$
משפט

מעקב "כלכליסט" - "כיל צריכים לפחד כדי להפסיק לזהם"

פרופ' שאול לדני, שתבע את מפעלי רמת חובב בטענה כי הם מסרטנים, מעודד מביקורת היועמ"ש על הסכם הפשרה בין מפעל כיל לתושבי היישוב ואדי נעים

מארק שון 06:5423.05.11

הסכם הפשרה המתגבש עם תרכובות ברום מקבוצת כיל בתובענה ייצוגית נגדה על רקע זיהום במפעל ברמת חובב, משפיע גם על תביעות סביבתיות אחרות כנגד החברה. לידי "כלכליסט" הגיע מכתב שנשלח ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין והתריע על החסינות הגורפת לכאורה שהסכם הפרשה מעניק לכיל, בטרם הגיש וינשטיין חוות דעת המתנגדת להסכם לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, שם נידון התיק.

 

לפי חוות הדעת של וינשטיין שפורסמה אתמול ב"כלכליסט", הסכם הפשרה מעניק לתרכובות ברום חסינות כוללת מתביעות לפיצוי בעקבות הזיהום שגרם המפעל לתושבי ישראל. ההסכם גובש במסגרת תובענה ייצוגית שהגישו שני תושבי היישוב הבדואי ואדי נעים הממוקם בסמוך למפעל.

 

מנכ"ל כיל, עקיבא מוזס מנכ"ל כיל, עקיבא מוזס

במקביל לתובענה זו מתנהלת תביעה מקבילה, שהגיש פרופ' שאול לדני ב־2007 נגד כל המפעלים הממוקמים ברמת חובב, ומרכזת מעל ל־80 תובעים בשלושה תיקים נפרדים. התביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד משה קפלנסקי, טוענת כי הזיהום שפולטים המפעלים ברמת חובב מסרטן. לדני עצמו חלה בסרטן. הליך השלמת העדויות בתיק צפוי להסתיים בחודש יולי הקרוב.

 

במסגרת ישיבת שופטים בבית המשפט המחוזי בבאר שבע שמעה השופטת בתיק של לדני, השופטת שרה דברת, על הסכם הפשרה המתגבש בתובענה נגד תרכובות ברום. בעקבות זאת פנתה דברת אל נציגי מפעלי רמת חובב בדיון האחרון שנערך בתיק בחודש ינואר, סיפרה כי היא יודעת כי בכוונת תרכובות ברום להתפשר, והציעה לעורכי הדין לבחון האם פשרה רלבנטית גם בתביעה של לדני. עם זאת, נציגי תרכובות ברום הודיעו כי מדובר בתביעות שונות שאין ביניהן קשר.

 

אך עו"ד קפלנסקי לא הסתפק בתגובתה של כיל ושלח באמצע חודש פברואר מכתב ליועץ המשפטי לממשלה וינשטיין, שבמסגרתו התריע על השפעה אפשרית של הסכם הפשרה על הדיון בתיק של לדני. "אין ברצוני לפגוע בהסדר הפשרה אשר כולל בין היתר התחייבות תרכובות ברום לנקוט פעולות שונות להקטנת כמות החומרים הנפלטים ממפעלה", כתב קפלנסקי, אך ציין כי "על רקע מצבם הבריאותי הקשה של התובעים כתוצאה מחשיפתם לחומרים מזהמים אני מבקש כי לא תיפגענה זכויותיהם מכוח תביעותיהם, ואודה להתייחסותך לזכויות מרשיי במסגרת הסדר הפשרה".

 

בחוות הדעת שכתב היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין הוא התייחס לתביעות דוגמת זו של לדני, וציין כי "כנגד החברה (תרכובות ברום - מ"ש) ישנן תביעות בגין נזקי גוף, ואין הצדקה לתת לחברה חסינות בפני תביעות אלה".

 

"כיל צריכים לפחד כדי להפסיק לזהם", אומר פרופ' לדני ל"כלכליסט", בעקבות פרסום חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה נגד הסכם הפשרה עם תרכובות ברום. "יש טכנולוגיות למניעת זיהום אוויר אבל הן עולות כסף, ורוב התעשיות לא רוצות להשקיע את הכסף. אם ההסדר יכאב להם והם יחדלו לזהם את האוויר ויתקינו התקנים יקרים יותר, אז בסדר. אבל אם לא, כדאי לבצע את כל ההתנגדויות כדי להכאיב להם בכיס, רק זה ישיג את מטרה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x