$
משפט

מעקב "כלכליסט": המשרד להגנת הסביבה נגד התרגיל של כיל

הסכם הפשרה שמקדם מפעל תרכובות ברום של כיל במסגרת תובענה ייצוגית שהגישו נגדו תושבי הדרום מתגלה במערומיו: כל הפעולות שהוא מתחייב לבצע להפחתת זיהום האוויר ממילא יופיעו בתנאים שיציב לו המשרד להגנת הסביבה

מארק שון וליאור בן־דוד 08:1729.05.11

מתיחת פנים סביבתית למפעל המזהם, כולל החלפת משאבות ושדרוג מערכי ההזנה של חומרים רעילים - לכל אלו התחייבה חברת הענק כיל בהסכם פשרה שגיבשה במסגרת תובענה ייצוגית שמתבררת נגד מפעל תרכובות ברום שבבעלותה. אלא שבדיקה מול המשרד להגנת הסביבה מגלה: כל הפעולות הללו, שנועדו להפחית

את מידת הסיכון הסביבתי מהמפעל לתושבי אזור רמת חובב, יידרשו מהמפעל בכל מקרה במסגרת תנאי רישיון העסק החדשים של המשרד להגנת הסביבה.

 

המשרד, שבראשו עומד השר גלעד ארדן, הביע התנגדות להסכם הפשרה "כי אין בהסכם מעבר לתנאים שקבע המשרד בטיוטת רישיון העסק למפעל, כל השיפורים שהציע המפעל במסגרת הסכם הפשרה ממילא נדרשים במסגרת תנאים אלו".

 

מדובר בגורם ממשלתי שני המביע התנגדות להסכם הפשרה המתגבש. כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני שבוע, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הביע גם הוא התנגדות לפשרה, בחוות דעת ששלח נציגו לשופט בית המשפט המחוזי בבאר שבע, אריאל ואגו, הדן בתיק.

 

כיל: "יש עוד דרך ארוכה עד החלת תנאי הרישיון"

 

הפשרה הבעייתית מתגבשת במסגרת תובענה ייצוגית שהגישו ב־2007 מוחמד ואחמד אלגרגואי, תושבי היישוב הבדואי ואדי נעים שבנגב, נגד מפעל תרכובות ברום של כיל, מהקבוצות התעשייתיות החזקות במשק, המנוהלת על ידי עקיבא מוזס ונמצאת בבעלות סמי ועידן עופר. התובעים טענו, בשם תושבי האזור הסמוך למפעל, לפגיעה באיכות חייהם עקב ממצאי בדיקה של משרד הגנת הסביבה שגילו פליטות חריגות בארובות בשנים 2004-2001.

 

השנה, בחודש ינואר, הגישו הצדדים טיוטת הסכם פשרה שגיבשו. במסגרת ההסכם תקבל כיל חסינות מלאה מתביעות נוספות בגין אותן שנים שבהן התגלו החריגות, התובעים יקבלו 100 אלף שקל יחדיו, כיל תממן פרויקט חינוכי סביבתי לתלמידים בדואים באזור בעלות של 450 אלף שקל, ועורך הדין שייצג את התובעים, יוחי גבע, יקבל שכר טרחה של 700 אלף שקל.

 

הסכם הפשרה המלא, שהגיע לידי "כלכליסט", חושף גם שורת התחייבויות לשיפורים שתבצע כיל במפעל הדרומי, ושנועדו להבטיח לתושבי האזור רמות פליטה נמוכות יותר של חומרים מסוכנים. אלא שכאמור בהודעת משרד הגנת הסביבה כל הפעולות שלהן מתחייבת כיל בפשרה יידרשו ממנה ממילא בתנאי רישיון העסק.

 

לפי חוק רישוי עסקים, כל עסק שפעילותו משפיעה על הסביבה חייב לעמוד בתנאים שמציב לו המשרד להגנת הסביבה, כנהוג עם רישיון כיבוי אש. התנאים נקבעים באופן פרטני לכל עסק ומתעדכנים מעת לעת. בחודשים הקרובים אמורה כיל לקבל את התנאים החדשים, לאחר שניהלה לגביהם משא ומתן מול המשרד להגנת הסביבה. מהמשרד נמסר כי הוא יעביר בימים הקרובים למפעל "טיוטת תנאים ברישיון עסק" להערותיו ולתגובתו לפני הוצאתה כתנאים מחייבים על פי החוק.

 

כיל טענה בתגובה לבית המשפט כי "חלק הארי של התחייבויותיה במסגרת הסכם הפשרה אינו נמנה עם החובות המנויות ב'עקרונות טיוטת התנאים' שהעביר המשרד להגנת הסביבה". בתגובה של כיל היתה גם ספקנות לגבי החלת התנאים בעתיד, וצוין כי "ניסיון העבר מלמד כי בין כוונה להחלת תנאי רישיון עסק חדשים לבין החלתם בפועל עוברת דרך ארוכה".

 

בינתיים: הסחבת נמשכת

 

השופט ואגו אמור היה להחליט אם לאשר את הפשרה בסוף חודש יוני, לאחר שיקבל את תגובות הצדדים להתנגדות היועץ המשפטי. אלא שבשבוע שעבר החליט השופט לדחות את ההחלטה לסוף חודש אוקטובר, אחרי חגי תשרי.

 

מתרכובות ברום נמסר כי "הנושא נמצא בהליך משפטי ולכן אנו מנועים מלהתייחס לפרטיו. החברה עומדת בכל דרישות המשרד להגנת הסביבה ואף מעבר להן".

 

מעו"ד גבע לא נמסרה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x