$
דעות

למי הצביע האינטרנט המצרי?

חדירת האינטרנט במצרים עומד על 26.4% בלבד, ולכן המהפכה האמיתית תהיה עם עליית שיעור חדירתו למדינה

טל פבל 15:2424.06.12

ב-23 במאי, יצאה מצרים לבחירות לנשיאות בהם התמודדו 13 מועמדים. רק לחמישה מהם היתה פעילות ערה ברשתות החברתיות.

 

לסבב השני שהתקיים ב-17-16 ביוני עלו אחמד שפיק, המייצג את השלטון הישן ומחמד מרסי איש "האחים המוסלמים": על פי הפעילות המקוונת שלהם שני אלה לא היו אמורים לזכות כלל.

 

אם נביט בשיעור חדירת האינטרנט במצרים נגלה כי הוא עומד על 26.4% בלבד, זאת לעומת מדינות הנחשבות בעינינו כארכי שמרניות דוגמת איראן וסעודיה, שם שיעור חדירת האינטרנט עומד על 47% ו-44% בהתאמה.

 

הפגנות במצרים הפגנות במצרים צילום: אי פי אי

 

מה שעולה מכך הוא שהאינטרנט במצרים לא יכול היה לחזות את עלייתם של שפיק ומרסי לסבב השני בבחירות אלה וגם כיום הוא לא משקף את העוצמה האמיתית של השניים. למעשה זו לא באמת "מהפכת פייסבוק", הואיל ועוצמתם של השניים – ובעיקר זו של מרסי איש "האחים המוסלמים" – הינה בקרב אלו אשר נעדרים כל גישה לאינטרנט, לא עושים בו לייק למנהיגם ולא מושפעים מהנעשה זו.

 

תמונת מצב מקוונת זו של המתמודדים במצרים, משקפת את המצב האמיתי של האינטרנט במדינה, בה בממוצע כרבע בלבד מהאוכלוסייה נגיש לאינטרנט. בחירות אלו והפער בין הפעילות המקוונת לתוצאות הפיזיות מלמדים אותנו שעוד רבה הדרך להיות האינטרנט חלק אמיתי בהוויה המצרית בפרט והמזרח תיכונית בכלל.

 

"מהפכת הפייסבוק" האמיתית אינה הפלת המשטר בידי אלו אשר קולם לא נשמע לאחר מכן בבחירות ובשלטון הנשלט לעת עלתה בידי הגורמים הצבאיים ואנשי המשטר הישן. המהפכה האמיתית תהיה עם עליית שיעור חדירת האינטרנט למדינה, עם היותו אמצעי ביטוי רב יותר עבור אוכלוסיות מודחקות בחברה הערבית וכלי מרכזי לצמצום הבערות והפער הדיגיטלי.

 

הכותב הוא ד"ר למזרח תיכון, מומחה לאינטרנט ולאיומים מקוונים במזרח התיכון ובעולם האסלאמי, מרצה במכללה האקדמית בנתניה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x