$
דו"ח המבקר 2011

מעונות היום המוכרים הם מקום מסוכן

מפגעים מסוכנים נמצאו ב-69% מהמעונות. המבקר מצא כי התמ"ת ערך ב-73% מהמשפחתונים והצהרונים המוכרים רק ביקור אחד בשנה בשל חוסר בכ"א

מיקי פלד 16:0017.05.11

מעונות היום והמשפחתונים המוכרים על ידי משרד התמ"ת הם במקרים רבים מקום מסוכן מאוד לפעוטות, כך עולה מדו"ח מבקר המדינה.

 

מעונות היום, המשפחתונים והצהרונים המוכרים על ידי המשרד אמורים גם להיות תחת פיקוחו, אך כפי שהמבקר חושף מבדיקה מדגמית שערך עולה כי ב-73% מהמעונות

נערך פחות מביקור אחד בשנה. אולי זה מסביר ממצא אחר של הדו"ח, לפיו ב-69% מהמעונות נמצא לפחות מפגע בטיחות אחד בביקורי הפתע שנערכו בו.

 

90 אלף פעוטות בישראל נמצאים במעון יום, משפחתון או צהרון, המיועדים לגילאי 3-12 ונועוד בעיקר לאפשר לנשים לצאת לעבודה במשרה מלאה. זו גם הסיבה מדוע רוב מעונות היום המוכרים על-ידי משרד התמ"ת מפעילים ארגוני נשים כמו נעמ"ת, ויצ"ו, אמונה וכדומה.

 

מי שאחראי על מעונות היום הוא אגף ייעודי במשרד התמ"ת, שבראשו עומדת תמי אלמוג. מבקר המדינה מגלה שלמרות תקציב של 780 מיליון שקל ב-2010 ויותר ממיליארד שקל ב-2011, על 1,600 מעונות היום בארץ מופקדות רק 12 מפקחות, התקן עצמו לא הרבה יותר גבוה ועמד על 15.

 

המחסור בכח-אדם, כתב האגף בתשובה למבקר המדינה, הוא הסיבה למיעוט הפיקוח על המעונות. עם זאת, בדיקה של המבקר מגלה כי מנהלת האגף לא דאגה לכך שהמפקחות יעברו הכשרה בתחומים שהן בודקות בביקורי הפיקוח, כגון טיפול בילדים בגיל הרך ובטיחות.

 

מפגעים מסוכנים ב-69% מהמעונות

 

לפי ההסכם בין משרד התמ"ת למעונות, המעונות מחויבים להחזיק ברשותם אמצעי בטיחות כגון שער נעול עם אינטרקום, ערכת עזרה ראשונה ולחצן מצוקה המחובר למוקד שירותי חירום. המציאות, מתברר, שונה.

 

מבדיקה של דוחות ביקורי פיקוח שנערכו ב-70 מעונות, עלה שב-5 מהם כבר לא היו ביקורים של התמ"ת מאז 2005. ב-45 מהם (כ-69%) נמצא לפחות מפגע בטיחות אחד בביקור הפיקוח האחרון. ב-21 מעונות נמצאו בחצר חפצים מסוכנים או מתקני משחקים שאינם תקינים או תקניים, ב-12 מעונות נמצאו מכלי גז או דודי מים שאינם ממוגנים כנדרש או שהוצבו במקום שאינו בטיחותי, ב-8 מעונות לא היה לחצן מצוקה המחובר למוקד שירותי חירום או שהחיבור לא היה תקין וב-19 מעונות נמצאו גדרות לא תקינות או לא תקניות. כמו כן, ב-4 מעונות מצאה המפקחת את שער המעון פתוח בהגיעה, בניגוד להנחיות.

 

אולם, מתברר, כי האגף אינו תמיד קונס את המעון או אפילו טורח לוודא שהתיקונים הנדרשים בוצעו. זאת, משום שלטענת ראשי האגף שכר הלימוד הנמוך אינו מאפשר לבעלי המעונות לבצע תיקונים. רק השנה, ענו באגף למבקר המדינה, יתבצע סקר בטיחות במעונות היום שיקבע את העלות של התיקונים. ממצאים נוספים של המבקר הם כי בכ-30% מהמעונות שנבדקו אין מספיק תקנים של מטפלות, וכי במספר דומה הפעוטות אינם מקבלים את התפריט המומלץ על-ידי משרד הבריאות. אם זה לא מספיק, מתברר כי תאונות רבות, אף לאחר שפעוט נחתך בראשו, לא נחקרו או שלאחר החקירה לא וידא האגף כי הלקחים יושמו במעון.

 

אין מעונות במגזר הערבי

 

בעיה נוספת שהמבקר מתייחס אליה היא ההיצע הנמוך של מעונות יום. ב-2009, כותב המבקר, נדחו 6,000 פעוטות מקבלה למעון עקב ההיצע הנמוך. מאז 2008 הצטברו בתמ"ת 23 מיליון שקל לטובת עזרה לרשויות מקומיות בבניית מעונות, אך בפועל נוצלו רק 6 מיליון שקל עד כה, שמימנו בנייה של 6 מעונות מתוך סך של 21 אותם ביקשו הרשויות המקומיות.

 

במגזר הערבי הבעיה דחופה עוד יותר, כותב המבקר, שכן למרות ש-27% מהפעוטות מגיעים מהמגזר, רק 2.5% מהמעונות נמצאים בריכוזי אוכלוסייה ערביים. נתון זה יכול להסביר לפחות חלק משיעור ההשתתפות הנמוך של נשים ערביות בשוק התעסוקה, שעומד על כ-20% בלבד לעומת יותר מפי 3 בקרב נשים יהודיות לא-חרדיות.

 

המבקר מצא עוד, כי במקרים רבים ניתן סבסוד יותר על שכר הלימוד להורים, בשל אי-פיקוח נאות של האגף למעונות יום בתמ"ת. לפי דוח של התמ"ת מ-2008, בשנה זו גרם חוסר הפיקוח לסבסוד יתר של לפחות 22 מיליון שקל.

 

ליקויים בהתנהלות מנכ"ל התמ"ת

 

עוד עולה מהדו"ח, כי המבקר מצא ליקוי בהתנהלותו של מי שהיה מנכ"ל התמ"ת בשנים 2009-2006, רו"ח גבריאל מימון. לפי המבקר, אחד הזכיינים שזכו במכרז למתן שירות משפחתונים היא עמותה שמימון היה ממייסדיה. זאת, לאחר שוועדה של התמ"ת, בה היו חברים עוזרי המנכ"ל, היא שבחרה את הזוכים.

 

מימון עצמו היה זה שחתם בשם המשרד על חוזה ההתקשרות עם העמותה. בכך, כותב המבקר, עולה חשש לניגוד עניינים. בתחילת השנה הודיעה המשטרה כי היא ממליצה להעמיד לדין את מימון, שכיהן עד אז כמנכ"ל משרד הפנים, בחשד לקבלת דבר במרמה במסגרת עסקאות נדל"ן של מפוני גוש קטיף.

 

מימון מסר למבקר, כי לא הובא לידיעתו המינוי של עוזרו לוועדה והבעייתיות הטמונה בכך. עוד ציין מימון שעם כניסתו לתפקיד מנכ"ל התמ"ת התפטר מחברותו בעמותה שבה פעל הזכיין, ושהעתק ממכתב התפטרותו הועבר ליועץ המשפטי דאז של המשרד. באשר לחתימה על חוזה ההתקשרות ציין מימון שהוא מקבל את הביקורת בעניין זה, אף שראה בכך פעולה טכנית לחלוטין, וכן שהוא מקבל על עצמו "להקדיש תשומת לב יתרה גם לפעולות מעין אלו מחשש למראית עין".

 

משרד התמ"ת: הנושא בעדיפות עליונה

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "נושא מעונות היום והצהרונים, המעודד ומאפשר להרחיב את תעסוקת הנשים והשתלבותן בשוק העבודה הישראלי, מצוי בעדיפות עליונה במשרד התמ"ת בשל חשיבתו העצומה לצמיחה הכלכלית במשק.‬‬

 

‫‫"מעונות היום והצהרונים קלטו השנה כ-140 אלף פעוטות במסגרות השונות, המפוקחות ע"י משרד התמ"ת, מתוכם כ-25 אלף במסגרות הצהרונים.

 

"לא פחות מ-90 אלף ילדים זוכים לסבסוד ממשלתי במסגרות אלו והן מאפשרות ללמעלה מ -82 אלף אימהות לצאת בכל יום לשוק העבודה. מדובר בגידול משמעותי ביחס לשנים קודמות.‬‬

 

‫‫"ממצאי המבקר חופפים דו"חות שהתקבלו במשרד במסגרת הליך הביקורת הפנימית ואנו פועלים באופן נמרץ לתיקון הליקויים ולהסדרת תחום הגיל הרך בחקיקה, אשר תסדיר בחוק את הנהלים, התקנות והכללים להפעלת מעונות היום והצהרונים ותבטיח את שלומם ובטיחותם של הילדים הרכים". ‬‬

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x