$
דעות

פוליטי ועוד איך

ביטול הסכם הגז הוא מהלך בעל ממדים החורגים מתחום הסחר או הסכסוך בין הספק לקונה

צבי מזאל 08:0624.04.12

עסקה לאספקת גז בין מדינות, אפילו אם היא מתבצעת דרך חברות פרטיות, היא בעלת חשיבות אסטרטגית לשני הצדדים. הגז משמש את הקונה לאספקת חשמל, לקידום התעשייה וגם לשיפור איכות הסביבה. המוכר מצדו מקבל הכנסות נאות שמשפיעות משמעותית על תקציב המדינה שבה הוא משלם מסים. ההשקעה בתשתיות

שנדרשה מצרים להפיק היתה מינורית יחסית בשל הקירבה הגיאוגרפית לישראל. היא נדרשה להניח צינור באורך 160 ק"מ בלבד. אספקת הגז מקזחסטן לאירופה, לדוגמה, מתבצעת דרך צינור של 3,500 ק"מ. עקב העסקה זכתה מצרים להכנסות נכבדות של מאות מיליוני דולרים לשנה הישר לקופת המדינה.

 

ביטול הסכם הגז בין ישראל למצרים הוא לכן מטבעו בעל ממדים החורגים מתחום הסחר או סכסוך בין הספק לקונה. הוא מהווה פגיעה חמורה באינטרסים של שתי המדינות. על כך יש להוסיף כי אספקת הדלק מעוגנת בנספח להסכם השלום בין המדינות, שהוא חלק אינטגרלי מההסכם. בחברת EMG המספקת את הגז לישראל שותפה גם חברת הגז הלאומית המצרית, ואין להעלות על הדעת שהיא פעלה ללא התייעצות עם משרד האנרגיה ועם המועצה הצבאית העליונה השלטת במצרים מאז הפלתו של מובארק.

 

על רקע העוינות לישראל בדעת הקהל המצרית והערבית, היחסים בין מצרים לישראל היו תמיד נתונים לפיקוח ישיר של הנשיא מובארק. ניתן היה לצפות כי המועצה הצבאית העליונה תעשה הכל כדי לשמור על הסכם השלום ועל ביטויו החשוב - הסכם הגז. למצרים אינטרס לשמור על יחסי השלום עם ישראל, שהעניקו לה 33 שנים של יציבות ואפשרות לטפל בבעיותיה הכלכליות - מה שלצערנו היא לא ניצלה כיאות.

 

למועצה הצבאית העליונה צריך להיות ברור כי אירעה פגיעה ביחסים האסטרטגים בין שני המדינות. יתכן אומנם כי היתה תקשורת לקויה בין חברת הגז למועצה הצבאית. אם אכן כך ארעו הדברים הרי נדע זאת תוך ימים ספורים. אם מצרים לא תחזור מההחלטה הרי מדובר בפגיעה בהסכם השלום הנוגדת גם את האינטרס המצרי מה שאנו בישראל מתקשים להבין.

 

נזכיר את התנהגותה המוזרה של המועצה הצבאית בזמן ההתקפה על בניין שגרירות ישראל. היה צורך בהתערבותו של הנשיא אובמה כדי שהצבא המצרי יכנס לפעולה ויציל את מאבטחינו שהיו נצורים בשגרירות.

 

הסבר להתנהגתה של המועצה הצבאית יכול להיות טמון בקשיים שיש לה להתמודד עם המתרחש בסיני ובהתקפות הבלתי פוסקות של הבדואים על צינור הנפט. לאחרונה החליטה מצרים, במאמץ להרגיע את הבדואים, לעצב תוכנית אב כלכלית לפיתוח סיני בהשקעה של כמיליארד לירות, אך יחלוף עוד זמן רב עד שהתוכנית תצא אל הפעל.

 

הסבר נוסף הוא אולי מתן "שוחד" לדעת הקהל המוסתת על ידי האחים המוסלמים, המציגים את עסקת הגז עם ישראל כחלק מן מהשחיתות ששררה בזמן מבארק. המועצה הצבאית מנהלת כיום מאבק קשה עם האחים המוסלמים לגבי ניסוח החוקה, מעמד הצבא וזהות הנשיא הבא. יתכן שביטול הסכם הגז עם ישראל יזכה אותה בכמה נקודות במאבק זה.

 

כך או כך מדובר במהלך המדרדר את יחסי ישראל מצרים ופוגע באחד מיסודותיה החשובים. אם יצליחו האחים המוסלמים לנסח חוקה חדשה בעלת אופי אסלאמי וגם לנצח במירוץ לנשיאות צפויים יחסי ישראל מצרים לעבור מבחן קשה.

 

הכותב היה שגריר ישראל במצרים בין השנים 1996 ל־2001

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x