$
דעות

לא בזכות התקציב הדו־שנתי

בניגוד לטענות שר האוצר מצב המשק, ולא מבנה התקציב, הוא שאפשר לישראל לצלוח את המשבר

אמנון אטד 11:4003.01.12

משבר החובות באירופה, שאת השפעתו מתחילים כבר להרגיש גם אצלנו, יחייב בקרוב את האוצר להכניס שינויים בחלקו השני של התקציב הדו־שנתי, שאיתו יצאה השבוע הממשלה לדרך. השינוי העיקרי יהיה התאמת הגירעון למציאות, כדי לסתום פער של יותר מ־10 מיליארד שקל שצפוי להירשם השנה בין גביית המסים

בפועל לבין יעד הגבייה שסימנה הממשלה לפני שנה וחצי.

 

לקוות שיהיה בסדר ולהיכנס למלכוד

 

את חלום התקציב הדו־שנתי ואת שברו סיכם השבוע היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים פרופ' ליאו ליידרמן במשפט אחד: "הרעיון לצאת לדרך עם תקציב לשנתיים, לקוות שבשנה השנייה יהיה בסדר ואחר כך להיכנס למלכוד, פשוט פוגע באמינותה של הממשלה".

 

אבל העובדות, כך נראה, לא ממש מרשימות את אבי הרעיון, שר האוצר יובל שטייניץ. לפני חודשיים התייצב שטייניץ בוועדת הכספים והצהיר פעם נוספת כי "התקציב הדו־שנתי הוא אחת הסיבות שאפשרו לישראל לצלוח את המשבר הגלובלי בצורה טובה יחסית, ולתרום לצמיחה גבוהה ולאבטלה נמוכה".

 

הגורמים העיקריים לעמידותו של המשק הישראלי במשבר שונים כמובן לחלוטין, וספינת הדגל של שטייניץ כלל לא נמנית עמם. גורמים אלה גם יסייעו למשק לצלוח טוב יותר את המשבר החדש שבדרך.

 

שיעור חיסכון פרטי מהגבוהים בעולם

 

לב הסיפור הוא העובדה שאצלנו לא נקלע אף מוסד פיננסי למצוקה, והממשלה לא נאלצה לשפוך מיליארדי שקלים כדי לחלץ אותו. אם שבריר ממה שקרה לפני שנתיים־שלוש בארצות הברית ובאירופה היה מתרחש גם אצלנו, מפלס זחיחות הדעת של שר האוצר היה נמוך היום בהרבה.

 

את כל זה יודעים רבים וטובים במשק, אבל איכשהו לא מרבים לדבר על כך. אפילו האוצר הבליע את ההסבר למה שקרה אי שם בספר התקציב האחרון: "הפגיעה במשק הישראלי היתה מצומצמת יחסית בשל השיפור שנרשם ביציבותו בשנים שקדמו למשבר, והיעדר הגורמים המרכזיים שהובילו למשבר העולמי בכלכלה המקומית, כמו בועת נדל"ן, תחכום יתר בענף הפיננסי וקריסת מוסדות פיננסיים".

 

אחד הראשונים שהסביר את הנס הישראלי היה נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר, שציין לפני שנתיים בפשטות כי "המשק הישראלי נכנס למשבר העולמי במצב טוב יותר ממצבן של רוב המדינות העולם, ולכן הוא גם הצליח להתמודד איתו בצורה טובה יותר". בערך באותה תקופה הסבירו שני בנקאים בכירים בראיון ל"כלכליסט" כי הבנקים הישראליים צלחו טוב יותר את המשבר כי הם לא הסתבכו עם מכשירים פיננסיים מסוכנים, וכי שיעורי החיסכון הפרטי בישראל הם מהגבוהים בעולם.

 

בקרוב, כאשר האוצר ייאלץ סוף סוף להתחבר למציאות והתקציב הדו־שנתי יתחיל להסתובב על השיפוד, סביר להניח ששטייניץ ייחלץ פעם נוספת להגנתו. זה גם יהיה הזמן לומר לו: עד כאן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x