$
בארץ

משכירים בעל כורחם

בני המושבים באזור המרכז אינם ברוני נדל"ן. עצוב שבמאבק על אינטרסים כלכליים שופטי בג"ץ לקחו מהם את הפרנסה שעוד נותרה להם

בן ציון גייפמן 12:39 12.06.11

 

החלטת בג"ץ לאסור על השכרת מחסנים במושבים מהווה מכת מוות לחקלאים רבים שנדחקו לעיסוק זה עם קריסת החקלאות. רבים שאינם מכירים את המציאות במושבים במרכז הארץ מתארים את המושבניקים כברוני נדל"ן, המספסרים בקרקעות שניתנו להם לצורך עיבוד חקלאי. אך דימוי זה חוטא לאמת. המציאות היא שאודי, גבי, מולי ודני, שעסקו בחקלאות כל חייהם, לא יצליחו לפרנס את משפחתם ללא אותם מחסנים, ונידונו בידי בג"ץ להפסיד את כל רכושם.

 

אנשים טובים אלה הנם בנים של מייסדי המושב, שכל מה שרצו היה להמשיך לחיות כחקלאים ולעבד את הקרקע שירשו מהוריהם. אך מולי נאלץ לנטוש את עיסוקו עם קריסת מגדלי תרנגולי הודו, גבי איבד את פרנסתו עם צניחת מחירי העגלים באינתיפאדה הראשונה, ואודי נאלץ לחסל את לול המטילות שלו לא בגלל כוחות השוק, אלא בהוראת הממשלה שהחליטה לקחת ממנו את מכסת הביצים שלו כדי לחזק את יישובי הפריפריה במסגרת חוק הגליל.

כל חקלאי לשעבר והסיפור שלו. המשותף לכל הסיפורים האלה הוא שהמעבר של חקלאי המושבים להשכיר מחסנים הוא תוצאה של טרגדיה של היעלמות החקלאות ממרכז הארץ, ולא של ניסיונם להתעשר. האמת שעמה בג"ץ סירב להתמודד היא שלא ניתן יותר לקיים חקלאות במרכז הארץ. כדי לפרנס משפחה בכבוד, חקלאות היום דורשת שטח גדול, מיומנויות בייצור, שיווק וכספים באופן שמשתווה לכל עסק אחר. ניסיון להתפרנס ממשק סטנדרטי במרכז הארץ שגודלו כ־20 דונם הוא לעג לרש.

 

כך, לאחר שאיבדו את משלח ידם, החלו החקלאים לסגור את הלולים הנטושים והרפתות העזובות ולהשכיר אותם כמחסנים. ואולם ראשי הערים, שראו כי הם מפסידים את כספי המסים של כל אותם עסקים שעברו למושבים, פנו לבג"ץ בניסיון לסגור מקור פרנסה אחרון זה. לתביעה הצטרף ארגון אדם טבע ודין, שכנראה חשב שאם יתפנו כל אותם המושבניקים מעסקי ההשכרה, הם ישובו להקים משקים מוריקים.

 

אך סגירת המחסנים במרכז הארץ תהיה מכת מוות לפרנסתם של רבים, ואף עשויה לגרום להם לאבד את המשק שעבר במשפחה במשך דורות. כמו כן, ללא המחסנים ייפגעו אנושות תקציבי המועצות האזוריות, שמסים ממחסנים מהווים חלק לא מבוטל מתקציבם, וייאלצו אותם לקצץ בחינוך ובשירותים אחרים הניתנים לתושבים.

החקלאות לא תחזור למרכז הארץ. עצוב שבמאבק על אינטרסים כלכליים לקחו שופטי בג"ץ לחקלאים את כבשת הרש האחרונה שנשארה להם, אחרי שכבר איבדו את שאר העדר.

 

הכותב הוא בן מושב שאינו משכיר מחסנים.

x