$
דעות

יש פתרון חלקי לשביתת הרופאים

אם יחזירו את שירותי הבריאות הנוספים לבתי החולים, הרופאים יוכלו להרוויח מעט יותר. אז למה האוצר מתנגד?

יהודה אדלר 08:2306.05.11

שביתת הרופאים היא מהמוצדקות והחשובות בשביתות ישראל. הדברים כמו מובנים מאליהם. הנתונים נפרשו בהרחבה בכלי התקשורת – כירורג בן 35, כזה שיצטרך לנתח את ילדכם אם חלילה יגיע לחדר מיון לאחר תאונה כלשהי, מרוויח פחות לשעה ממה שמרוויחה עוזרת הבית שלכם. איש לא יכול להצדיק זאת.

 

השביתה נוגעת לאיכות השירות הרפואי שכל אחד ואחת מהקוראים מקבל במרפאה השכונתית ובבית החולים, היא נועדה להציל חייהם של חולים, לא פחות מכך. איש אינו יכול להפריז בחשיבותן של מטרות השביתה.

 

מדהים, אם כי אולי לא מפתיע, לראות את מאמצי הדיסאינפורמציה של פקידי האוצר. רק השבוע שמענו בכירים ממשרד האוצר מצהירים: "רופא מתחיל מרוויח 18,000 שקל". מסתבר שעבור פקידי האוצר למילים אין משמעות רבה מדי. האמירה התמוהה הזו לא גובתה בשום צילום של תלוש שכר של רופא כלשהו, נתון עובדתי, דבר מה שיאושש אותה או יאפשר להפריך אותה. הרופאים, לעומת זאת, מתגברים על הבושה וחושפים את הנתונים האמיתיים, המוכיחים שהספינים מבית פקידי האוצר אין להם על מה לסמוך.

 

מי זוכה ליחס הזה מפקידי האוצר? אנשים צעירים המוותרים למעשה על מיטב שנותיהם המשפחתיות. על השנים שבהן ילדיהם נולדים וגדלים להיות בני אדם, כדי לבלות לילות על גבי לילות במחלקות בתי החולים, לסכן את עצמם וסביבתם בנסיעה הביתה טרוטי עיניים, להירדם ולקום למחרת בבוקר כדי לחזור למחלקה. אותם צעירים - שאם כבר יש להם שבת ללא תורנות לבלות בחיק משפחתם - צמודים לסלולר שאולי יקפיץ אותם בכל רגע לטפל בפצועי פיגוע או תאונה קשה, ויעזבו שוב את משפחתם מבלי להתלונן ומבלי לשאול שאלות.

 

ישנם רופאים שלאחר עשרים שנות עבודת פרך בתנאים לא תנאים, שעות לא שעות ושכר לא שכר, יגיעו לרווחה בזכות קליניקה פרטית. רוב הרופאים אינם כאלה. הם יעבדו כל חייהם בשכר העלוב שמשרד האוצר מוכן להעניק להם כדי לטפל באזרחי ישראל. ואז יגיע גיל הפנסיה. תחשבו לא רק על הרופאים קשי היום בני ארבעים שמרוויחים פחות לשעה מנציג מכירות בן 25 בחברה סלולרית. תחשבו עליהם ביום יציאתם לפנסיה, כאשר מי שעסק כל חייו בהצלת חיים, נזרק לחיים על גבול העוני. תחשבו עליהם אתם, אבל את פקידי האוצר ספק אם גם המחשבה הזו תזיז מעיקשותם.

 

אחד הדברים המדהימים הוא שפתרון חלקי לפחות למצב זמין ליישום מיידי, ולא יעלה שקל לאוצר המדינה, אלא דווקא יכניס לה כסף. המדובר בהחזרת השר"ן (שירותי הבריאות הנוספים) לבתי החולים, באופן שיאפשר גם ניצול טוב יותר של התשתיות הרפואיות וגם יגדיל את מחזור ההכנסות של בית החולים, תוך מתן אפשרות לרופאים להרוויח מעט יותר. אל מול הפתרון הזה, שהיה מקובל בעבר ושמקובל גם היום, מאמצים פתאום אנשי האוצר טרמינולוגיה סוציאליסטית המתנגדת לכל חדירה של כללים כלכליים אל תוך מערכת הבריאות. פתאום הם מתעלמים מהיתרונות שיהיו בכך דווקא למטופלים בשירותי הבריאות הרגילים שחלק מהתורים שלהם יתפנו על-ידי אנשים שיעברו לשב"ן. פתאום כללי שוק בסיסיים הם מלה גסה.

 

מבלי להיכנס למניעיהם של פקידי האוצר, הרי שראש הממשלה הוא שצריך להיכנס לעובי הקורה הזו ולהביא לפתרונה המהיר של הבעיה. כאשר יש בעיה כה חמורה, ויש לה פתרון, ולו חלקי, כה זמין, כל דחייה במימוש הפתרון הזה היא חוסר אחריות משווע.

 

פרופ' יהודה אדלר הוא מנהל ביה"ח "משגב לדך" ויו"ר החוג לשיקום לב של האיגוד הקרדיולוגי בישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x