$
משפט

ביהמ"ש על הדיבידנד של בזק: בעל אג"ח יכול להתנגד לחלוקה גם אחרי שביהמ"ש אישר אותה

עם זאת, הדגיש בית המשפט כי אין לפרש את הדברים כהכרעה כלשהי בעניין יכולתה של בזק לשלם את חובותיה. מזכירת החברה, לינור מולכו, אמרה במהלך הדיון כי ההחלטה לחלק את הדיבידנד לא נידונה על ידי הדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים שלה

מארק שון 14:1919.09.11

בעל אג"ח יכול לפנות לבית המשפט נגד חלוקת דיבידנד גם לאחר אישורו על ידי בית המשפט אם ביכולתו להצביע על שינוי מהותי לרעה ביכולת הפרעון של החברה - כך קבע היום (ב') בית המשפט המחוזי בתל אביב בדיון על חלוקת הדיבידנד האגרסיבית והשנויה במחלוקת בחברת בזק. עם זאת, הבהיר ביהמ"ש

כי אין לפרש החלטה זו כי ניתנה הכרעה כלשהיא בעניין יכולתה של בזק לשלם את חובותיה.

 

מהדיון עוד עלה כי ועדת הביקורת של בזק, הכוללת את הדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים, כלל לא דנה באישור - כך לפי דבריה של מזכירת החברה, לינור מולכו. השופטת דניה קרת-מאיר פנתה אל מולכו ושאלה אותה מי אישר בדיוק את החלוקה ומיהם חברי הדירקטוריון. הדירקטורים החיצוניים הם מרדכי קרת ויצחק אידלמן, ואילו שני הדירקטורים הבלתי תלויים הם אלדד בן משה ויהושע רוזנצוייג.

 

"ההחלטה האחרונה לחלוקת הדיבידנד לא עברה את ועדת הביקורת וגם לא היתה צריכה", אמרה מולכו, "גם ההחלטה המקורית לחלוקת הדיבידנד שלא מתוך רווחים לא עברה את אישורה של ועדת הביקורת, שכן לא היה צורך". הדירקטוריון של בזק כולל את שאול אלוביץ', בנו וכלתו, שלושה דירקטורים נוספים מטעמו, ושלושה נציגים שאינם קשורים לאלוביץ'.

 

במסגרת הדיון היום הכריזו נציגי בזק בעקבות המלצת השופטת, כי "אין באישור של בית משפט לחלוקה כדי לגרוע בדרך כלשהי מחובות הדירקטורים ונושאי המשרה של החברה המוטלות עליהם על פי כל דין, ובכלל זה בביצוע כל פעולה המביאה לידי ביטוי את אותה החלטה אשר קיבלה את אישור בית משפט. למען הסר ספק, מובהר כי על אותם דירקטורים ונושאי משרה לקחת בחשבון כל נתון רלוונטי ואף לעשות, במידת הצורך, כל פעולה של התייעצות".

 

הדיבידנד הגיע לבית המשפט לאחר שבמרץ האחרון אישרה השופטת את החלוקה לבקשת בזק. בזק התבססה בין היתר על חוות דעת כלכלית של גיזה ובתצהיר של מנהל הכספים שלה, אלן גלמן, לגבי כושר הפרעון של החברה.

 

חלוקת הדיבידנד בוצעה לאחר רכישת בזק על ידי אלוביץ', שהושלמה באפריל 2010 במסגרתה נמכר גרעין השליטה (כ-30%) לחברת בי קומיוניקיישנס המוחזקת בשרשור על ידי קבוצת יורוקום של אלוביץ', זאת תמורת 6.5 מיליארד שקל.

 

מספר חודשים לאחר אישור החלוקה, בחודש יולי האחרון, פנתה חברת סגל לוי ייזום המחזיקה באג"ח מסדרה 5 של בזק, וטענה כי אחד מהמבחנים לחלוקת דיבידנד – מבחן הרווח – אינו מתקיים במקרה של בזק. "החלוקה של 3 מיליארד השקלים תימשך בשלבים במשך 3 שנים ויש לכך חשיבות רבה", נטען באותה בקשה.

 

הטענה היתה שבזק אינה יכולה לחלק דיבידנד של 3 מיליארד שקל לבעלי המניות בשש פעימות שונות שיימשכו לאורך שלוש שנים, משום שהיא גייסה את הסכום בבת אחת באמצעות הנפקת שלוש סדרות אג"ח - ולא לאורך שלוש שנים. הגיוס המיידי, לטענת סגל לוי, מוביל לירידה בתשלום הריבית על האג"ח של בזק כבר מעכשיו.

 

הרשות לניירות ערך הצטרפה לביקורת על החלוקה ובעמדה שהגישה בסוף חודש יולי התנגדה למהלכי בזק. "נסיון לדמות את תשלום שהוכרז לדיבידנד, שנגדו לכאורה ניתן מימון חיצוני באמצעות חוב, אינו יכול "להחזיק מים"", נכתב בעמדה של הרשות, "משום שלו החוב היה חוב אמיתי (נניח של בנק), הרי שיש לצפות כי נותן אשראי שכזה היה בוחן באופן בלתי תלוי את יכולת החברה להחזיר את הכספים. כאן נותן האשראי הם בעלי המניות עצמם, אלה לא מסכנים מזומן שכבר היה בידיהם אלא הם מסכנים ומשקיעים אותו בחוב של החברה".

 

 

ההליך צפוי להימשך בשבועות הקרובים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x