$
אקדמיה

פרסום ראשון: ביום ראשון יאושר מודל חדש לקביעת מחיר מקסימום לספרי לימוד

לדברי משרד החינוך מדובר במודל שיוזיל את ספרי הלימוד החדשים בעשרות אחוזים ויאפשר להוצאות הספרים רווח תפעולי של 7%-10% בלבד. הוצאות הספרים הגישו בג"ץ נגד המהלך

שאול אמסטרדמסקי 14:5112.06.12

ועדת המחירים המשותפת למשרדי החינוך והאוצר תתכנס ביום ראשון כדי לאשר מודל חדש לקביעת מחיר מקסימום לספרי לימוד. המודל יחליף את המצב הקיים כיום בו מחיר ספרי הלימוד אמנם מפוקח באופן פורמלי בידי משרד החינוך, אך כפי שמודים במשרד – הוא נקבע בפועל בידי הוצאות הספרים.

 

המודל יכלול את עלויות הפיתוח שהושקעו בספר על פי סולם נורמטיבי, כך שהוצאות הספרים לא יוכלו לטעון שעלויות פיתוח גבוהות בצורה קיצונית מחייב מחיר גבוה מאוד לספר לימוד כלשהו. בנוסף, המודל יביא בחשבון עלויות שיווק והפצה וכן את מחיר תשומות הדפוס.

 

בית ספר (ארכיון) בית ספר (ארכיון) צילום: שאטרסטוק

 

הכוונה במשרד החינוך לאפשר להוצאות הספרים רווח תפעולי בטווח של 7%-10%. לאחר האישור בוועדת המחירים יחל תהליך של שימוע להוצאות הספרים, כדי לאפיין את הפרטים הסופיים של המודל.

 

תהליך בניית המודל החל באוגוסט 2011 בעקבות הנחייה של שר החינוך גדעון סער. זאת משום שבמצב הקיים משרד החינוך מאשר את ספרי הלימוד מבחינה פדגוגית, ולמעשה מאשר את המחיר שקובעות הוצאות הספרים.

 

את המודל בנו במשרד החינוך בשיתוף חברת תבור פיננסים. הלכה למעשה, כבר בעת אישור ספרי לימוד חדשים מאז אוגוסט

הביא המשרד לידי ביטוי את הפרמטרים הכלכליים שיהיו כלולים במודל, כך שמחיריהם של ספרי הלימוד לשנת הלימוד הבא ירד בעשרות אחוזים.

 

במשרד לא מתכננים להפעיל את המודל החדש באופן רטרואקטיבי – כלומר שמחיריהם של ספרי לימוד שכבר נמצאים על המדף לא ישתנה – אלא להחיל אותו על ספרי לימוד חדשים.

 

בתגובה, כמה מהוצאות הספרים המרכזיות עתרו לבג"ץ במאי השנה נגד המהלך. בעתירה טוענות ההוצאות כי קביעת המחיר אינה נמצאת בסמכות משרד החינוך וכי ועדת המחירים רק יכולה לאשר ייקור או הוזלה של מחיר המקסימום, שנקבע בידי ההוצאות.

 

בתשובה לבג"ץ טען משרד החינוך כי אם בג"ץ יקבל את העתירה המשמעות תהיה לתת "למו"לים יד חופשית בקביעת מחירי ספרי הלימוד, דבר אשר עלול להוביל לפגיעה קשה ולהכבדת הנטל על הורי התלמידים בכלל ועל הורים מאוכלוסיות מוחלשות בפרט". עוד השיב המשרד כי פעולותיו

נעשות בהתאם לחוק.

 

על פי דו"ח ועדת טרכטנברג, שוק ספרי הלימוד מגלגל 800 מיליון שקל בשנה. בשוק פועלות 42 הוצאות לאור גדולות ועוד 30 הוצאות קטנות יותר. מאבק אחר שמתנהל בימים אלה בין משרד החינוך לבין הוצאות הספרים הוא סביב פרויקט השאלת ספרי הלימוד, שההרשמה אליו צפויה להסתיים בסוף השבוע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x