$
קריירה

מעסיק שלא יודיע לעובד על שינוי בתנאי העבודה - יפצה אותו, גם אם לא הוכח נזק

כך לפי תיקון לחוק הודעה לעובד, שייכנס לתוקפו בחודש דצמבר. סכום הפיצוי יגיע עד 15 אלף שקל וחובת ההוכחה - על המעסיק

גילת ויזל סבן 16:0728.08.11

בשנת 2002 נכנס לתוקפו חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה) התשס"ב-2002, אשר קבע כי מעסיק מחויב להודיע בכתב לעובד על תנאי עבודתו וכן לעדכן אותו בכתב על כל שינוי בתנאי העבודה, תוך 30 יום ממועד תחילת עבודתו או מועד השינוי. באשר לנוער העובד, המועדים מקוצרים ל-7 ימים ממועד תחילת העבודה

או מועד השינוי.

 

בחודש דצמבר השנה ייכנס לתוקפו תיקון מס' 4 לחוק, המאפשר לעובד המגיש תביעה כנגד מעסיקו (בנוסף לרשויות שיכולות לפתוח בהליך מנהלי או פלילי כנגד המעסיק) לקבל פיצוי כספי רק בשל עצם הפרת החובה וללא הוכחת נזק. המחוקק קבע פה סטנדרט משמעותי למדי של הפיצוי הכספי ובשל ההשלכות כבדות המשקל שיכולות להיות לתיקון בחוק על המעסיקים במשק, התיקון ייכנס לתוקף רק בעוד 4 חודשים. התיקון יחול על הודעה לעובד שיש למסור רק לאחר מועד כניסת התיקון לתוקף, כלומר תחולת התיקון מעתה ואילך.

 

באופן קונקרטי, נקבע בתיקון לחוק פיצוי לדוגמה, אשר לא דורש הוכחת נזק, בסכום שלא יעלה על 15 אלף שקל (המתעדכן מעת לעת לפי עליית מדד המחירים לצרכן). הפיצוי הכספי יינתן כאשר המעסיק הפר ביודעין את הוראות החוק, כאשר כוונת המחוקק בשימוש במילה ב"ביודעין" היא שהמעביד היה מודע לביצוע ההפרה, ולאו דווקא פעל בזדון או מתוך כוונה (במקרים כאלה ניתן לפסוק פיצוי גבוה יותר). בית הדין יתחשב, ככל שימצא לנכון, בקנס שנגזר על המעסיק בהליך פלילי או מנהלי.

 

חובת ההוכחה - על המעסיק

 

חשוב לדעת כי כאשר עובד יגיש תביעה כנגד מעסיקו ויטען בעל פה או בתצהיר שלא נמסרה לו הודעה בדבר תנאי העסקתו או שינוי בתנאי העסקתו, הנטל יהיה על המעסיק להוכיח כי מסר את ההודעה לעובדו. כלומר, יתבצע היפוך של נטל ההוכחה, הנטל יהיה על המעסיק להוכיח שהוא נהג בהתאם לחוק ויש בכך משום הקלה משמעותית על עובדים אשר יהיו מעוניינים להגיש תביעות כנגד מעסיקיהם.

 

מהדיון שהתנהל בכנסת במהלך חקיקת התיקון לחוק, הסתבר כי מאז שחוקק חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה) בשנת 2001, לא הופעלה אכיפה פלילית אפקטיבית כנגד מעסיקים עבריינים, והתופעה של אי מסירת הודעה בדבר תנאי עבודה או שינויים בתנאי העבודה הייתה רווחת. התיקון מציע כלים משפטיים להתמודד עם התופעה, על מנת לתמרץ עובדים לעמוד על זכויותיהם מצד אחד, ומן הצד השני - להרתיע מעסיקים מלהפר חובה זו, ובכך גם לפגוע בזכויות עובדיהם.

 

תיקון זה משתלב במגמות להן אנו עדים בשנים האחרונות של הגברת אמצעי הפיקוח והאכיפה של חוקי העבודה והחמרת הענישה בגין כך.

 

עו"ד גילת ויזל סבן היא מומחית בדיני עבודה, מנהלת מחלקת דיני עבודה שותפה במשרד רחל בן ארי אדם פיש ושות'

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x