לפני שחלום הגז נגוז
הממשלה נמנעת מקבלת החלטות בסוגיית הגז ומציבה את העתיד האנרגטי של ישראל בסימן שאלה
08:17
11.03.12
ההתפתחויות הדרמטיות בעולם המוסלמי בשנה האחרונה צפויות להשפיע רבות על התפתחות משק הנפט והאנרגיה בעולם ועל מחירי האנרגיה בפרט.מחירי הנפט הגולמי עלו ל־105–110 דולר לחבית בניו יורק ומחירה של חבית ברנט הוא כ־18 דולר יותר מכך. אם לא די בכך. בזירה הישראלית, לאחר האופוריה סביב גילוי מאגרי הגז הטבעי הגדולים תמר ולווייתן, השנה החולפת היתה מאכזבת.
סדרה של חבלות בצינור הגז ממצרים השביתה את אספקת הגז לישראל וחייבה את חברת החשמל להסב חלק מייצור החשמל לדלק נוזלי. אך השר להגנת הסביבה פסק שאין לשרוף מזוט ואילץ את חברת החשמל לשרוף סולר יקר.
בלי בדיקת עלות־תועלת
הוראת השר הביאה לעלייה משמעותית במחיר החשמל למשק. בשום שלב לא נעשתה בחינה של עלות־תועלת לשריפת סולר מול מזוט, זאת אף שעד 2003 חלק מתחנות הכוח בישראל שרפו מזוט באופן קבוע. היה ניתן לצפות שלפחות יתקיים דיון ממשלתי בנושא, אך כאשר השר להגנת הסביבה פוסק אין עליו עוררין — אפילו אם משרד האנרגיה והמים, הממונה על חברת החשמל, סבור אחרת. נראה כי הממשלה כלל לא מוטרדת מעלות ההחלטה, הנאמדת במיליארדי שקלים ומתבטאת גם בעלייה חדה במחיר החשמל לצרכן.
אף שנושא איכות הסביבה הוא חשוב ופופולרי ואף ששריפת מזוט אינה אידיאלית, יש לבחון האם מניעת הנזק העשוי להיגרם משריפת המזוט מצדיקה הוצאה של סכומי כסף כל כך גדולים, שהיו יכולים לשרת מטרות חשובות לא פחות בתחום החברה והצדק החברתי.
בלי לדאוג לאלטרנטיבות
החבלות בצינור הגז המצרי היו צריכות להציב את ביטחון אספקת הגז בראש סדר העדיפויות. בניית מספר כניסות גז לאורך החוף, מאגרי גז בים או בחוף ומתקני פריקה שיאפשרו יבוא גז הם פתרונות אפשריים, אולם טרם התקבלו החלטות בנושאים אלה. עקב התנגדויות גורמים שונים וחוסר רצון הממשלה להחליט על מיקום לכניסת גז ממאגר תמר בצפון הארץ, הוחלט כברירת מחדל שהגז יגיע לחוף דרך צינור הכניסה של ים תטיס באשדוד, דבר המחייב הנחת צינור תת־ימי באורך של יותר מ־100 ק"מ.
החלטה זו גם יקרה, גם דוחה את תחילת האספקה מתמר, וגם משאירה את ישראל עם כניסת גז אחת בלבד. אם הממשלה היתה מטפלת בכניסת הגז באותה נחישות שבה טיפלה בתמלוגי הגז, הדברים היו נראים אחרת.
הפסקת אספקת הגז המצרי הביאה להגברת השאיבה ממאגר ים תטיס ובתורה לדלדול המאגר. במצב זה, צו השעה הוא לקדם בכל דרך אפשרית את פיתוח תמר וליצור כניסה מהירה, כדי שתהיה המשכיות באספקת הגז. בנושא זה מתבקשת הובלה של המדינה לקידום הנושא והסרת חסמים בירוקרטיים. במקביל, יש להגדיל בדחיפות את כושר ייצור החשמל כדי לענות על העלייה בתצרוכת וליצור רזרבה לקראת הקיץ.
הכותב הוא יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה


