$
בארץ

האתגר הסלולרי של הרשת החברתית

פייסבוק יודעת שהמשימה האמיתית שלה עדיין לפניה: יצירת זרם הכנסות מפרסום בסמארטפונים

גילעד נס 08:21 05.02.12

 

איש המכירות של חברת הנעליים היה מאוכזב כשחזר מביקורו באפריקה. "אין לנו מה לחפש שם", בישר לממונה עליו, "לאיש שם אין נעליים". בחדר הסמוך נשמעו צווחות התלהבות: "מדובר בשוק בעל פוטנציאל אדיר - לאיש שם אין נעליים!".

 

קלישאת "חצי הכוס המלאה" מורה להוביל את מי שמנסה לנתח את עתידה של פייסבוק. כמחצית מבין 845 מיליון משתמשיה ניגשים אליה דרך טלפונים וטאבלטים, וחלקם אף זונח את המחשב. אתר החברה הנגיש באמצעות המחשב מציג אמצעי פרסום שונים, אך האפליקציות לטלפונים וטאבלטים לא מציגות פרסום ולכן לא מניבות הכנסות. כרגע.

 

וזו גם מילת המפתח - "כרגע". פייסבוק מדווחת במסמך שפרסמה לקראת ההנפקה כי אם תיכשל בניסיון להפוך את הימצאותה בפלטפורמות הניידות להכנסות, עלול הדבר לפגוע בכלל הכנסותיה. שילוב פרסומות בשירות הנגיש במחשבים קל יותר, כיוון שבעולם מערכות ההפעלה של המחשבים לא יצרו מיקרוסופט ואפל מערכות המגבילות בעלי אתרים המבקשים לפעול על גביהן.

 

יותר מדי מתווכים בעולם הנייד

 

בעולם הנייד המצב מסובך יותר: חמש החברות שעל בסיס מערכות ההפעלה שלהן פועלים רוב הסמארטפונים דורשות שליטה כמעט בכל תהליך המתבצע בין המשתמש לאפליקציה. תשלום עבור אפליקציה לאייפון למשל מתבצע תוך "תיווך" של אפל ולאחר אישורה, עובדה שמניבה לה הכנסות ומאפשרת לה לחסום תחרות. הצורך לפתח אפליקציות הנגישות לחמש פלטפורמות סלולריות מאריך את הזמן הנדרש ליצירת פלטפורמה משותפת, כזו שתאפשר לפייסבוק לטעון שהיא מסוגלת להציע למפרסמים להשיק קמפיינים שיהיו נגישים לכל מכשיר.

 

האתגר בשוק הסלולר ניתן לפתרון

 

דווקא שתי חברות ישראליות שכיכבו בכותרות בשבוע שעבר אמורות להרגיע את משקיעי פייסבוק. יבמ רכשה את Worklight כדי לאפשר ללקוחותיה לפתח אפליקציות לכל הפלטפורמות הסלולריות, וסינגפור טלקום נמצאת במגעים לרכישת Amobee, המאפשרת למפרסמים לשגר פרסום מעל כל הפלטפורמות. השתיים הוכיחו שלמרות הפיזור בעולם הניידים, ניתן לייצר מנגנון המגשר על הצורך לתמוך בריבוי מערכות הפעלה. פייסבוק הוכיחה שהיא מסוגלת להפוך את המידע עלינו להכנסות אדירות מפרסום. בעולם הנייד היא ניצבת מול אתגר מסובך יותר, אך הוא פתיר, וההון שתגייס יאפשר לה לרכוש את דרכה לעבר הפתרון.

 

דווקא שתי חברות ישראליות, Worklight ו־Amobee, עשויות להרגיע בעקיפין את משקיעי פייסבוק. החברות הוכיחו שניתן לייצר מנגנון המגשר על הצורך לתמוך בריבוי מערכות הפעלה בשוק הסלולר

x