$
משפט

אולמרט אחרי הזיכוי הדרמטי: "לא היו מעטפות כסף. יש שופטים בירושלים"

מכה אנושה לתביעה: ראש הממשלה לשעבר זוכה בפרשות ראשונטורס ומעטפות הכסף. הורשע בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות. שולה זקן הורשעה בעבירות של קבלת דבר במרמה והפרת אמונים בראשונטורס

כתב כלכליסט ואביאל מגנזי, ynet 09:1510.07.12

רעידת אדמה משפטית: בית המשפט המחוזי בירושלים זיכה הבוקר (ג') את ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, משתי הפרשות המרכזיות שבהן הואשם - פרשת טלנסקי ופרשת ראשונטורס. הוא הורשע בפרשת מרכז ההשקעות.

 

על פרשת "ראשונטורס", שהייתה הפרשה שהתביעה טענה כי היא המבוססת ביותר, אמרה השופטת מוסיה ארד: "הראיות אינן מוכיחות מעבר לספק סביר שפעלו לקבלת כספים למען אולמרט". הם קבעו גם כי הראיות אינן מוכיחות מעבר לספק סביר כי אולמרט היה מודע לגביית הכספים העודפים. שולה זקן הורשעה בעבירות של קבלת דבר במרמה והפרת אמונים בפרשת ראשונטורס.

 

אהוד אולמרט הגיב ביציאה מבית המשפט: "בתום למעלה מארבע שנים מסתיים ההליך המשפטי בהחלטה היום בבית המשפט המחוזי בירושלים. אני מזכיר שלפני ארבע שנים כיכבו בכל כלי התקשורת של מדינת ישראל הפרסומים על מעטפות הכסף. לא היו מעטפות כסף, אין מעטפות כסף, בית המשפט הכריע בצורה החד משמעית ביותר - אין מעטפות כסף! נא להוריד את הנושא הזה מסדר היום. לא היה ולא נברא. שתי ההחלטות על הזיכוי הן ליבת כתב האישום שהוגש נגדי. בעת שהוגש כתב האישום בראשונטורס נאמר שהאדמה תרעד ואאלץ להתפטר מתפקידי. לא הולכתי שולל אף מוסד, לא את יד ושם, לא את הוועד למען החייל, ולא שום ארגון צדקה. לא היה מעולם שום איש ציבור ישראלי שגייס למען הארגונים האלה מאות מיליוני דולרים כפי שעשיתי במשך 30 שנה. פרשת ראשונטורס נמחקה. לא היתה שחיתות, לא היתה קבלת כספים, לא היה שימוש בכספים, לא היו מעטפות כסף, לא היה שום דבר מהדברים הללו שניסו לייחס לי. 

 

"בית המשפט החליט שבעניין שנוגע למרכז ההשקעות הפרתי אמונים. אני מכבד את החלטת בית המשפט. אני אפיק ממנה את הלקחים שמתחייבים מההכרעה הזו. אני רוצה להזכיר לכם מה שבוודאי שמעתם, שבית המשפט אמר שהייתה כאן אי תקינות פרוצדורלית. לא שחיתות, לא קיבלתי דבר, לא נהניתי מדבר. נהגתי בחוסר תקינות פרוצדורלית - זו הערה שאני מכבד, אקח לתשומת לבי ואפיק ממנה את הלקחים הדרושים. לסיום, נדמה לי שאי אפשר להתעלם מההשלכות המרחיקות לכת בתוך מדינת ישראל ומעבר למדינת ישראל כתוצאה מההחלטה להגיש נגדי משפט. מה המשמעויות? מה המסקנות? מה הלקחים? את זה אני משאיר לאלה שאחראים להחלטה הזו.

 

"אינני מתכוון להודות לבית המשפט על החלטתו, כי זה לא עניין אישי. בית המשפט קיבל החלטה על סמך ניתוח חומר הראיות בתהליך שערך 4 שנים תמימות, במאות ישיבות עם עשרות אלפי עמודים ומוצגים, וההחלטה שלו היא תוצאה של ניתוח משפטי ולא אישי. אני כן רוצה להודות לביהמ"ש על המכובדות בה ניהל את התהליך הזה במשך 4 שנים. הרגשתי שאני יושב במקום שמכבד את מדינת ישראל, הרגשתי - למרות שזה לא המעמד הנוח והנעים ביותר - שאני יושב בפני אנשים שקשובים לשמוע ולשקול באופן ענייני. לסיום, אני רוצה לומר שאני מרגיש ברגע הזה רצון לצטט את מה שאמר מי שהיה ראש ממשלת ישראל, מנהיג שהערכתי מאד וכיבדתי מאד, מנחם בגין ז"ל: 'יש שופטים בירושלים'. אני מבטיח לכם שזו לא הפעם האחרונה שתפגשו אותי בימים הקרובים".

 

אהוד אולמרט בבית המשפט אהוד אולמרט בבית המשפט צילום: גיל יוחנן, ynet

 

פרקליט המדינה, משה לדור, אמר בתגובה כי "לא ציפינו לתוצאה הזו, זה ברור לגמרי. יחד עם זאת, צריך לומר באופן ברור שאין להקל ראש בכך שאדם כל כך בכיר בחיים הציבוריים שלנו הורשע במה שהורשע. ביהמ"ש ביקר חריפות את התנהלותו של אולמרט. עובד ציבור מחויב אך ורק לאינטרס הציבורי, לא לשום דבר אחר, אלה התנהגויות בסיסיות שהופרו פעם אחר פעם על ידי אולמרט בתפקידו כשר התמ"ת. התנהגות פסולה שלא מתיישבת עם טוהר המידות. אולמרט זוכה בחלקים נרחבים מכתב האישום, ולא ציפינו לכך. בפרשת ראשונטורס בחנו את השאלה האם הוכחת המרמה יכולה להיעצר והגענו למסקנה שלילית - חשבנו שבידינו ראיות מוצקות כדי להוכיח את ידיעתו של אולמרט על גביית הסכומים העודפים האלה. ביהמ"ש הנכבד קבע אחרת. בפרשת טלנסקי היו עדויות לכך שבסמוך לקבלת הסכומים, כמו 15 אלף דולר למשל, באו פניות של אולמרט לאילי הון, בהם יצחק תשובה, כדי לקדם את ענייניו של טלנסקי".

 

עו"ד אלי זוהר, פרקליטו וחברו הקרוב של אהוד אולמרט, אמר כי "זה יום גדול, בראש ובראשונה, למשפט הישראלי. אותם שופטים שקבעו שצריכה להיות עדות מוקדמת של טלנסקי, אותם שופטים זיכו את אולמרט מכל עבירה הקשורה לטלנסקי. אותם שופטים שדנו יום ולילה במשך יותר משנתיים בעבירות של ראשונטורס, זיכו את אולמרט מכל אחת ואחת מהעבירות והמעשים המיוחסים לו בפרשת ראשונטורס. הדבר האחרון שנותר הוא הדיון שנוגע למרכז ההשקעות, בו נקבע שאכן היתה חברות קרובה בין אולמרט לאורי מסר, שאורי מסר ייצג אנשים בפניו, נמצא בכך פגם ועל כך הוא הורשע בהפרת אמונים בלבד - וגם זה תוך הדגשה מוחלטת שמדובר היה בסטייה מהשורה בעניינים פרוצדורליים ולא מהותיים. בנסיבות העניין, ובמחשבה שראש ממשלה מכהן ירד ממשרתו בעקבות העדות המוקדמת, ובעקבות העובדה שאנחנו ב-2008 נאלצנו לעמוד פה כדי לשמוע את טלנסקי ולדבר על כך שראש ממשלה בישראל עבר עבירות שאז עוד ייחסו לו "שוחד", תהליך הזה הסתיים היום. אני מאד מעריך את בית המשפט הנכבד על היכולת להתעלם מכל הלחץ התקשורתי ולקבוע קביעות שאין מוצקות מהן. מאידך, אני מאד לא יכול להשתחרר מדברים שאמרה שרת החוץ האמריקאית קונדוליסה רייס על הערב שבו פרשת טלנסקי יצאה לאור, ועל המשמעות המאד קשה לחיים הפוליטיים במדינת ישראל, אשר התגלגלו כתוצאה מזה".

 

ביציאתה מבית המשפט אמרה שולה זקן לעיתונאים כי "האמנתי בבית המשפט. הייתה לי הרגשה לאורך כל הדרך שהשופטים מקשיבים, שואלים את השאלות. אני החלטתי לא להעיד במשפט כי הרגשתי שאני הופכת להיות כלי של מי שהחליט להפיל ראש ממשלה".

 

עו"ד מיכה פטמן, שייצג את זקן, הוסיף כי "היום חוויתם והייתם חלק ממהפכה בתולדות שלטון החוק במדינת ישראל. הפרקליטות, הגוף שאחראי על אכיפת החוק במדינת ישראל, ספגה מהלומה. אם היועמ"ש היה מקים את גוף הביקורת שעליו הוא דיבר כל כך הרבה, היום הוא היה צריך להתחיל לעבוד. יש פעילות לאורך שנים של חקירות של ראש ממשלה, של חקירות של ראש לשכתו, בכל תרגיל ובכל תכסיס אפשרי כדי להכשיל אותה שתפליל אותו. בית המשפט אמר את דברו באופן ברור ולצלול - לא היתה תוכנית מרמה, כוונת מרמה או רצון לפגוע באף אחד. לא בארגון, לא בגוף ממשלתי. זיכוי אדיר זה זיכוי אדיר".

 

אמנון דנקנר, ידידו הקרוב של אולמרט, תקף בעקבות הזיכוי במילים קשות את הפרקליטות ואת העומד בראשה, פרקליט המדינה משה לדור. "אחרי פסק הדין, לפי דעתי פרקליט המדינה, יש אומרים שצריך להתפטר, אני חושב שהוא צריך להתאבד", אמר לעיתונאים מחוץ לבית המשפט המחוזי בירושלים.

 

אהוד אולמרט מגיע לביהמ"ש אהוד אולמרט מגיע לביהמ"ש צילום: אי פי אי

 

אולמרט עצמו וראש לשכתו לשעבר, שולה זקן, הגיעו לאולם בית המשפט מעט לפני השעה 09:00. חברים, בהם יו"ר הכנסת לשעבר אברהם בורג, הגיעו לתמוך באולמרט והתחבקו איתו. אולמרט וזקן לחצו ידיים. בשעה 09:05 נכנסו השופטים לאולם, הצלמים התבקשו לעזוב אותו כמקובל, והחלה הקראת הכרעות הדין.

 

בתחילת ההקראה אמרה נשיאת בית המשפט, מוסיה ארד: "המשפט היה מורכב וארוך. מאז שמיעת ההוכחות חלפו למעלה משנתיים".

 

כבר עתה ידוע כי הכרעות הדין בעניינו של אולמרט מתפרסות על פני כ-700 עמודים כתובים. עו"ד נבות תל-צור, מצוות ההגנה של אולמרט, אמר בבואו לבית המשפט: "אהוד אולמרט הוא אדם חזק. חלק מהטענות נגדו הן עניין שנתון לפרשנות. לא שחור ולבן. נקווה לטוב".

 

בסוף חודש אוגוסט 2009 הוגש לראשונה בתולדות המדינה אישום פלילי נגד ראש ממשלה לשעבר. אולמרט הואשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והעלמת הכנסות במרמה - בפרשות "ראשונטורס", "מעטפות הכסף" ו-"מרכז ההשקעות". נגד זקן הוגש כתב אישום בפרשת "ראשונטורס", ו"מעטפות הכסף", וכן בגין האזנות סתר לכאורה לבוס שלה. היא מואשמת בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים והאזנת סתר שלא כדין.

 

בחודש פברואר 2010 נפתח שלב ההוכחות במשפט, לאחר שאולמרט וזקן כפרו בהאשמות כמה חודשים קודם לכן. פרקליט מחוז ירושלים דאז, עו"ד אלי אברבנאל, הסביר בנאום הפתיחה כי רבים מעדי התביעה המרכזיים - בהם משה טלנסקי, מקורבו של אולמרט עו"ד אורי מסר והעוזרת רייצ'ל רז-ריסבי - הפלילו את אולמרט למרות שהם חבריו.

 

הסנגור הראשי, עו"ד אלי זהר, הצהיר מנגד: "מכאן ואילך, רק הראיות ידברו". הוא הוסיף כי הראיות "דלות, דלות מאוד". הוא טען כי אולמרט פעל בתום לב בפרשות השונות והבטיח כי "ההיסטוריה תלמד שכל מה שייוותר מפרשה זו הוא עדות מוקדמת, שהביאה להדחתו של ראש ממשלה". אולמרט מצידו אמר עם פתיחת המשפט: "הגעתי לכאן כאדם חף מכל עבירה, ואני מאמין שאצא מכאן אדם חף מכל עבירה".

 

הפרשות

 

בפרשת "ראשונטורס" הואשם אולמרט בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והעלמת הכנסות במרמה. לפי כתב האישום, הוא קיבל מגופים ציבוריים ומהמדינה מימון כפול ומשולש בסכום של כ-90 אלף דולר לנסיעותיו לחו"ל. הפרקליטות טענה במהלך המשפט כי אולמרט פעל בשיטתיות בקבלת המימון הכפול, והשתמש בסכום שהתקבל למימון נסיעות פרטיות של בני משפחה ושדרוגים למחלקה ראשונה.

 

התיק נחשב לכאורה למבוסס ביותר מבין פרשות כתב האישום. התביעה הציגה מסמכים שונים, ובהם תכתובות עם אולמרט ואנשי לשכתו בנוגע למימון הנסיעות. העדה המרכזית בפרשה, מתאמת קשרי החוץ של לשכת אולמרט דאז רייצ'ל רז ריסבי, הוכרזה כעדה עוינת במהלך המשפט, ואף הוגש נגדה כתב אישום נפרד על חלקה בפרשה, המשפט בעניינה טרם החל.

 

אהוד אולמרט עם פרקליטיו ושולה זקן אהוד אולמרט עם פרקליטיו ושולה זקן צילום: גיל יוחנן, ynet

 

מנגד אולמרט, באמצעות פרקליטיו, טען כי לא הייתה כל שיטה וגם אם היו אי-סדרים - מדובר ברשלנות או בטעות. צוות ההגנה טען כי אולמרט לא היה מעורב בנושא מימון הנסיעות, וכי הפרקליטות בחרה להתייחס רק לכמה נסיעות מבין עשרות נסיעות שהיו בתקופה הרלוונטית, ושחשבון הנסיעות הציבוריות ב"ראשונטורס" של אולמרט היה בגירעון לאורך שנים, וכי כמו שנעשו טעויות בתום לב לצד אחד, כך גם היו טעויות שיצרו חסרים לצד שני, לחובת אולמרט.

 

הפרשה השנייה היא פרשת מעטפות הכסף (פרשת טלנסקי). לפי כתב האישום, אולמרט קידם קשרים שהניבו עבורו טובות הנאה. כך הוא קיבל בסתר מזומנים וכספים בהעברות בנקאיות ממקורבו משה טלנסקי בשווי כולל של יותר מ- 600 אלף דולר. לטענת הפרקליטות, במקביל קידם אולמרט את עסקי המיני-ברים של טלנסקי. הפרקליטות טענה כי הכספים הוחזקו בקופה סודית בניהולו של עו"ד מסר. באופן תקדימי נערכה עדות מוקדמת לעד המרכזי טלנסקי, בעקבות חששה של הפרקליטות שזה יעזוב את הארץ ולא ישוב. לאחר עדות זו, שנתנה עוד בטרם הוגש כתב האישום, התפטר אולמרט מתפקידו כראש ממשלה.

 

לגבי פרשה זו טענתו של אולמרט ופרקליטיו הייתה שמדובר בכספים "פוליטיים", שהתקבלו כדין בתקופה שאינה תקופת בחירות, ולא הייתה חובת דיווח עליהם. צוות ההגנה טען כי עדותו של טלנסקי לא שווה כלום, וכי הוא שיקר בחקירותיו במשטרה, בעדותו המוקדמת והמציא גרסאות רבות.

 

הפרשה השלישית היא פרשת מרכז ההשקעות, במסגרתה לפי כתב האישום פעל אולמרט כשר התמ"ת בניגוד עניינים, בהחלטות הנוגעות לחברות שייצג מקורבו עו"ד מסר. לגבי פרשה זו טענו בצוות ההגנה כי לכל אורך כתב האישום אין ולו מקום אחד שבו הפרקליטות אומרת שההחלטות שקיבל אולמרט כשר התמ"ת היו לא ראויות.

 

פרשות טלנסקי ומרכז ההשקעות נחשבות לאחת בכתב האישום, כך מואשם אולמרט בשתי עבירות של מרמה והפרת אמונים עבור כל פרשה, ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בנוגע לפרשת טלנסקי, עקב כך שהונה את מבקר המדינה בדיווחיו אודות אותם כספים.

 

העטים של אולמרט, ההאזנות של זקן

 

לצד שלוש הפרשות המרכזיות הואשם אולמרט גם כי הונה את מבקר המדינה בהצהרותיו על אודות כספים שקיבל מאיש העסקים יוסף (ג'ו) אלמליח, וכן על כך כשהצהיר כי שווי אוסף עטים בו החזיק הינו 140,000 אלף שקלים בעוד שוויו האמיתי עמד על כ-1.3 מיליון שקלים. בגין עבירות אלה הואשם אולמרט בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

 

זקן, ששימשה במהלך כל התקופה כראש לשכתו של אולמרט, הואשמה כי עשתה עימו יד אחת בשתי פרשות. בנוסף הואשמה זקן בפרשה משלה, "האזנות הסתר", במסגרתה נהגה לכאורה להאזין באופן שיטתי, בעצמה ותוך הפעלת הפקידות שהיו תחת מרותה, האזנות סתר לשיחות רבות של אולמרט, בלי ידיעתו או ידיעת המשוחחים עימו.

 

זקן, באמצעות עו"ד מיכה פטמן, טענה כי מדובר היה בהאזנות שאולמרט היה מודע להן, ונעשו לצרכי ייעול עבודה. זקן הואשמה במסגרת מעורבותה בפרשות השונות בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים ובהאזנות סתר שלא כדין.

 

כ-300 עדים במשפט

 

לאחר שלב הוכחות שנמשך כשנתיים ושבו עלו כ-300 איש על דוכן העדים, מאמינים שני הצדדים כי הוכיחו את עמדתם. בתביעה משוכנעים שעשו את העבודה בצורה הטובה, וכי העמדה שהציגו בפתיחת המשפט רק התחזקה במהלכו. בתביעה, שנוהלה על-ידי עורך דין אורי קורב, מאמינים כי הסיכום הכולל התיק מחייב הרשעה.

 

מנגד גם בהגנה משדרים תחושות דומות. עו"ד זהר, העומד בראש צוות פרקליטיו של אולמרט במשפט, אמר ל-ynet לקראת הכרעת הדין, כי הוא "מביע תקווה שכמו שאהוד אולמרט נכנס להליך הזה חף מפשע כך הוא יצא ממנו". זוהר הוסיף כי צוות ההגנה עשה "כל מה שניתן לעשות כדי שאולמרט אכן יצא כך".

 

עו"ד נוית נגב, שמייצגת את אולמרט בפרשת ראשונטורס, הביעה גם היא אופטימיות ערב הכרעת הדין. "ניהלנו בפני בית המשפט הליך ארוך, מעמיק ופרטני של בירור האמת", היא אמרה. "היוצרות התהפכו במשפט, במובן זה שלא הסתפקנו בלעורר ספק. לקחנו על עצמנו לברר ולהוכיח מה התרחש בפועל. מתוך חומר הראיות וההעמקה בו, גילינו עובדות השוללות את טענות התביעה. מה שהוצג כשיטה וכמרמה התברר כאי סדר וחוסר ארגון". הסנגורית הוסיפה כי היא "מאמינה ומקווה שבית המשפט יקבל את הטענות ויזכה את אולמרט".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x