$
סביבה

מתחילים בניקיון: משרדי הממשלה יזניקו היום את "השולחן הירוק"

מנכ"לי המשרדים להגנת הסביבה והתמ"ת, בשיתוף נציגי המגזר העסקי והשלישי, יגבשו תוכנית לאומית ירוקה

"ישראל נמצאת במסלול הרסני לבריאות הציבור. הגידול באוכלוסייה הוא הגבוה במדינות המערב. דיור, תחבורה, כבישים, מים וחשמל - הכל דורש יותר משאבים. הצפיפות באזור המרכז כבר היום היא פי 20 מהממוצע ב־OECD, בעוד שהצמיחה גוררת זיהום ופגיעה בסביבה" - כך מסביר השר להגנת הסביבה גלעד

ארדן, בשיחה עם "כלכליסט", את המניעים לקידום נושא הצמיחה הירוקה בישראל.

 

היום יתקיים דיון ראשון במסגרת שולחן עגול בדרך לגיבוש תוכנית לאומית לצמיחה ירוקה, עליה הוחלט בישיבת הממשלה לפני שבועיים. בדיון ישתתפו נציגי הממשלה, המגזר העסקי והמגזר השלישי.

 

ה־OECD מעודד באופן נמרץ תכניות לעידוד בניה ירוקה, אשר מנסות לזהות ולקדם מדיניות כלכלית שתביא לצמיחה מבלי לפגוע בסביבה. ארדן מדגים: "תעשיית המים המינראלים, למשל, תורמת המון לתל"ג. מצד שני זה מוסיף הוצאות לאזרח ופוגע באיכות החיים שלו, דרך זיהום אוויר בתהליך הייצור ובמשאיות שמובילות את הבקבוקים ודרך ייצור פסולת. בצמיחה ירוקה מדובר גם על מניעת מפגעים ונזקים וגם על הזדמנות לפיתוח וליצירת מקומות עבודה חדשים".

 

שר התמ"ת שלום שמחון, שותפו של ארדן לייסוד השולחן העגול, הוסיף כי "כל מדינות העולם גרמו נזקים כבדים לסביבה, ואין ספק שהדור שלנו צריך לתקן אותם. במציאות של היום אין קיום לתעשייה שהיא לא תעשייה ירוקה. השמירה על הסביבה יכולה להפוך מנטל למנוף כלכלי".

 

בראש השולחן העגול יעמדו אלונה שפר־קארו, מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה ושרון קדמי מנכ"ל משרד התמ"ת, כנציגי המגזר הציבורי, מקסין פסברג מנכ"לית אינטל־ישראל וסגנית נשיא אינטל העולמי כנציגת המגזר העסקי, ונאור ירושלמי מנכ"ל ארגון חיים וסביבה כנציג המגזר השלישי. שפר־קארו: "קיבלנו עשרות פניות מגופים שהיו מעוניינים לקחת חלק בתהליך. בסוף, בלית ברירה, בחרנו את 40 הגופים שנראו לנו הכי רלונטיים, אבל מדובר בתהליך שקוף. נדווח על החלטות ותהליכים ונקבל פידבק, בדומה לוועדת טרכטנברג".

 

בתוך כחצי שנה (עד מאי 2012) יידרש השולחן להציג מדיניות הכוללת כלים שונים (כלכליים, רגולטוריים, ביצועיים ואינפורמטיביים) לקידום התוכנית הירוקה. לצורך כך, יתפצל הדיון לתתי שולחנות שידונו בתהליכי ייצור, חדשנות סביבתית ותרבות הצריכה. במשרד להגנת הסביבה שואפים לקדם אקולייבלינג - רישום מפורט של הנזקים שנגרמו לסביבה בתהליך ייצור המוצר, לפי מדדים מוסכמים, על גבי אריזת המוצר. הדבר יאפשר לצרכנים להחשף למידע, וכך יוכלו לבחור לרכוש מוצרים ידידותיים לסביבה. תת נושא נוסף הוא קידום השימוש בתקן לבניה ירוקה. בשורה התחתונה מצפים מארגני השולחן לקבל שלושה תוצרים סופיים: רגולציה שתתמרץ את השוק, מערך תמיכות ומענקים כדי לסייע במימוש השינויים הנדרשים, ומידע נגיש ושקוף לציבור.

 

"הרעיון הוא לייצר פריצת דרך" מסכם ד"ר גל אלון, מנכ"ל חברת תובנות שמפעילה את השולחן העגול, "לא משהו שאדם אחד לבד, עם זווית הראייה הצרה שלו, יכול לחשוב עליו. בדיוק בגלל זה שיתוף הפעולה בין משרדי הממשלה כל כך חשוב".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x