$
משפט

"אלשיך תפרוש בעצמה יפה ובשקט"

הביקורת החריפה של הנציב גולדברג על שופטת הפירוקים הסעירה את מערכת המשפט. שופט בכיר: "אין שום סיכוי שהיא יכולה להמשיך בתפקידה". עו"ד שחתם על העצומה למענה: "לא מתקבל על הדעת שיעיפו אותה בגלל טעות בפרוטוקול"

ענת רואה 18:5605.06.12

"אני מעריך שהשופטת ורדה אלשיך תפרוש מרצונה מתפקידה בזמן הקרוב; ואם היא לא תעשה זאת, בתוך שבוע או שבועיים סביר להניח שנשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס יזמין אותה לכוס קפה, ויציע לה להאריך כמה שניתן את השבתון שלה ולאחר מכן להודיע על פרישה מסיבות אישיות שלה. אין שום סיכוי שהיא יכולה להמשיך בתפקידה אחרי ההחלטה החמורה של הנציב", כך אמר היום שופט בכיר מבית המשפט המחוזי.

 

החלטתו של נציב תלונות הציבור על שופטים אליעזר גולדברג נגד סגנית נשיאת ביהמ"ש המחוזי בתל אביב אלשיך, שבמסגרתה קיבל תלונות שהוגשו נגדה בעקבות חשיפת פרשת הפרוטוקול המשופץ ב"כלכליסט" ב־23 בינואר 2012, עוררה אתמול סערה והפכה לשיחת היום במערכת המשפטית, ובעיקר בקרב השופטים ועורכי דין מתחום הפירוקים. גולדברג מתח ביקורת נוקבת על תיקוני הפרוטוקול שביצעה אלשיך וקבע כי היא "הוסיפה כוונה ומניע למחדלי עו"ד רפאל ארגז ובכך החמירה התלונה נגדו".

 

בשיחות סגורות התבטאו היום שופטים רבים במילים חריפות נגד השופטת אלשיך, המשמשת כיו"ר נציגות השופטים, וחלקם טענו כי הם הוכו בתדהמה נוכח החלטתו המפורטת של הנציב גולדברג, המייחסת לשופטת אלשיך מעשים חמורים, וכי הם אינם רואים כאפשרות ריאלית מצב שבו אלשיך תמשיך בתפקידה כאילו לא אירע דבר במשך השנתיים הקרובות עד שהיא צפויה לצאת לגמלאות באוגוסט 2014.

 

 

השופטת אלשיך השופטת אלשיך צילום: אוראל כהן

 

שופטת בכירה מבית המשפט המחוזי אמרה היום ל"כלכליסט": "כולם פה בהלם, אין מה להגיד מלבד מה שמובן מאליו, ברור לנו לגמרי שהשופטת אלשיך לא יכולה להמשיך בתפקידה, ולדעתנו היא גם לא יכולה להישאר כיו"ר נציגות השופטים. אני מעריכה שהיא תפרוש בעצמה יפה ובשקט. נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס לא יטייח את הפרשה הזו, הוא רק נכנס לתפקידו וזה השם הטוב שלו והמוניטין שלו. הוא לא יסכים להתלכלך בגלל הסיפור הזה".

 

גם בקרב קהילת עורכי הדין סערו היום הרוחות, ובפרט בקרב מאה עורכי הדין שחתמו על עצומת התמיכה באלשיך, מהלך שספג ביקורת חריפה מהנציב בהחלטתו. הנציב כתב כי "יש לעקור באיבה את התופעה של חתימת עורכי דין על מכתב תמיכה בשופט שנגדו הוגשה תלונה... ראוי כי לשכת עורכי הדין תאסור על עורכי דין לחתום על 'עצומה' כזו הבאה לתת 'הגנה' לשופט...".

 

"אלשיך לא תוכל להישאר בתפקידה"

 

כמה מעורכי הדין שחתמו על העצומה חזרו ואמרו היום ל"כלכליסט" כי היא לא נועדה לנקוט עמדה כלשהי לגופו של עניין, אלא רק להוות מעין "משקל נגד" לנוכח הפצת התלונה נגד השופטת אלשיך ל־30 אלף עורכי דין במחוז תל אביב, שנעשתה על ידי עו"ד אפי נוה יו"ר המחוז, שהוא גם זה שעומד מאחורי התלונה לנציב. עם זאת, גם בקרב החתומים על העצומה נשמעו היום לא מעט קולות אשר טענו כי אלשיך לא תוכל להמשיך בתפקידה.

 

 אחד מעורכי הדין הבולטים החתומים על המכתב אמר היום ל"כלכליסט": "לדעתי צריכה להיות פה עזיבה יפה מצד השופטת אלשיך. היא לא תוכל להישאר בתפקידה במצב כזה, כשיש תלונה עם בירור כזה שקבע שהיא לא בסדר". מנגד, עורך דין בולט אחר שחתם על מכתב התמיכה אמר היום ל"כלכליסט": "לא מתקבל על הדעת ששופט במשך 30 שנה — יעיפו אותו בגלל טעות אחת בפרוטוקול. מזעזע לחשוב שעל טעות בפרוטוקול רוצים במדינת ישראל להדיח שופטת".

 

מדוע התלוותה רובינשטיין לפגישה

 

החלטתו המפורטת של הנציב גולדברג המשתרעת על פני 31 עמודים חושפת, שלא כמקובל, באורח נרחב את התכתובות שהיו בינו לבין השופטת אלשיך במהלך בירור התלונה, וכן תכתובות פנימיות אחרות שהועברו לנציב, לבקשתו, במהלך בירור התלונה. בין היתר חשף הנציב בהחלטתו כי השופטת אלשיך ביקשה להיפגש עמו והגיעה לפגישה זו מלווה בעמיתתה, סגנית נשיאת ביהמ"ש המחוזי בתל אביב מיכל רובינשטיין, וחברה בנציגות השופטים.

 

גולדברג לא ציין בהחלטתו מדוע התלוותה רובינשטיין לאלשיך, ותשובה לשאלה זו לא ניתן היה היום לקבל מדוברות בתי המשפט אשר סירבה להגיב בעניין. גורם משפטי אמר היום ל"כלכליסט" כי למראית עין יש פגם בכך שדווקא רובינשטיין הצטרפה לאלשיך, משום שרובינשטיין היא בת זוגו של מאיר שמגר, נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אשר כיהן בדיוק באותן שנים שבהן הנציב גולדברג היה שופט בבית המשפט. לטענת המקור, ישנם קשרים חברתיים בין רובינשטיין ושמגר לבין גולדברג, כך שלא ראוי היה לערב דווקא את רובינשטיין בפרשה.

 

גולדברג מפרט כי הועברו אליו לבקשתו תכתובות שהיו בין אלשיך לבין הנהלת בתי המשפט, שבהן ביקשה אלשיך לתאם עם הנהלת בתי המשפט את אופן התשובה לפניית הנציב בעניין התגובות. בין היתר כתבה אלשיך לעו"ד ברק לייזר, היועמ"ש להנהלת ביהמ"ש: "השאלה היא רק איך להתייחס לעובדה כי הוא (הנציב — ע"ר) טוען כי כביכול מה שאתם כותבים זה מה שאני אומרת, כדי שחלילה לא יוכל 'לתפוס בשקרים' אתכם או אותי, הוא רק מחכה אולי לזה".

 

למרות הדברים הקשים שנשמעו היום מכמה וכמה שופטים מכל הערכאות, את עמדתה של הנהלת בתי המשפט או של נשיא ביהמ"ש העליון בפרשה — לא ניתן היה לקבל. בעת שנחשפה הפרשה ב"כלכליסט" הגיבה הנהלת בתי המשפט במהירות, ואף הוציאה הודעה מפורטת לתקשורת ובה עמדתה. שלשום לעומת זאת, לאחר פרסום החלטת הנציב, מסרה דוברת בתי המשפט כי "אנו לומדים את החלטת הנציב". היום, במענה לפנייה נוספת באשר לעמדת ההנהלה ובשאלה אילו צעדים בכוונתם לנקוט אם בכלל, נמסר כי "בשלב זה אין למערכת מה להוסיף על התגובה שנמסרה".

 

גם שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן בחר שלא להתייחס לפרשה ולהחלטת הנציב. יועץ התקשורת של השר אמר כי "הגורמים הרלבנטיים במשרד עדיין לומדים את החלטת הנציב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x