$
דעות

האיש השמן והאיש הרזה גרסת 2011

אולי אנו חווים כעת את תחילת עליונותו המתחדשת של הסקטור הציבורי והבירוקרט המסור והשירותי על הסקטור הפרטי, והיזם תאב הבצע

פרופ' ברוך מבורך 17:4209.09.11

קרוב לארבעה עשורים, מתחילת שנות השמונים, שנות הרייגניזם והתאצ'ריזם, ועד לתחילת העשור הנוכחי, אנו חיים תחת הרושם החזק, שמצא את ביטויו באמרתו הידועה של בנימין נתניהו, שהסקטור הציבורי, השמן, הינו בעל תודעת ורמת שירות נמוכה משמעותית יחסית לסקטור הפרטי, הרזה, היעיל והשירותי.

 

שנים לימדתי את תלמידי באקדמיה ואת חניכי במכללה לפיקוד ומטה, בתקופת שירותי הצבאי במילואים, בדבר קיומם של שני מחזורים/ גלים ארוכי טווח ביחסי הגומלין שבין הסקטור הציבורי לסקטור הפרטי.

 

המחזור/ הגל הראשון החל בתקופת מלחמת העולם הראשונה, נמשך לאורכה של מלחמת העולם השנייה ועד לתום שנות השישים לערך. שנים ועשורים אלה אופיינו בעליונותו המוחלטת של הסקטור הציבורי על פני הסקטור הפרטי גם באיכויות משאבי האנוש וגם ברמת השירות. המודל הבירוקרטי של ובר, המוכר לכל סטודנט לניהול ולסוציולוגיה, ששאב את מקורותיו מהצבא הפרוסי כמו גם העושר התקציבי של צבאות המערב, ארה"ב ובריטניה בראשם, היו חלק ממכלול הסיבות שהובילו לעליונות הניהול הציבורי על פני הניהול בסקטור הפרטי. כלים מתוחכמים למיון ולסינון טייסי קרב, מועמדים ליחידות מובחרות ולקורסי קצינים, היו מודל לחיקוי בארגונים אזרחיים רבים בעולם המערבי, דוגמא אחת מיני רבים לעליונות הסקטור הציבורי על פני הסקטור הפרטי.

 

הייתה זו אולי מהפכת הצרכנות, שהוביל ראלף ניידר בארה"ב, באמצע שנות השבעים, שסימנה את תחילתו של המפנה והגל השני בתרבות הייצור והצריכה בעולם המערבי. ארגונים אזרחיים בסקטור הפרטי החלו במרדף חסר תקדים אחר לקוחות בררנים בהציעם מוצרים ושירותים תחרותיים במחירים שווים לכל נפש. הלקוח היה למלך וספק המוצר או שירות הפרטי לעבד, המנסה לרצות את אדונו בכל צורה שהיא.

 

אולי הייתה זו מהפיכת הצרכנות שהובילה לעליית משטרים שמרניים קיצוניים ותפישות עולם נלוות, שיוחסו למנהיגי העולם המערבי באותה תקופה, רונלד רייגן בארה"ב ומרגרט תאצ'ר בבריטניה. חסידי האידיאולוגיות הרייגניסטית והתאצ'ריסטית קידשו מושגים כמו: ממשלה קטנה, עליונות היזם על הבירוקרט, הפרטה, מיקור חוץ ועוד כהנה וכהנה מושגים וכלים שהעבירו את האחריות על גורל הפרט מהמדינה לפרט עצמו ולגופים אזרחיים בסקטור הפרטי.

 

אירועים שונים, במישור הציבורי והאישי, שחלק מהם אפרט להלן, גורמים לי להעלות את ההשערה, שאולי אנו חווים כעת את תחילתו של הגל השלישי ואת עליונותו המתחדשת של הסקטור הציבורי והבירוקרט המסור והשירותי על הסקטור הפרטי והיזם תאב הבצע וחסר היעילות הניהולית והמודעות השירותית.

 

במישור הציבורי חזינו למשל בהלאמת בנקים וחברות ביטוח בארה"ב, בתגובה לפשיטת רגל קולוסאלית של הסקטור הפרטי בתחום הבנייה ומתן האשראי לבנייה בארה"ב. אצלנו בארץ ממחישה הקריאה"צדק חברתי" את רצון הציבור להגדלת מעורבות הסקטור הציבורי בחיינו, על חשבון טייקונים, יזמים למיניהם ואילי הון תאבי בצע, שחלק מהם אינם מצליחים, או אינם רוצים, לעמוד במחויבויות מוסריות בסיסיות של החזר חובות לבעלי חובם.

 

במישור האישי יצא לי בתקופה האחרונה להיתקל למשל בפקיד מ. ממשרד הפנים, שתוך מספר שעות הגיב לפקס ששלחתי והתקשר אלי בטלפון מזוהה – כן מזוהה! מ. הבטיח לשלוח אישור כלשהו שביקשתי ואכן, למרבית פליאתי, הגיע אישור זה לביתי תוך מספר ימים, כמובטח! מנגד, הנני מתקשה לקבל מהחברה הסלולארית לה אני משועבד, תיעוד כלשהו לסיכומים שסיכמתי עם מוקדני שירות שונים, שכמובן, אינם מקוימים, אך בהיעדר תיעוד מתאים אין בידי כל אמצעי לקידום הטיפול בנושא. כל שיחות הטלפון המנוהלות מול המוקדים השונים, שכל אחד מהם מוכשר לטפל ולענות לשאלה אחת בלבד, מבוצעות למול מספרים בלתי מזוהים, או במקרה הטוב למול מספרים מזוהים, שיכולת החזרה אליהם ולמוקדן המטפל כנראה אינה בהישג ידי. ואלה רק דוגמאות בודדות למפגשים ומפגעים שונים, המעלים את התהייה לגבי עליונות הסקטור הפרטי על הציבורי ביעילות ניהולית ובמודעות ואיכות השירות.

 

הגל השלישי, אם אכן הנני צודק בתחושותיי, מתרחש בתקופה בה איבד האיש השמן הרבה ממשקלו ומתדמיתו. האיש הרזה, לעומת זאת, הפך לשמן מידי, תאב בצע ופגום במוסריותו. ימים יגידו האם אכן אנו בתחילתו של עידן חדש, עידן בו יחזור הבירוקרט ויתפוש את המקום בו היה בגל הראשון, כיעיל ושירותי יחסית ליזם תאב הבצע וחסר היעילות היחסית.

 

פרופ' ברוך מבורך מרצה באוניברסיטת תל אביב ובמרכז האקדמי למשפט ולעסקים ומנהל מדעי במכון המחקר "מאגר מוחות"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x