המניות לא בדרך לתיקון חד למטה
מכתב למשקיעי בלאקרוק: המצב הכלכלי טוב מספיק כדי לתמוך בשוק
בהמשך למגמה שאפיינה את מרבית החודש החולף, המניות נפלו בשבוע שעבר על רקע פרסום נתונים כלכליים חלשים ותוצאות רבעוניות מאכזבות.
נכון לשלב זה, תוצאות הרבעון השלישי לא היו מזהירות במיוחד. חברות מסוימות אמנם הצליחו לעקוף את התחזיות, אך אותן תחזיות היו מראש נמוכות יחסית.
הרווחים לא יצמחו
עד כה ניתן להבחין במגמה בולטת בתוצאות: חברות בעלות חשיפה גבוהה לכלכלה האמריקאית דיווחו על תוצאות טובות יותר מחברות עם חשיפה גבוהה יותר לשווקים הזרים. אני מייחס את המגמה הזו למיתון המתמשך באירופה ולחולשה הכלכלית בסין. השילוב בין תוצאות מאכזבות להנמכת הציפיות מגביר את הספק בנוגע ליציבות רווחי החברות ברבעונים הבאים. על רקע זה, אין זה מפתיע שבשבועות האחרונים הפעילות בשוק המניות מתאפיינת במכירות.
בהתבסס על בחינה של עונת התוצאות הנוכחית, אני מעריך כי הנתונים החלשים של הרבעון השלישי משקפים את השילוב בין ההאטה הכלכלית האמריקאית והעולמית לחוסר הוודאות סביב פיתרון הצוק הפיסקאלי בארה"ב. איני חושב שהחולשה הנוכחית בהכנסות מהווה סימן לכך שאנחנו ניצבים בפני התכווצות חדה וארוכת טווח ברווחי החברות.
אני מצפה כי ב־12 החודשים הבאים נחווה שיפור בהכנסות, על רקע התחזקות התנאים הכלכליים העולמיים. צצו כבר כמה ראיות שמצביעות על כך שבשנה הקרובה נחווה שיפורים בשיעורי הצמיחה. רמות הצריכה עלו במידה מסוימת, ועל אף שההשקעות העסקיות נותרו ללא שינוי, להערכתי הן יתגברו לאחר הבחירות.
מאז שהחל המיתון הגדול, השווקים נתונים ללחצים מנוגדים. מצד אחד דפלציה, הנובעת מהקריסה של בועת האשראי, ומצד שני הפעילות המוניטרית להמרצת הכלכלה שבאה לידי ביטוי במהלכי הבנקים המרכזיים. המאמצים הנרחבים להורדת המינוף, שמשפיעים זה זמן מה על אנשים פרטיים וחברות, אילצו את קובעי המדיניות לנקוט צעדי מדיניות לא מסורתיים. נראה כי צעדים אלה עובדים, אך עם זאת רמות החשש וחוסר הוודאות נותרו גבוהות.
התחזית עדיין אופטימית
התחזית ארוכת הטווח שלי אמנם נוטה לעבר הצד האופטימי יותר, אך יש להתייחס לכמה איומים שהמרכזי בהם הוא משבר החוב האירופי. אף שישנה עוד עבודה רבה לעשות בחזית זו, אני מאמין כי הפעולות האחרונות שנקט הבנק האירופי המרכזי מייצגות את קו פרשת המים ומפחיתות את הסבירות לקריסה בסגנון ליהמן ברדרס באירופה.
נכסים עולמיים בעלי רמות סיכון גבוהות, ובהם מניות, נכנסו בשבועות האחרונים לשלב של יציבות, שגורם לרבים לתהות אם אנחנו ניצבים בפני תחילתה של תקופה ארוכה של ירידות. לתפיסתי, הצמיחה הכלכלית אמורה להיות מספיק טובה כדי לאפשר שיפור קל בהכנסות. אווירה של צמיחה מתונה, בשילוב המדיניות של הבנקים המרכזיים בעולם שממשיכה להיות אגרסיבית, צפויות להספיק כדי למנוע תיקונים משמעותיים נוספים בשוק, בדומה לתיקונים שראינו ב־2010 וב־2011.
השורה התחתונה: הצמיחה הכלכלית, בשילוב פעילויות הבנקים המרכזיים בעולם, צפויה להספיק למניעת ירידות משמעותיות במניות.
הכותב הוא אסטרטג המניות הראשי של בלאקרוק


