$
דו"ח המבקר 2012

מבקר המדינה: אם אתה זקן שזקוק לשיקום, עדיף שלא תגור צפונית לעפולה

93 אלף קשישים מתגוררים באזור הצפון, אך רק 18 מיטות לשיקום גריאטרי; בלי מרכזי יום לשיקום בבית וארגון מערכתי בעייתי, מה הפלא שרוב הקשישים בצפון לא מקבלים שיקום לאחר אירוע מוחי

מיקי פלד 16:0201.05.12

לא נעים להיות אדם קשיש הנזקק לשיקום לאחר תאונה או מחלה במערכת הבריאות בישראל, ובמיוחד בפריפריה. דו"ח מבקר המדינה מצביע על מחסור חמור במיטות, מחסור בתקציב וכאוס ארגוני בניהול התחום. התוצאה, כמובן, היא פגיעה באיכות השיקום שצריכים לעבור הקשישים וביכולת התפקוד שלהם.

 

בישראל

כיום כ-750 אלף אזרחים בגיל 65 ומעלה, כ-10% מהאוכלוסייה ועד 2030 מספרם צפוי להכפיל עצמו ולהוות 14% מהאוכלוסייה. למרות זאת, המבקר מצא כי מספר המיטות לגריאטריה שיקומית ירד מ-1,047 בסוף 2003 ל-895 בלבד בסוף 2009.

 

לא פלא ששיעור התפוסה הממוצעת השנתית במיטות אלו עומדת על 106% והרופאים נאלצים לשחרר קשישים לאחר כשלושה שבועות וחצי, לעומת חמישה שבועות וחצי ב-2003. כך נוצרת גם תופעה שמכונה "ביקוש כבוש", בו קשישים הנדרשים לטיפול מלכתחילה לא מופנים אליו, שכן ידוע כי המיטות תפוסות.

 

המחסור העיקרי מורגש באיזור הצפון, בו יש רק מחלקה אחת לגריאטריה שיקומית הנמצאת בבית החולים פוריה בטבריה, ובה 18 מיטות. בבית החולים בנהריה יש מחלקה כללית לשיקום, ובה 11 מיטות. כלומר גם חיבור של שניהם ביחד יוביל לכך שישנה מיטה אחת באיזור הצפון לכל 3,200 קשישים, לעומת ממוצע ארצי של מיטה ל-486 קשישים. בירושלים ישנו מחסור, גם אם קל יותר, והיחס עומד על מיטה אחת ל-1,268 קשישים.

 

התוצאה היא ברורה. איכות הטיפול בקשישים יורדת ובמקרים מסויימים, עולה מדוח המבקר, הם אינם מקבלים טיפול שיקומי כלל, אף לא בביתם. לדוגמה 20% מהחולים לאחר אירוע מוחי שהיו ברי שיקום לא קיבלו שיקום כלל ובמחוז הצפון רק 43% מהלוקים בשברי צוואר הירך ואירוע מוחי קיבלו שיקום באישפוז לעומת 76% במחוז תל-אביב.

 

קשישים היכולים מבחינת מצבם הרפואי להשתקם בביתם ומתגוררים בפריפריה לא צפויים גם הם לטיפול המיטבי שמגיע להם. המבקר מצא כי כל מרכזי שיקום היום שבאחריות קופות החולים נמצאים בין ראשון לציון לעפולה, וגם כך מספרם קטן ועומד על 7 בלבד, לא כולל 8 שהוקמו על-ידי עמותות.

 

המבקר מוסיף כי אחת הסיבות למצב זה היא כי אין תשתית ארגונית מתאימה במשרד הבריאות. המועצה הלאומית לשיקום האמורה לייעץ למשרד החלה לפעול רק לאחרונה ואף אין מידע מבוסס בידי המשרד על השיקום עצמו, איכותו וכדומה.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בתחילת 2012 קבע מנכ"ל המשרד מדיניות של אישור לתוספת מיטות גריאטריה (שיקום,גריאטריה חריפה,סיעודי מורכב,הנשמה). מדיניות זו תפורסם בחוזר מנכ"ל. סגן שר הבריאות הגיש במרץ 2012 לדיון בממשלה הצעה לרפורמה בסיעוד להעברת האחריות על האשפוז הסיעודי לקופות החולים. הרפורמה תיצור תמריץ לשיקום ומניעת התדרדרות תפקודית.

 

"במהלך 2012 יוקמו בבי"ח כלליים מספר יחידות שירות גריאטרי, וכן, ייכתב חוזר מינהל רפואה לאמות מידה ליחידות אלו לאחר עבודת ועדה מטעם המועצה הלאומית לגריאטריה. עד סוף מאי 2012 ייכתב חוזר מנהל הרפואה בעניין המלצות על שיקום במכתב שחרור. כמו כן, נכתבת טיוטה לחוזר מינהל רפואה המחייב מתן הנחיות טיפוליות לכל מטופל לאחר שבר. החלה עבודת הוועדה הרב מקצועית מהמרכזים הרפואיים הגריאטריים ממשלתיים להבניית תהליכי טיפול למניעה שברי צוואר הירך. משרד הבריאות בוחן פתרונות זמניים אלטרנטיביים למצוקת מיטות גריאטריה".

 

מקופות החולים לא התקבלה תגובה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x