$
בארץ

חברת הדירוג לא שותפה לאופטימיות

החלקים שהצניע האוצר מההודעה של פיץ' מסבירים מדוע החליטה החברה לא להעלות את דירוג ישראל

אמנון אטד 08:03 01.05.12

 

ערב יום העצמאות החליטה חברת הדירוג פיץ' (Fitch) לאשרר את דירוג האשראי של ישראל ולהשאיר אותו ברמה A. עם ההחלטה פרסמה החברה הודעה שפירטה את המניעים להחלטתה זו. משרד האוצר מיהר לפרסם את ההחלטה, וגם טרח לתרגם קטעים סלקטיביים מהודעת חברת הדירוג.

 

מההסבר של החברה להחלטה, כפי שפרסם אותו האוצר על כל פנים, ניתן להבין כי לדעת החברה, ישראל היא סוג של נס כלכלי. השאלה המתבקשת היא כמובן מדוע נוכח ההישגים המרשימים שציינה פיץ', היא לא העלתה את דירוג האשראי. התשובה נמצאת בהודעת חברת הדירוג, במיוחד בקטעים שהאוצר העדיף שלא לתרגם לעברית.

 

האוצר פרסם רק את החלקים המחמיאים

 

כששר האוצר יובל שטייניץ נפגש עם חברי משלחת חברת הדירוג וביקש מהם לשקול להעלות את דירוג האשראי, הוא מנה את הסיבות שתומכות לדעתו בהעלאה: "הצמיחה הגבוהה, הורדת היחס בין החוב לתוצר בשנתיים האחרונות מ־80% ל־74% והעובדה שהממשלה צפויה לצבור ב־25 השנים הבאות קרוב ל־100 מיליארד דולר מתמלוגי הגז והנפט בקרן לאומית מיוחדת, שתשמש תעודת ביטוח לעמידותה הכלכלית והפיננסית של ישראל ב־50 השנים הבאות".

 

כשפרסם חלקים מההודעה של חברת הדירוג, בחר האוצר להבליט את אלה שתמכו בנימוקיו. "חברת הדירוג ציינה לחיוב את הביצועים המאקרו־כלכליים המרשימים של הכלכלה הישראלית, המתאפיינת בגיוון מקורות ובמאזן חיצוני חזק", כתב האוצר. "החברה צופה כי השנה תסתכם הצמיחה ב־3%, אולם התחזית שלה ל־2013 גבוהה יותר ומסתכמת ב־3.5%. החברה גם מציינת לחיוב את תגליות הגז שיקלו את הלחץ על הכלכלה הישראלית ויגוננו עליה מפני עליית מחירי הדלק העולמיים".

 

ההכנסות המהותיות מהגז יגיעו רק ב־2020

 

עם זאת, מקריאת הקטעים שלא נכללו בהודעת האוצר, מצטיירת תמונה שונה למדי. כך, למשל, בנושא הצמיחה והקטנת היחס בין החוב לתוצר, פיץ' כלל אינה אופטימית ביחס לצפוי לנו. לדבריה, קיימים חששות לגבי הצמיחה בעתיד, הנובעים מכך ששיעור גידול האוכלוסייה בגילי העבודה בישראל צפוי לקטון בחצי: משיעור שנתי ממוצע של 2.3% בין 2000 ל־2010 ל־1.2% בין 2010 ל־2020. "התפתחות זו", נכתב, "תכביד על הצמיחה ותקשה על הקטנת היחס בין החוב לתוצר, שצפוי להישאר בטווח הזמן הבינוני ללא שינוי". גם לגבי הבוננזה העצומה שממתינה לממשלה, לדברי שטייניץ, במעמקי הים, החברה הרבה פחות אופטימית מהשר. "ניתן להשתמש בהכנסות מהגז לתשלום חובות", נכתב, "אבל הממשלה צריכה עדיין להחליט על כך. בכל מקרה, הכנסות אלה יגיעו לרמות מהותיות (0.6% מהתוצר) רק ב־2020".

 

ועד שזה יקרה, מה שעולה מכל הסיפור הוא שאם תחזיות חברת הדירוג יתממשו, שבע השנים הקרובות יהיו כנראה הרבה יותר רזות משבע השנים האחרונות, אפילו אם נכלול בהן את שתי שנות המשבר הגלובלי.

x