$
דעות

כשסטנלי קיבל תזכורת מברני

"עליתי בשבועות האחרונים על סטארט־אפ ענקי. לא תאמין. מצאתי מדינה שהבנק המרכזי שלה משלם עכשיו כמעט 2.5% על האג"ח שהוא מנפיק לשנה. אני אומר לך, עסק בטוח"

אמנון אטד 08:0707.10.10

"היי, סטאן, אתה זוכר אותי? מה שלומך?", נפל השבוע קשיש אלמוני על כתפו של נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר, שרק רצה באותו רגע לשתות כוס קפה, ואולי גם לחטוף איזו עוגייה, בדרך לעוד דיון חשוב בוועידת קרן המטבע הבינלאומית.

 

"תזכיר לי", ענה לו פישר ביובש.

 

"אני

סם. סם כהן. נפגשנו לפני המון שנים כששנינו היינו עדיין צעירים. אני עבדתי אז עם ברני קורנפלד".

 

"אה, ברני ההוא, מקרן I.O.S", חייך פישר, "זה שהקדים את ברני מאדוף בשני דורות. מה אתה עושה עכשיו?".

 

"לא הרבה", ענה סם, "אני כבר הרבה שנים בפנסיה, מהמר קצת לפעמים על הסוסים בסרטוגה. אבל תשמע איזה קטע. עליתי בשבועות האחרונים על סטארט־אפ ענקי. לא תאמין. מצאתי מדינה שהבנק המרכזי שלה משלם עכשיו כמעט 2.5% על האג"ח שהוא מנפיק לשנה. אני אומר לך, עסק בטוח. המדינה הזאת חזקה מאוד כלכלית. היא רק צומחת, יותר מכל המדינות האחרות במערב. הבורסה שלה היא אפילו אחת היחידות שסגרו את כל הנפילות בזמן המשבר".

 

"וזה כל הסיפור, 2.5%?", קטע אותו פישר.

 

"2.5%, אבל אני לא עובד עם כסף שלי, כי כמו שאמרתי לך זה סיפור כמעט בטוח, וחוץ מזה תכף תבין שיש גם עוד בונוס", ענה סם. "אני עובד עם חבר שאני מכיר מהימים העליזים של I.O.S. החבר הזה קשור עם קרן גידור גדולה, ויחד אנחנו לווים מהבנק של הקרן כמויות גדולות של דולרים בריבית אפסית.

 

את הדולרים האלה אנחנו מעבירים לאותה מדינה, ממירים אותם למטבע המקומי, וקונים איתו את האג"ח של הבנק המרכזי שלה. הפער בין ריבית החובה שאנחנו משלמים על הדולר לבין ריבית הזכות שאנחנו מקבלים באותה מדינה יוצא עכשיו משהו כמו 2%, אבל בסכומים שבהם אנחנו משחקים, אנחנו גם מרוויחים לא רע".

 

"אבל בטח יש עוד אנשים שגילו את הסוד, ואז המטבע של אותה מדינה רושם כל יום תנודות חדות למעלה ולמטה", אמר פישר. "אתה לא חושש שכשתרצה למכור בחזרה את המטבע המקומי ולקנות דולרים, תיפול פתאום על שער חליפין לא טוב?".

 

"זה הבונוס שאמרתי לך קודם", צעק סם, "הנגיד של הבנק המרכזי שם כל הזמן קונה דולרים כדי למתן את התנודות בשער החליפין. התוצאה שאין תנודות חריפות מדי בשער. אבל מצד שני, אותו נגיד לא יכול להתמודד מול כל אלה שמוכרים לו כל יום דולרים, והתוצאה היא ששער הדולר יורד בעקביות, אבל בלי קפיצות היסטריות למעלה ולמטה.

 

"השורה התחתונה היא שאני מרוויח פעמיים - גם את פער הריבית וגם מהעובדה שכשאני ארצה לקנות בחזרה דולרים, שער הדולר יהיה נמוך מהשער שבו המרתי אותו למטבע המקומי. וכל זה כאשר הבנק המרכזי של אותה מדינה מבטיח לי בעצם שלא יהיו תנודות חריפות בשער החליפין, ואני אוכל לצאת ברווח מתי שאני רוצה, בלי לחשוש".

 

"מעניין מאוד", מלמל פישר כמעט בלי קול. "זה מזכיר לי משהו, אבל תהרוג אותי אם אני יודע בדיוק מה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x