$
דעות

פרשנות: נפרד בחיוך

ההחלטה לא היתה קלה לנוחי דנקנר, אולם מכירת השליטה בכלל תעשיות טובה לאי.די.בי

גולן חזני 22:4025.12.11

עם רכישת השליטה באי.די.בי במאי 2003, גילו הרוכשים תמונה עגומה בכלל תעשיות: שנים של הפסדים, תזרים מזומנים שלילי וירידת שווי ההשקעה שנרשמה בעיקר בתחומי הטכנולוגיה והביוטכנולוגיה. בשנתיים שקדמו לרכישה הפסידה כלל תעשיות 1.2 מיליארד שקל.

 

חודש לאחר הרכישה מונו אבי

פישר וצבי לבנת למנכ"לים משותפים בכלל תעשיות במקומו של מאיר שני, כשכל אחד מהם משמש במקביל כמשנה ליו"ר אי.די.בי. לבנת קיבל את האחריות על תחום התעשיה המסורתית והתשתיות, ואילו פישר על חברות הטכנולוגיה, התקשורת והביוטכנולוגיה.

 

פישר ולבנת נקטו שורה של צעדים שמטרתם עצירת הדימום, ייצוב החברה ומיקוד ההשקעות ורה־אירגון ניהולי, תוך החלפת כמה מנכ"לים בחברות־הבנות.

 

מאז 2004, השנה הראשונה שבה עברה לרווחיות, סיימה כלל תעשיות כל שנה ברווח נקי, כולל את 2008 האיומה, שבה כל החברות האחרות בקבוצה רשמו הפסדים. בסך הכל עמד הרווח הנקי המצטבר של החברה מאז 2004 על 2.4 מיליארד שקל.

 

מסיכום תקופת השליטה של נוחי דנקנר בכלל תעשיות עולה עוד, כי מאז 2003 מימשה כלל תעשיות אחזקות ב־3 מיליארד שקל, ביצעה השקעות אחרות בהיקף של 2 מיליארד שקל, וכן חילקה דיבידנדים של 3.4 מיליארד שקל — מתוכם 2 מיליארד שקל דיבידנדים שקיבלה מחברות־בנות.

 

דנקנר נפרד, אם כי לא בצורה מוחלטת, מהבוננזה הזו עם חיוך וברור שהמכירה נעשית מתוך חצי אילוץ. גם אם היו דרכים אחרות להתגבר על המשבר הנוכחי בקבוצת אי.די.בי, כמו שימוש בנזילות של כור, דנקנר עדיין יכול לחייך מאחר שנפלה בידיו הזדמנות למכור את כלל תעשיות לשותף עסקי קיים, ולהמשיך להחזיק איתו בשותפות בנתח משמעותי של החברה בשל העובדה שהוא סומך על יכולותיו הניהוליות. לצד זאת, לא מדובר בהחלטה פשוטה: דנקנר לא רגיל להיות בעל מניות מיעוט או שותף זוטר בחברה בארץ.

 

מבחינתו של דנקנר מדובר בעסקה שבה קיבל פרמיה של כמעט 50% על שווי השוק של החברה, שבלאו הכי היתה מזוהה עם משפחת לבנת. תמונותיו שהתנוססו לצד תשובה, בן־דב ומימן, כמי שנמצאים בדרך להסדר חוב בשל תשואות האג"ח, התקבלו אצלו בצורה קשה. אלא שבניגוד לאחרים, הוא החליט לממש אחזקות ולא להמתין שהמשבר יחלוף. ללבנת אין אופציה בהסכם לרכוש את האחזקה של אי.די.בי (24%) בעתיד.

 

משפחת לבנת מזוהה עם כלל תעשיות יותר מכל אחד אחר, וגם עבורם מדובר אולי בהתגשמות של חלום ישן: לקבל שליטה בחברה היחידה באי.די.בי שבאמת נוגעת לעסקים האמיתיים שלה.

 

עכשיו יהיה לדנקנר אוויר לא רק בנוגע למבנה החוב של הקבוצה, אלא גם בהסתכלות העסקית לטווח ארוך יותר. לצד זאת, צריך להביא בחשבון שסלקום ושופרסל כבר אינן פרות המזומנים שהיו פעם, ולכן ייתכן שזו הסיבה שדנקנר בחר להישאר עם חלק מאחזקותיו בכלל תעשיות.

 

בכל מקרה, לא מן הנמנע שגם בשופרסל ובסלקום עדיין לא נאמרה המילה האחרונה מבחינת אי.די.בי וייתכן שגם שם יהיו התפתחויות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x