$
בארץ

לא על חשבון קופות החולים

כוונת משרד הבריאות לפתור את משבר המתמחים על חשבון הקופות מסכנת את הטיפול לכל האזרחים

רן סער 12:39 31.10.11

 

שביתת הרופאים והמתמחים מושכת הרבה חשיפה תקשורתית, אך היא חושפת לציבור ולמקבלי ההחלטות צד אחד, צר למדי, של מערכת הבריאות. חשוב שהרופאים יתוגמלו באופן ראוי הן ביחס למשק הישראלי והן בהשוואה למקביליהם בעולם. אך שכר הרופאים והמתמחים רחוק מלהיות הבעיה היחידה של המערכת הרפואית, ופתרונו בלבד לא יהיה בגדר "הצלת הרפואה הציבורית".

 

קופות החולים מעניקות את עיקר השירות הרפואי לישראלים. רק במקרי קיצון מופנים המטופלים לבית החולים, וגם אז קופת החולים היא שמשלמת לבית החולים עבור השירות.

 

הרוב בקרב הציבור ומקבלי ההחלטות סבור כי קופות החולים הן גוף עסקי שמטרתו רווח, אבל האמת הפוכה. הקופות מקבלות את עיקר תקציבן מהמדינה, והשאר מגיע מהשתתפות עצמית של הציבור. הקופות הן מוסד ללא כוונת רווח (מלכ"ר) שנמצא כמעט תמיד במצב של גירעון.

 

התקצוב השנתי למבוטח ירד בכ־600 שקל

 

באחרונה נשמעים קולות בצמרת משרד הבריאות, המציעים כי חלק מהתקציב להסכמי השכר החדשים עם הרופאים יגיע מהעלאת מחיר יום האשפוז - כלומר מהתשלום שגובה בית החולים מקופת החולים. באמירות אלה מקדמת המדינה החלטות שיפגעו בבריאות הבסיסית של תושביה, התלויה באופן ניכר ביכולת קופות החולים להעניק טיפול רפואי איכותי ושוויוני. כבר היום לא מבוצעות בקופות פעולות רפואיות חשובות בשל מחסור בתקציב; על תכנון מהלכים חשובים והכרחיים, כמו מלחמה במגפת ההשמנה והקמת תשתית לטיפול בקשישים, אין בכלל מה לדבר.

 

ב־1995, כשחוקק חוק הביטוח הממלכתי, תקצבה המדינה את הטיפול הרפואי ב־3,748 שקל לשנה למבוטח. היום ירד התקציב לשירותים אלה ל־3,160 שקל.

 

ניגוד העניינים הברור של משרד הבריאות

 

משרד הבריאות הוא הבעלים של בתי החולים הממשלתיים ולכן נמצא בניגוד עניינים ברור. כאשר חסר בבתי החולים כסף, יכול המשרד להעלות את מחיר האשפוז ולהגדיל בכך את תשלומי קופות החולים. צעד זה פוגע בפעולות ובשירותים האחרים שהקופות מעניקות מדי יום. נראה לעתים שהמדינה לא מבינה כי אותה השמיכה מכסה את כל מערכת הבריאות, וכאשר מושכים אותה לכיוון בתי החולים - הקופות הן שנפגעות. זוהי פגיעה ישירה בבריאות של כולם.

 

האמרה היהודית שלפיה "העיקר הבריאות" כבר לא נכונה, לצערי. מקבלי ההחלטות מחפשים את הפתרון מתחת לפנס, ואילו פתרון אמיתי למצוקות מערכת הבריאות טמון בשינוי מבני ותקציבי מהותי שייתן מענה לכל המערכת. למציאת פתרון זה, נדרשת מנהיגות החלטית עם סדר עדיפויות ברור ואיזון נכון בין ביטחון, חינוך ובריאות. אם יטפלו משרדי הבריאות והאוצר רק בפצע המדמם כעת, הם לא ישימו לב כי בינתיים החולה מידרדר להם בידיים מסיבה פחות נראית לעין.

 

הכותב הוא מנכ"ל מכבי שירותי בריאות

 

x