$
המחאה החברתית

המקלות בגלגלי טרכטנברג: תעסוקת חרדים ומס על עשירים

חילוקי דעות של הרגע האחרון בצוות לשינוי כלכלי־חברתי הביאו לקיומה של פגישה לא מתוכננת במוצאי שבת. ראש הוועדה, פרופ' מנואל טרכטנברג, שיכריע בעצמו בחילוקי הדעות בין חבריה, יציג את הדו"ח המסכם מחר במסיבת עיתונאים

תומר אביטל 07:0025.09.11

ועדת טרכטנברג הגיעה אל הישורת האחרונה, רגע לפני הגשת הדו"ח מחר לראש הממשלה, כשהיא חלוקה על מספר נושאי ליבה בעבודתה. העיקריים שבהם: כיצד לעודד את שילובו של המגזר החרדי בשוק העבודה ובאיזה אופן להכביד את המס על עשירים.

 

לאור הדעות השונות בוועדה כונסו אתמול חבריה לישיבה, אף שעל פי תוכנית עבודתה הדו"ח כבר היה אמור להיות כתוב וחתום. מיד לאחריה התיישב ראש הוועדה פרופ' מנואל טרכטנברג לסכם את הדו"ח הסופי, אשר יישלח לחברי הועדה לכל המאוחר היום בבוקר. מחר יוגש הדו"ח בצהריים לראש הממשלה, בנימין נתניהו. לאחר מכן תיערך מסיבת עיתונאים של השניים בה יוצג לציבור הדו"ח החברתי, שנולד בעקבות המחאה החברתית הרחבה בקיץ האחרון.

 

לפחות עשר מחלוקות לא פתורות הובאו בפני חברי המליאה בישיבה אתמול. זאת עקב מה שהגדיר חבר ועדה "הסתכלות מקצועית שונה על הפתרון המועדף". אחת מהן היא שילוב החרדים במעגל העבודה: בעוד שרבים מחברי הוועדה הסכימו כי צריך למנף פרויקטים לעידוד השכלת חרדים ושילובם בעבודה, חלק אחר ביקש להקשיח את ההמלצות ולא רק לתת גזרים אלא גם להשתמש בשוט הפחתת קצבאות הילדים למשפחות ברוכות ילדים. טרכטנברג עצמו אינו תומך בפגיעה בהטבות לחרדים.

 

נושא אחר הוא הכבדת המס על עשירים. אמנם קיימת תמימות דעים בקרב חברי הועדה בנושא זה, לרבות המלצה על מדרגת מס חדשה למשתכרים משכורות גבוהות ומיסוי גבוה יותר על רווחי הון. אך ניכר כי ישנה מחלוקת על האופן בו ייושמו.

 

ועדת טרכטנברג גיבשה את הדו"ח במשך חודש וחצי, מאז מונתה על ידי ראש הממשלה נתניהו. צוותי המשנה שלה התכנסו מאז עשרות פעמים, בעוד מליאת הוועדה, המורכבת מ־14 חברים, התכנסה ל־9 פגישות ארוכות. הדו"ח המסכם צפוי לכלול כ־150 עמודים, אשר ייכתבו ויסוכמו על ידי טרכטנברג עצמו.

 

שר האוצר יובל שטייניץ לא ישתתף במסיבת העיתונאים בה יוצג דו"ח טרכטנברג משום שהוא ישוב מארצות־הברית רק ביום שלישי. עם זאת, כמי שדחק בוועדה בעיקר לקדם הטבות לאמהות עובדות, עוקב אחר עבודת הוועדה באמצעות פקידי האוצר היושבים בה.

 

לאחר מסיבת העיתונאים יועבר הדו"ח לדיוני הקבינט החברתי־כלכלי. ההערכה היא כי לפחות בחלק מהפרקים צפויה התמודדות לא פשוט נוכח ההרכב הפוליטי של הקבינט החברתי־כלכלי, מאחר וכל שר יבקש להגן על אינטרסים של מגזרים אותם הוא מייצג. הועדה צפויה להעביר את השגותיה לראש הממשלה לאחר החגים, ולאחר כשבועיים צפוי ראש הממשלה להודיע האם הוא מאמץ את הדו"ח, מסתייג ממנו או דוחה אותו. לאחר מכן צפוי הליך של הכנת "חוקי טרכטנברג" בוועדות הכספים, הכלכלה וחוק, חוקה ומשפט. החוק יוגש במתכונת חוק ההסדרים לאישור הכנסת, וצפוי להיות מיושם ב־2012.

 

טרכטנברג ויו"ר הסטודנטים איציק שמולי טרכטנברג ויו"ר הסטודנטים איציק שמולי צילום: נועם מוסקוביץ'

 

מסקנות סקטוריאליות, לא רוחביות

 

לפי המסתמן, פרק החינוך בדו"ח יהווה את הבשורה המשמעותית ביותר. כפי שנחשף ב"כלכליסט", המדינה תשתתף בהוצאות החינוך לגיל הרך דרך סבסוד ההוצאות, או נתינת הטבות להורים. עוד נראה כי הוועדה לא תביא להחלת חוק חינוך חינם מגיל שלושה חודשים, אלא רק בשלב מאוחר יותר.

 

בפרק הדיור יכיל הדו"ח חלק מסיבי על דיור בר השגה, וככל הנראה המלצה להרחבת הדיור הציבורי. כמו כן, ימליצו חברי הצוות על פינוי מואץ של שדות צבאיים כמו שדה דב, סיוע בשכר דירה לנזקקים, והטלת סנקציות על דירות רפאים.

 

טרכטנברג התבטא לא פעם כי יוחל שינוי דרמטי בתמהיל המסים. בפרק המיסוי צפויה המדינה להרחיב מענקי מס הכנסה שלילי ל־280 אלף אמהות עובדות ב־50%, להעלות מס על רווחי הון, לעצור את מתווה הפחתת מס החברות ומס על יחידים, והוספת מדרגת מס למשתכרים משכורות גבוהות. כמו כן תוגבר האכיפה על הון שחור ועל מעלימי מס. בוועדה הוסיפו כי ינקטו בצעדים "יצירתיים" נוספים.

 

פרק מעניין נוסף יכלול המלצות להפחתת יוקר המחיה והגברת התחרותיות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", הוועדה תמליץ על שינוי בחוק ההגבלים העסקיים, שיעצים את כוחה של רשות ההגבלים העסקיים שתהפוך לגוף אקטיבי לפיצול מונופולים וקבוצות ריכוז. בד בבד, בוועדה תמימי דעים כי יש להפחית מכסים על מוצרי מזון ותעשיה מיובאים כדי להגדיל את התחרות ולהוזיל מחירים.

 

יורחבו ההטבות למשפחות חד־הוריות

 

הפרק של השירותים החברתיים והציבוריים יציב פוקוס על הגדלת הכנסות של אנשים עובדים המשתכרים שכר נמוך, וגם יוביל למתן הטבות לקשישים.

 

במסגרת הדו"ח יוצע להגדיל תקרת סכום ההשתכרות למשפחות חד הוריות עד 17% מהשכר הממוצע במשק מבלי שקיצבת הבטחת ההכנסה שלה תיפגע. כיום מקוצצת הבטחת ההכנסה של משפחות חד הוריות החל משכר של 582 שקלים בחודש בשיעור של 60 אגורות מכל שקל מעל התקרה. עפ"י ההצעה החדשה תוכל משפחה חד הורית להשתכר עד 1,412 שקלים בחודש, מבלי שהקצבה תפגע או תופחת. מדובר בעצם בהשבת המצב שהיה קיים עד לשנת 2003. מההצעה החדשה ייהנו עוד כ־16,500 משפחות שאינן מקבלות קצבה כיום. בביטוח הלאומי מעריכים כי עלות המהלך היא כ־170 מיליון שקל. המלצה זו היא פרי תולדה של מפגש בין טרכטנברג לשר הרווחה, משה כחלון.

בנוסף יוקצו כספים לשדרוג תחבורה ציבורית, אך ככל הנראה לא יומלץ על הפחתת הבלו על הדלק. ציבור נוסף שיזכה להטבות הם המילואימניקים. הוועדה תייעץ לפצות את אלו שעסקיהם נפגשים בעקבות שירות מילואים שלהם או של עובדיהם, לצד צ'ופרים אחרים.

 

ההמלצות ייכתבו בצורת תכנית חומש, כאשר חלק קטן מהצעדים יובאו לאישור מיידי. כמו כן, בחלק מההמלצות, יינתן דגש מיוחד להעברת תקציבים לפריפריה, נושא לגביו יש קונצנזוס גם במשרד ראש הממשלה.  

 

חברי הוועדה הצטלמו לסרטוני הסברה ברשת

 

כדי להקל על הציבור בקריאת המסקנות והשלכותיהן, חברי ועדת טרכטנברג כבר החלו בצילום סרטונים שבהם הם מבהירים את המסקנות שאליהן הגיעו, כך נודע ל"כלכליסט".

 

סרטונים אלו יועלו לאתר "הידברות", מיד לאחר פרסום הדו"ח. בד בבד, הדו"ח עצמו יועלה לאתר וגולשים יוזמנו לשאול שאלות על קטעים ספציפיים בו — עד לרמת המשפט הבודד. מומחי הוועדה יתגייסו להשיב על כל השאלות והטענות. בזאת לא יסתיים ניסיונה של הוועדה לעשות את עבודת הממשלה נגישה יותר; חלק בדו"ח עצמו ידחוק בממשלה לקדם את שיתוף הציבור בעבודתה בכלים דוגמת "הידברות" — האתר דרכו הוועדה לשינוי חברתי כלכלי קראה לציבור להיות מעורב, לעקוב ואף להשפיע על דיוני וועדת טרכטנברג. באתר אפשרויות רבות לשיתוף פעולה, כמו העלאת בלוגים, הצעת ניירות עמדה, עדכון חי בהתפתחויות, וסרטוני וידאו רבים המתעדים את הנעשה בדיוני הוועדה.

 

כוונת ההצעה היא להגביר את המעורבות השוטפת של הציבור בפרויקטים שהממשלה מקדמת, על ידי פרסומם של פרויקטים אלה באמצעי התקשורת המקובלים ובעתיד אף באמצעי תקשורת ייעודיים — דוגמת אתרים וערוצים מיוחדים - על מנת להופכם נגישים יותר לציבור הרחב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x