$
משפט

בג"ץ: חברות ממשלתיות לא חייבות להשתמש ב-20% מפסולת הבניין שלהן

העותרים הסתמכו על החלטת ממשלה משנת 2003 הקובעת דרכי פעולה להסדרת הטיפול בפסולת בניין. השופט לא קיבל את העתירה וטען שהוגשה שלא לצורך

שי פאוזנר 11:0516.10.11

שופט בית המשפט העליון אשר גרוניס מחק בשבוע שעבר את עתירת פורום חברות המחזור כנגד משרדי ממשלה ולמעלה מ-15 רשויות וחברות ממשלתיות שונות. הפורום טען כי משרדי הממשלה והחברות השונות חייבות לפעול לקידום החלטת ממשלת ישראל שהתקבלה ב-9 בפברואר 2003 הקובעת דרכי פעולה להסדרת הטיפול

בפסולת בניין בישראל, תוך שימוש בכ-20% פסולת בניין ממוחזרת, אולם הם לא עשו כן.

 

העותרים טענו כי החלטת הממשלה הינה נורמה המחייבת חברות ממשלתיות לפעול על פיה וכי על בג"ץ לאכוף את קיום החלטת הממשלה בקרב החברות. בתגובה טענו עוה"ד יחיאל כשר ואייל עופר ממשרד פרופ' יובל לוי ושות', שייצגו בדיון מספר חברות ממשלתיות, כי החלטת הממשלה אינה קובעת נורמה מחייבת וכי "נורמות משפטיות יכולות להיקבע בחקיקה ראשית של הכנסת או במסגרת חקיקת משנה". עורכי הדין של החברות הללו טענו: "הטענה ולפיה חברות ממשלתיות כפופות לשר הממונה עליהן, כך שהחלטת ממשלה הופכת אוטומטית למחייבת את החברה הממשלתית, הינה, כעולה בבירור מהחוק, טענה חסרת בסיס".

 

לדבריהם החלטת ממשלה אינה נורמה מחייבת. לעצם העתירה, עו"ד כשר ועופר טענו כי החלטת הממשלה מפרטת "עיקרי תכנית" למחזור פסולת ובכל מקרה הדבר מחייב בחינה של משרדי הממשלה הרלוונטים בטרם יעבור הנושא לחוק מחייב.

 

כאמור, השופט גרוניס החליט לדחות את העתירה וקבע כי העתירה הוגשה שלא לצורך, לפחות כנגד החברות הממשלתיות ופסק כי העותרים ישלמו הוצאות משפט של 12,500 שקל לכל אחת מהחברות הממשלתיות, וכ-150 אלף שקל בסך הכל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x