$
משפט

נחשף ב"כלכליסט": כ-100 עורכי דין שמופיעים בפני אלשיך חתמו על מכתב היוצא להגנתה

הפרקליטים, ביניהם עוה"ד איתן ארז, אלי זהר, גלילה ואלון הורנשטיין, גיא גיסין ורם כספי, מגבים את התנהגותה של השופטת ורדה אלשיך בפרשת הפרוטוקול המשופץ. המכתב מעורר סערה בקרב עורכי דין ורבים טוענים כי מדובר במעשה חמור שכן השופטת דנה בשכרם של עוה"ד ועשויה להיות חייבת להם בעתיד; אחת החותמים: "לא כל 30 אלף עוה"ד במחוז ת"א רוצים להדיחה"

ענת רואה 13:1031.01.12

כ-100 עורכי דין המשתייכים ל-55 משרדים, אשר רבים מהם מופיעים באופן קבוע בפני סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב ורדה אלשיך, חתמו והעבירו הבוקר מכתב תמיכה בשופטת, בקשר לפרשת הפרוטוקול המשופץ שנחשפה ב"כלכליסט".

 

במכתב חסר התקדים יוצאים הפרקליטים שמתמנים ע"י אלשיך בתיקים כבעלי תפקיד להגנת השופטת וכותבים כי היא "שופטת חכמה, אמיצה, עניינית וחרוצה באופן יוצא מגדר הרגיל". רבים מעורכי הדין שחתמו על המכתב קיבלו ומקבלים מהשופטת אלשיך אישור לבקשות שכר טרחה בהיקף של מיליוני שקלים בתפקידים כמפרקים, נאמנים או כונסי נכסים בתיקי חדלות פרעון.

 

לקריאת המכתב לחצו כאן

 

הפרקליטים החתומים על המכתב מגבים את פעולה של אלשיך שהכניסה בדיעבד 36 תיקונים בפרוטוקול דיון ושיגרה אותו כתלונה נגד עו"ד רפאל ארגז. לדברי החותמים, "מבלי להביע דעה לגופו של עניין נציין שהדיונים הנעשים באולמה של השופטת אלשיך הינם לרוב דיונים עתירי משתתפים כאשר האולם מלא מפה לפה, עשרות עורכי דין טוענים והרוחות סוערות". לדברי הפרקליטים, "מצב שכיח הוא כי הקלדנית איננה מצליחה לרשום בזמן אמת את כל הדברים שנאמרו... ונדרשים מעת לעת תיקוני פרוטוקול על ידי בית המשפט".

 

בין החותמים על המכתב שורת פרקליטים ארוכה ובהם: איתן ארז, אלונה באומגרטן, רובי בכר, אלי זהר, אורי גיל, גלילה ואלון הורנשטיין, גיא גיסין, אלקס הרטמן, אורי ברגמן ועמית פינס ממשרדו, אביחי ורדי, אביתר קנולר, אבנר כהן, יעקב ישראלי, רם כספי, דורית לוי טילר, ליפא מאיר, רלי לשם, רונן מטרי, משה דרוקר, אהרון פולק וארז חבר ממשרדו, ערן קאופמן, שאול קוטלר, פיני רובין, אופיר רונן, שלמה נס ועמית לדרמן ממשרדו, אילן שמעוני ובניהו לאבל, ישראל שפלר ועוד משרדים רבים.

 

"מדובר בחוצפה ממדרגה ראשונה"

 

הכוונה לשגר את המכתב נחשפה שלשום ב"כלכליסט" ועוררה סערה בקרב ציבור עורכי הדין. אחד מעורכי הדין שעוסק בתחום הפירוקים אך לא התבקש לחתום על המכתב אמר ל"כלכליסט" כי: "מדובר בחוצפה ממדרגה ראשונה ומעשה חמור שעשוי להיחשב אפילו כשוחד כלפי השופט. מי שמע על דבר כזה שעורכי דין שמתפרנסים מעבודתם בתיקים המתבררים בפני השופטת כותבים מכתב כזה?".

 

פרקליט אחר אמר ל"כלכליסט": "לא ברור לי איך יוכלו בעתיד כל החותמים על המכתב להמשיך ולהופיע בפני השופטת אלשיך, שנמצאת כעת במצוקה עקב התלונה בעניינה ועורכי הדין יוצאים להגנתה. הרי ברור שלכאורה לפחות זה יראה שכעת היא חייבת להם. איזה משפט צדק יוכל להיות פה?".

 

מנסים להקדים תרופה למכה

 

בגוף המכתב עצמו מגיבים החותמים לביקורת הצפויה וכותבים: "צפוי כי יהא מי שיבקש לנסות ולפגוע בלגיטימיות של מכתב זה בנימוקים שונים ומשונים כגון שחותמיו מחפשים להם טובות הנאה כאלו ואחרות, פסיקות שכר וכו'. הדים לניסיונות כאלה הגיעו לאוזניהם של חלק מאיתנו אגב כתיבתו.

 

"נציין כבר כי שכר בעלי תפקידים נקבע על פי דין בהתאם לתקנות העוסקות בכך ובפיקוח הכנ"ר, כאשר פסיקת השופט איננה חורגת לרוב מהמלצת הכנ"ר ולעיתים היא אף נמוכה יותר. בכל מקרה, ניסיונות שכאלו לא ירתיעו אותנו מהבעת דעתנו הכנה והאמיתית בעניינה של השופטת אלשיך, עקב החשיבות הציבורית הרבה שיש לכך".

 

אחד מעורכי הדין שחתמו על המכתב אמר ל"כלכליסט" בתגובה: "הסיבה שחתמנו על המכתב היא כי נוצר מצג כאילו 30 אלף עורכי דין ממחוז תל אביב קוראים להדחתה של השופטת ורצינו להבהיר שזה לא נכון. באיזה זכות לשכת עורכי הדין מתערבת בעניין הזה ומגישה תלונה לנציב תלונות הציבור על שופטים? זה לא תפקיד הלשכה, ומאחר שהיא עשתה זאת, אנחנו ראינו לנכון להוציא את המכתב".

 

השופטים יכולים לפסוק תוספות שכר על "מאמץ מיוחד"

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הטענה ששכרם של בעלי התפקיד נקבע רק לפי התקנות – רחוקה מלהיות מדויקת.

 

הפרקליטים מציגים מצג כאילו אישור השכר הוא פעולה טכנית בלבד, אך לשופטים יש מרחב תמרון נרחב ביותר בעת פסיקת השכר. כך לדוגמה בחודש שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי עו"ד שלמה נס קיבל שכר טרחה של 1.94 מיליון שקל בגין חודשיים עבודה בתיק אגרקסקו, כשלכאורה השכר חושב לפי התקנות אך בפועל, לפי החשיפה ב"כלכליסט", החישוב של נס היה מאוד לא שגרתי, כאשר הוא ביקש לקבל 1% מהסכומים שהיו בקופה כ"שכר מימוש", בגין גביית חובות, וכלל לא ברור מדוע התקנה הרלוונטית איננה "שכר ניהול" שהיה מביאה לכך שהיה מקבל רק חמישית מהסכום שביקש. בקשת השכר שלו אושרה על ידי אלשיך בהחלטה "כמבוקש".

 

בנוסף השופטים יכולים לפסוק תוספות שכר בגין "מאמץ מיוחד" ולהגדיל כך את השכר בעשרות אחוזים. כמו כן, לשופט נתון שיקול הדעת האם להתיר לעורך דין אחד לטפל במקביל בכמה תיקים. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x