת בראש מינהל התכנון, ביקשה להעביר רפורמה אחרת, קטנה הרבה יותר, אשר להשקפתה היא רפורמה ממוקדת יותר ולפיכך ישימה יותר.

 

יהודה וינשטיין ובנימין נתניהו יהודה וינשטיין ובנימין נתניהו צילום: יאיר שגיא

 

 

במשרד הפנים חששו כי העלות הגבוהה של הטמעת הרפורמה, המוערכת במיליוני שקלים, עלולה להביא את מערך התכנון לשיתוק מוחלט. ביטוי לכך ישנו במסמך שהפיצו אנשיה של שוורץ לקראת ישיבה עם הארגונים הירוקים ואנשי מקצוע שנערכה בספטמבר: "עמדות משרד הפנים, מרכז השלטון המקומי וגופים אחרים היא שהקידום של הצעת חוק התכנון והבנייה 2010 (זו שקידמה דנה - ה"ש) חייב להיות מלווה בניתוח משמעויות תפקודיות, תהליכיות, ארגוניות, תקציביות וכלכליות. בין היתר, בשל החשש שיישום ההצעה עלול להפוך את המערכת למסורבלת, אטית ובירוקרטית יותר, ולו לתקופת ההסתגלות. בנוסף, עלויות תפעול המערכת ותחזוקתה עלולות להיות גבוהות מהתועלת שבהצעה", נכתב במסמך.

 

לעומת זאת, מסביר המסמך כי "התיקון המוצע, שמורכב משורה של תיקונים נקודתיים לחוק התקף, הוא שלב ראשון ביישום מטרות הרפורמה והחלטות הממשלה בעניין שיפור וייעול הליכי התכנון. התיקון המוצע יוכל להביא לשיפור נרחב ומיידי במערכות התכנון, הרישוי והאכיפה - באמצעות כמות קטנה למדי של תיקונים נקודתיים לחוק. התיקונים המוצעים נבחנו אל מול היקף השפעתם, תוך התחשבות ובחינה זהירה של השלכותיהם על תפקוד מערכת התכנון, באופן שיאפשר לה להמשיך לתפקד ולהשתפר, מבלי לשתק אותה".

 

"אין ספק שיש לה עדיין השפעה במשרד הפנים"

 

מתוקף תפקידה כיועצת המשפטית בהליכים אזרחיים וכיושבת ראש מועצת השמאים, חולשת דנה על לא מעט תחומים. המחלקה שלה אחראית על ייעוץ וחקיקה באינספור תחומים אזרחיים, החל מדיני הקניין, נזיקין, חוזים וירושה, דרך תחומי הבנקאות, הביטוח, הדתות, הגנת הצרכן, זכויות היוצרים, הפטנטים והמסחר האלקטרוני, וכלה בתחומי התכנון והבנייה, התאגידים הציבוריים ומינהל מקרקעי ישראל. לצד תפקידי הייעוץ והחקיקה, משרדה נותן ליווי משפטי למשרדי הממשלה השונים. המחלקה גם מלווה את הפרקליטות בתיקים עקרוניים בתחומי האחריות של המחלקה, ומשמשת כזרוע הארוכה של היועץ המשפטי לממשלה בתחומים אלה.

 

בינת שוורץ בינת שוורץ צילום: מיקי אלון

 

פרק לא מבוטל בקריירה הציבורית ובניסיון המקצועי שרכשה דנה בעיקר בתחום התכנון והבנייה, התרחש במשרד הפנים. אף שדנה עזבה את המשרד לטובת תפקידה הנוכחי במשרד המשפטים כבר לפני כשמונה שנים, יש הטוענים שעד היום היא שולטת ביד רמה בנעשה שם.

 

דנה החלה לעבוד כיועצת המשפטית לוועדה המחוזית תל אביב וכסגנית היועץ המשפטי של המשרד בשנת 1993. שלוש שנים מאוחר יותר קודמה לממלאת מקום היועץ המשפטי של משרד הפנים. בסוף שנות התשעים התמנתה לתפקיד היועצת המשפטית לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז מרכז ובמהלך השנים 1999–2004 שימשה כיועצת המשפטית של משרד הפנים.

 

"אין ספק שיש לה עדיין יכולת השפעה במשרד הפנים. על אנשים שנמצאים שם, כאלה שעבדו איתה, היא עדיין ממשיכה להשפיע על המשרד לטוב ולרע", מסביר גורם במשרד הפנים. "היא משתתפת בהרבה בוועדות מכרזים ובוועדות איתור. אין ספק שיש לה השפעה. אולי אי אפשר לשים בדיוק את האצבע, אבל זה מרחף ברקע. רואים את זה, דעתה היא הדעה הקובעת". ואולי למעשה זה ההסבר ליחסים הצוננים בין שתי הנשים החזקות במשרד, שוורץ ודנה.

 

מוכשרת ומקצועית, אך גם עקשנית ודעתנית

 

עו"ד שרית דנה מתגוררת כיום ברעננה והיא אם לשלוש בנות. היא נולדה ברומניה לפני כ־50 שנה ועלתה לארץ בשנת 1970. משפחתה התמקמה באשקלון. היא שירתה בנח"ל ולאחר שסיימה את לימודי המשפטים באוניברסיטת תל־אביב, החלה להתמחות בבית המשפט העליון אצל המשנה לנשיא בית המשפט דאז מרים בן פורת, והמשיכה את ההתמחות במשרד עורכי הדין י. עמיהוד בן פורת (ללא כל קשר למרים בן פורת — ה"ש). התפקיד הציבורי הראשון שלה, מיד בתום ההתמחות, היה עוזרת ליועץ המשפטי במשרד מבקר המדינה, בתקופתם של מרים בן פורת ואליעזר גולדברג.

 

"היא בחורה מוכשרת ומקצוענית. אני מאוד מעריך ומחבב אותה, גם אם אנחנו חלוקים בדעתנו", אומר ראש עיריית חולון מוטי ששון על דנה. באשר למשרד הפנים הוא מציין כי "יש לה ידע עצום והרבה מתייעצים איתה. היא מובילה רפורמה עם אג'נדה. היא רואה בזה שליחות. היא לא עושה חשבון, היא נחרצת, חד־משמעית ואמיתית. בגלל זה אני אוהב אותה. אין אצלה אחד בפה אחד בלב".

 

לצד תומכיה יש לדנה גם לא מעט מתנגדים. מרבית האנשים שעמם שוחח "כלכליסט" ביקשו להישאר בעילום שם מחשש לפגיעה עתידית בפרנסתם. "בסופו של דבר, אנחנו עובדים מולה, יש לה כוח אדיר והיא יכולה לפגוע בנו", הסבירו כמה מהגורמים. לא לחינם התקבצה לה קבוצה של אדריכלים, מתכננים, שמאים, עורכי דין ונציגי ארגונים ירוקים תחת כיפה אחת נגד רפורמת התכנון והבנייה שהיא מנסה להוביל. הם קיוו אז שבזכות הכוח המשותף הזה אולי הם יצליחו לכופף מעט את הפקידה הקשוחה.

 

דנה נחשבת לדעתנית ולכזו שלא מוכנה להתפשר בנוגע להחלטותיה. כך, למשל, שנתיים של דיונים סוערים והתנגדויות בנוגע לרפורמת המרפסות לא הובילו לשינויים מהותיים ברפורמה. כמעט כל הצעה נהדפה על ידי נציגיה של דנה בוועדה. "היא ניסחה את הרפורמה כפי שרצתה. לא ראתה לא ימינה ולא שמאלה. אנשים שביקשו להביע את עמדתם נתקלו בסירוב", אומר פעיל סביבתי מוכר, "היא אדם מאוד דעתן. כשהיא לוקחת מסלול מסוים, היא לא מקשיבה לאף אחד, היא רצה קדימה. נפגשנו איתה הרבה פעמים. ההקשבה מינימלית. היה קיבלה אולי דבר או שניים כי זה שירת את האג'נדה שלה".

 

"איך יכול להיות שבמשך שנתיים הוגשו מאות השגות לחוק ואף אחת לא מתקבלת חוץ מדברים שבשוליים?", שואל חבר במועצת השמאים. "היא כותבת חוקים, משנה אותם, ממנה אנשים ועושה דברים שלא ייעשו. היא יושבת על צומתי כוח כל כך חזקים. היא יכולה לחסל בן אדם באבחת עט. היא משאירה את אותה התחושה של יהירות בלתי רגילה, ביטחון עצמי גבוה, קשה מאוד לחדור אותה. אני לא חושב שהיא מושחתת, היא באמת מאמינה במה שהיא עושה, אבל היא חוטאת בחטא ההיבריס. היא מזדהה הזדהות מוחלטת עם המערכת. אם היא חושבת שמשהו צריך להשתנות, אז היא פשוט מעבירה החלטות. דיונים לא מעניינים אותה. ניסיתי להיפגש איתה, לדבר איתה, אין עם מי".

 

"היא בן אדם רציני וישר", יוצאת להגנתה האדריכלית ארנה אנג'ל. "נכון שהיא אשה מאוד קשה, אבל היא גם מאוד חכמה. היא אשה מאוד כוחנית, וזה אולי יוצר אנטגוניזם. בזכותה ישנו נמל תל אביב. בנמל היתה בעיה של תב"ע. אני הגעתי בשנת 2000, ויחד עם ירון ביבי ושרית טיפלנו בנושא. היא באמת האמינה שזה נושא ראוי, והיא היתה יצירתית ונרתמה לעניין"..

מנכ"ל משרד המשפטים ד"ר גיא רוטקופף מסר: "גב' שרית דנה מסיימת תקופת כהונה מוצלחת ביותר כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה וכיו"ר מועצת שמאי המקרקעין. במהלך תקופה זו הובילה רפורמות ותהליכי שינוי מגוונים, ובהם חקיקה והשקה מוצלחת של מערך השמאים המכריעים. יש לי אמון מלא בה. צר לי על כך שעל סמך שגגה טכנית במהותה נעשה ניסיון להטיל דופי בעבודתה של עובדת ציבור מסורה, שלזכותה קריירה עשירה של תרומה למטרות השירות הציבורי ולהגנה על שלטון החוק".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר: "ועדת החריגים לא מצאה סיבה להאריך את כהונתה של הגברת שרית דנה שסיימה את הקדנציה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x