$
משפט

חשד: ישיבות ממשיכות לקבל קצבאות עבור תלמידים שנשרו

מבדיקה של גורמים ממשלתיים עלה כי הישיבות שבהן למדו בני הנוער בטרם שנטשו אותן, סירבו לפלוט אותם מרישומיהם מול משרד החינוך והן ממשיכות לקבל עבורם קצבאות באלפי שקלים בשנה

תומר אביטל 19:2606.11.11

חשד להונאת רישום של מוסדות חרדיים מול משרד החינוך. גורמים רשמיים טענו בדיון סגור של ועדת המשנה של ועדת חוץ וביטחון בכנסת כי כמה ישיבות ממשיכות לקבל קצבאות עבור נערים שנשרו והפסיקו לפקוד אותם.

 

מדובר בנוער חרדי 'מנותק' שבמהלך גיל ההתבגרות נשר מהישיבות. בהמשך נקלטו הנערים במסגרות שתפקידן להכשיר את הנוער ואף להכינו לשירות צבאי. אלא שמבדיקה של גורמים ממשלתיים עלה כי הישיבות שבהן למדו בני הנוער בטרם שנטשו אותו, מיאנו לפלוט אותם מרישומיהם מול משרד החינוך. כתוצאה אותם מוסדות ממשיכים לקבל עבורם קצבאות בסך אלפי שקלים בשנה מהמדינה - אף שנוער זה כלל לא למד שם.

 

עובדות אלו נחשפו לפני כשבוע וחצי בישיבה סגורה של ועדת משנה של ועדת חוץ וביטחון לבחינת יישום חוק טל, בראשות ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה). מה שפורסם מאותה ועדה כלל רק את חילופי הגידופים בין חברי הכנסת משה גפני (יהדות התורה) וחיים אמסלם (ש"ס). זאת לאחר שאמסלם התלונן על חוסר הטיפול בתופעת הנוער הנושר במגזר החרדי, אותה העריך בכ-20 אלף נערים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בהמשך אותו דיון גורמים רשמיים טענו כי "עשרות רבות" של חניכים בפרויקטים כאלו רשומים במקביל במוסדות החרדים. לדבריהם קשה להילחם בתופעה, אף שהמדינה מממנת את אותם נערים למעשה פעמיים.

 

זו לא הפעם הראשונה. רק בשנה שעברה התפוצצה פרשה לפיה מוסדות חרדיים זייפו אלפי תעודות זהות כדי לקבל במרמה כספים מהמדינה. המשטרה ביקשה להעמיד לדין חשודים ששימשו בתפקידים בכירים בעמותות שהפעילו את הישיבות.

 

אחד הפרויקטים המרכזיים שעלה באותו דיון הינו "שוח"ר טוב". הפרויקט מאפשר לתלמידי ישיבה שנשרו ממסגרות הלימוד החרדי להשתלב במסגרת לימוד שמשלבות לימודי קודש והכשרה טכנית. לאחר שהתלמידים מסיימים את לימודיהם הם מיועדים להתגייס, ברובם לשרות מלא בצה"ל, במסלולים שהותאמו לשירות חרדים, בדגש על יחידות שנדרש בהם הכשרה טכנית שנחוצה לצה"ל. ההכשרה שמקבלים התלמידים בתחום הטכני, הן בביה"ס והן במהלך השירות הצבאי, מאפשרת להם להשתלב ביתר קלות בשוק העבודה לאחר שחרורם מצה"ל.

 

לדברי צה"ל, בכל שנה קיים פוטנציאל לשלב בתוכנית כ-1,500 תלמידים חדשים בכל מחזור שיתגייסו לצה"ל. בפועל, כפי שהתברר בדיון, בתוכנית לוקחים היום חלק רק 630 תלמידים.

 

בתגובה לשאלות "כלכליסט" ענה פלסנר כי הנושא אכן עלה בדיון: "מתברר ששולחים אותם ללמוד אך במקביל הישיבות ממשיכות לרשום אותם כדי לקבל את המימון. אין פיקוח. גורמים שונים אמרו כי הם נתקלו בתופעה. אני מבטיח לבדוק את היקפיה וכיצד אפשר למנוע אותה.

 

"בעידוד שלנו נפתחו יותר ויותר מסגרות הכשרה כדי לקלוט אותם. זה חשוב במיוחד כי זו ההזדמנות האמיתית לקלוט חרדים שניתן לשלב אותם. שוח"ר טוב זה מסלול קריטי שהושק בתיאום עם צה"ל - אתה לוקח חבר'ה ונותן להם הכשרה מקצועית אמיתית. ההכשרות טכניות מאפשרות להם להתגייס לתפקידים בחיל אוויר וחילות נוספים".

 

מדובר צה"ל נמסר כי "אין בכוונתנו להתייחס לדברים הנאמרים בדיונים סגורים".

 

ממשרד התמ"ת נאמר כי "נציגי התמ"ת הם לא אלו שאמרו זאת, אלא נציגי הצבא".

 

ראש ארגון הישיבות שלמה ברילנט אמר בתגובה כי "אנו מגנים כל מעשה רמייה או זיוף מול משרד הממשלה".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x