$
תקשורת

פלאפון: הקרב עם הוועד סדק את המותג גיל שרון

עם סיומו של הסכסוך בין עובדי פלאפון המתאגדים להנהלה מסתמן מפסיד אחד מרכזי: המנכ"ל גיל שרון. בבעלת השליטה בזק יש שטוענים כי הוא עלול לשלם במשרתו על הניתוק מהשטח

רותי לוי ומיקי פלד 08:2908.01.13

המאבק של עובדי פלאפון על הכרה בהקמת ועד יציג בחברה הגיע שלשום לסיומו. לאחר יותר ממאה ימי סכסוך וכמעט 30 ימי שביתה, הסכימו בהנהלת החברה לספור את טופסי ההצטרפות של העובדים יחד עם נציגי ההסתדרות. משספרו כי יותר משליש מתוך 4,000 העובדים חתם על הצטרפותו להתארגנות, הסכימה ההנהלה להכיר בוועד היציג עבור עובדי החברה.

עם סיום הסיפור יש לפחות דבר אחד שהצדדים תמימי דעים דעים לגביו: "הלקוחות של פלאפון לא סבלו, המותג לא נשחק, ההסתדרות והעובדים רשמו ניצחון, ומנכ"ל פלאפון גיל שרון ניזוק באופן אישי - הוא הפך ממותג של ניהול והצלחה לדמות מנהל קר ואגרסיבי". מקורבים להנהלת בזק אף טוענים כי "שרון עשוי לשלם במשרתו על הסכסוך". 

המנכ"ל גיל שרון נתפס כאחראי על הרבה מהטעויות בהתנהלות החברה מול העובדים לאורך המאבק. "צריך היה לחתוך את הכל", אמר אתמול גורם בבזק ל"כלכליסט" בהתייחסו לסיום המאבק, לאחר שלדבריו הבינו בחברה שככל שהוא יימשך המחיר לחברה יהיה כבד יותר. "בכל יום שעובר יוצא עוד לכלוך - יגלו על המעלית של גיל שרון (מעלית מיוחדת שבה המנכ"ל והסמנכ"לים יכולים להגיע ישירות למשרדיהם מבלי לעבור בקומות העובדים - ר"ל), על המסמך לצמצום כוח אדם בקבוצת בזק, ידברו על האופציות והשכר, וינתחו שוב ושוב את האמצעים האגרסיביים של ההנהלה להתמודדות עם ההתארגנות".

 

נציגי הוועד מחכים להכרעה. מימין: חיים סהר, איתמר אביטן, לייזר כהן, אבי ישראלי, מתן גור ארי ושלומי אלמוזנינו נציגי הוועד מחכים להכרעה. מימין: חיים סהר, איתמר אביטן, לייזר כהן, אבי ישראלי, מתן גור ארי ושלומי אלמוזנינו צילום: נמרוד גליקמן

 

העובדים הבינו ששאול אלוביץ' אינו המטרה

 

עובדי פלאפון הבינו בשלב מוקדם של המאבק ששרון הוא המטרה ולא שאול אלוביץ', בעל השליטה בחברה־האם בזק. "זה היה ברור שצריך לבחור. כבר בתחילת הדרך נרמז לוועד להסיט את האש מאלוביץ' כיוון שככה המאבק לא ייפתר, ולהעביר את הכעס והדרישות למשרד המנכ"ל", מספר גורם המקורב לוועד.

 

בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ'. המאבק הופנה למנכ"ל, סיום הסכסוך נרשם לזכות הבעלים בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ'. המאבק הופנה למנכ"ל, סיום הסכסוך נרשם לזכות הבעלים צילום: יובל חן

ואכן, בתחילה התייחסו העובדים לאלוביץ' כיעד העיקרי למחאה, הפגינו מול ביתו בשכונת צהלה בתל אביב, וחילקו עלונים שגינו את היעדרותו הפומבית מהמאבק שלהם. כשהפנו את המחאה לשרון, העובדים לא בחלו באמצעים. הם תיעדו את עצמם כשהם רודפים אחרי אשתו של המנכ"ל, ואף פרסמו ברשת תמונות שבהן נראים שכניהם לכאורה של הזוג מחזיקים שלטים שעליהם נכתב "גיל שרון, השכנים מתביישים בך".

 

הקרבת ראשו של גיל שרון על המאבק לא היתה קשה. שרון אכן הוביל קו מיליטנטי מול העובדים, לאורך שנים הוא שומר על ריחוק מהתקשורת, אינו מתראיין וגם אינו מנסה להתחבב. החטא הראשון של פלאפון, לפי גורמים בבזק, הוא שבהנהלה לא זיהו את תחילת הקמתו של הוועד ולא היו קרובים מספיק לשטח. "עורכי הדין והיועצים מסביב לחברה היו בטוחים שזה עוד מאבק שאפשר להתנהל בו בכלים הישנים, קצת לחץ ואיומים וסוגרים את העניין הזה בתוך כמה שבועות", מסביר אדם המקורב לבעל השליטה שאול אלוביץ'. "הם פעלו מול העובדים ולא הבינו שהאווירה הציבורית לא תאפשר להנהלה מאבק כזה. רק לפני שבועיים נפלה התובנה שצריך להפסיק את זה". אחר הוסיף כי "גיל שרון תיאר לאלוביץ' את השטח בצורה מוטעית, וגרם לו להבין שעם קו נוקשה אפשר לשבור את העובדים".

 

מארגון הפגנות נגדיות ועד גרירת רכבים מבתי העובדים

 

הדרכים שבהן בחר שרון לנסות להתמודד עם ההתארגנות פגעו קשות בדימוי שלו. בתחילה נקראו העובדים להתכנס בחדרי סמנכ"לים ומנהלי אגפים כדי לשכנע אותם לא להתאגד. מאוחר יותר הפעילה ההנהלה מרכז טלפוני שנועד לברר מי חתם על טופס ההצטרפות להסתדרות ולשכנע את החותמים לבטל את חתימתם.

 

ההנהלה אף הקימה ועד פנימי שיתנגד להתאגדות ומימנה הסעות, חולצות וסטיקרים להפגנה נגדית. "לו היו משאירים כמה עשרות עובדים לשבות מול הבניין, זה לא היה יוצר רעש וסיקור תקשורתי כמו ההפגנה הנגדית שמימנה ההנהלה. היא ירתה לעצמה ברגל", מפרש בדיעבד מקורב להנהלה ל"כלכליסט". בשיחות רשמיות הכחישה ההנהלה בכל תוקף מימון או קשר להפגנה הנגדית, וטענה כי מדובר בעובדים שפועלים על דעת עצמם. "לא כולם רוצים להיות בהסתדרות", אמרו אז.

שני רגעים סימנו את המפנה לטובת העובדים במאבק. הראשון היה בספטמבר, כאשר עובדים בסניף אום אל־פחם של פלאפון תיעדו מנהל בכיר בחברה מפעיל עליהם לחץ שלא להצטרף ליוזמה להקמת הוועד. התיעוד יצר סערה בחברה עצמה, אך לא פחות מכך היטה את האווירה הציבורית נגדה. "כמו רבות אחרות לפניה היא שיחקה מלוכלך, אבל היא הראשונה שנתפסה במהלך המעשה", אמר בכיר בהסתדרות.

 

רגע המפנה השני, שהיווה גם את רגע השפל של הנהלת פלאפון, היה ההחלטה לגרור את רכבי העובדים השובתים מביתם. חלקם הכילו חפצים אישיים וחלק מכלי הרכב נלקחו ישירות מחניית בית ההסתדרות - מה שהתפרש כקרב אישי מול ראש ההסתדרות עופר עיני והחריף את התנגדות העובדים. "גיל שרון הוא אדם חמום מוח עם פיוז קצר", הטיח בכיר בענף הסלולר לאחר אותו אירוע.

 

גם רגע החסד של סגירת הסכסוך לא נרשם ליתרונו של שרון. על הטוב אחראי כמובן בעל השליטה אלוביץ'. גורמים בסביבת הנהלת בזק טוענים כי "בשלושת השבועות האחרונים גיל שרון עסק במכירת אייפון 5 ולא במאבק".

 

עם זאת, גורמים בחברה הזכירו לא פעם גם את הצעדים בהם נקטו העובדים. מעבר למחאה האישית נגד שרון, בתחילת הסכסוך הם הפיצו מסמך שקרא ללקוחות פלאפון לעזוב את החברה שלא מתייחסת ללקוחותיה. המסמך צונזר במהרה והומר לעמוד חתימות של הזדהות עם זכות העובדים להתאגד.

 

"יש קוד במאבקי עובדים", מסבירים מקורבים למאבק הוועד. "העובדים תמיד יהיו יותר אגרסיביים, כיוון שבהיררכיה הנתונה הם באופן טבעי חלשים יותר מההנהלה. הנהלת פלאפון בחרה להתנהג כמו עובד ולא כמו המבוגר האחראי".

 

גם בהסתדרות וגם בפלאפון נושאים עיניים לפרטנר

 

כעת, משישבו הצדדים להידברות והגיעו להכרה בוועד, מספרים מקורבים להנהלת פלאפון כי השאיפה של החברה היא לראות הקמת ועדים גם במתחרות סלקום ופרטנר, כדי שיפעלו כמעין מנגנון "השוואת תנאים" בהתמודדות עם התחרות בענף הסלולר. בינתיים גם בבזק בינלאומי, חברת האינטרנט והשיחות לחו"ל של קבוצת בזק, החלה להתגבש בחודשים האחרונים קבוצה של עובדים שהחלו לגשש בהסתדרות על מהלכים להקמת ועד, אם כי אלו עוד לא הבשילו לכדי התארגנות של ממש.

 

בימים הקרובים יקיימו נציגי ההסתדרות והוועד בפלאפון פגישות שבהן יגדירו את הדרישות שלהם לקראת המשא ומתן על הסכם קיבוצי ראשון בחברה. דרישות ראשוניות כבר הוגדרו במהלך המאבק, אז חילקו העובדים עלונים שבהם מופיעות דרישות כמו דמי ביגוד ושינוי אופן קבלת הבונוסים הנובעים מסקרי לקוחות, כמו גם מימון נופש בארץ ובחו"ל.

עם זאת, ההסכם הקיבוצי הראשון שייחתם בחברה עשוי להיות כזה שבו ההסתדרות מתפשרת מעט כדי לא ליצור מתחים נוספים בחברה לאחר מאבק של ארבעה חודשים.

 

ככלל אצבע, ההסתדרות מראה נכונות גדולה יותר לפשרה בהסכם קיבוצי ראשון כדי לבסס את קיומו של ועד עובדים במקום העבודה, משום שרק הסכם קיבוצי יכול להבטיח קיום רציף של התאגדות העובדים לאורך זמן, כאשר כל עובד חדש נכנס אל ההסכם כברירת מחדל.

 

בתמורה, ההסתדרות שמה דגש על שיפור התנאים הניתנים בהסכם הקיבוצי השני, שלרוב נחתם שנתיים עד שלוש לאחר הראשון.

 

בחודשים האחרונים הקפידו אנשי הוועד של פלאפון להדגיש כי ההסכם הקיבוצי יותאם לצרכים של החברה וכי אין בכוונתם ליצור מסגרות נוקשות של שכר וניהול.

 

במקביל, גורמים בהסתדרות אומרים כי סיבה נוספת לכך שההסכם הקיבוצי הראשון יהיה מתון יחסית מבחינת שיפור תנאי העובדים היא הרצון שלא להפחיד יתר על המידה את המנהלים של שתי חברות הסלולר הגדולות האחרות - סלקום ופרטנר, שגם אליהן ההסתדרות היתה מאוד רוצה להיכנס.

 

ב־2010 כבר היה ניסיון קצר להקים ועד עובדים בפרטנר, אך הוא לא צלח בין השאר בשל התנגדות מסיבית מצד ההנהלה בחברה וחולשה יחסית של קבוצת העובדים שיזמה אז את הוועד. ברק לוי, יו"ר ועד העובדים בפלאפון, סיפר ל"כלכליסט" כי "כבר קיבלתי כמה שיחות מעובדים של חברות סלולר נוספות שהביעו התעניינות בהקמת ועד", אך לדבריו, בשל המאבק שבו היה נתון מול הנהלת החברה שלו, לא המשיך את השיחות ביניהם מעבר לכך. באופן רשמי בהסתדרות מוסרים כי התארגנויות שכאלו כרגע אינן על הפרק.

 

הרפורמות שביצע משרד התקשורת בשנים האחרונות בענף הסלולר גרמו לשחיקה ברווחים של שלוש החברות הוותיקות ומכאן לכורח בצמצום כוח האדם בהן, הבונוסים לעובדים ועוד. כל אחת מהחברות עצרה גיוסי כוח אדם, כאשר בפרטנר בלבד פוטרו או בוטלו תקנים של יותר מ־2,000 עובדים בשנה האחרונה. סלקום גם היא פיטרה יותר מ־150 עובדים בשנה האחרונה, ופלאפון ביטלה מספר דומה של תקנים של עובדים שעזבו ומשרתם לא אוישה, בנוסף לפיטוריהם של כמה עשרות עובדים נוספים.

 

בוועד פלאפון אומרים כי לא ינסו למנוע התייעלות של החברה לאור תנאי התחרות הקשים, ובעיקר מתכוונים לשים דגש על יצירת מנגנון הידברות מסודר בין ההנהלה לעובדים. אותו מנגנון ייבחן מעתה בפרטים הקטנים של חיי היומיום בין הוועד להנהלה, כמו האם ההנהלה תדווח לוועד על כל שימוע שהיא מבצעת לאחד העובדים; ומה תהיה תגובת הוועד כאשר יידרש לתת הסכמה, גם אם בשתיקה, לפיטורים של עובדים בשל תפוקה נמוכה או פשוט כי משרתם אינה נדרשת יותר.

 

הניצחון שההסתדרות צריכה כדי להשיב את היוקרה

 

לא בכדי חגגו שלשום בהסתדרות עד השעות הקטנות של הלילה, עם היוודע תוצאות ספירת הטפסים המשותפת.

ככל שהתארך המאבק מול הנהלת פלאפון, כך הוא הפך למאבק הדגל של הארגון, במיוחד לאחר שספג כמה וכמה חבטות בשנה האחרונה כאשר ניסה לפרוץ אל ענפים חדשים.

 

בין השאר סוכלה ההתארגנות בחברת הכבלים HOT, הניסיון להקים ועד בכלל ביטוח נכשל, ובית הדין לעבודה סתם את הגולל על האפשרות להקים ועד ברשת מחסני חשמל.

 

הצורך בהשבת היוקרה של האיגוד המקצועי בהסתדרות, לצד האגרסיביות של הנהלת פלאפון ותיעודה על ידי העובדים, הם שהפכו את המאבק לכה עקרוני וחשוב מבחינת ההסתדרות. עתה היו רוצים בכירי הארגון לראות את הניצחון בפלאפון מתורגם לפריצה אל שאר חברות התקשורת ואולי אפילו אל ענף ההייטק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x