$
משפט

"פסק הדין שטחי, לא יסודי ולא אינטליגנטי"

השופט דוד רוזן בחר במילים חריפות לתיאור התנהלות הפרקליטות בתיק הלבנת ההון בבנק הפועלים, ובהן טענות ל"הצהרות שקריות" ו"התנהלות שערורייתית". בדיעבד התברר שזה היה רק הקדימון למתקפת נגד אנונימית של גורמים בתביעה הכללית

איתי הר אור 09:1023.08.10

במשרדי פרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) שררו אתמול (א') הלם וכעס רב, בעקבות הביקורות המטלטלות שהטיח באנשי הפרקליטות שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב דוד רוזן. השופט כתב בפסק הדין בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים, כי "הצהרות המדינה היו שקריות", כי מדובר ב"מצב דברים

שלא יעלה על הדעת" וכי התנהלות הפרקליטות "גובלת בהתנהגות שערורייתית".

 

למרות הכעס הרב, בפרקליטות לא ממש הופתעו מהזיכוי בתיק. רק לפני כמה חודשים אמר רוזן על התנהלות הפרקליטות בתיק: "זו לא המדינה שאני מכיר, זו לא המדינה שאני רוצה להכיר. זה פשוט מזעזע".

 

"לא סקסי מספיק"

 

התגובות שעורר פסק הדין שנתן אתמול רוזן הן תקדימיות בחריפותן. "מדובר בפסק דין לא אינטליגנטי, לא משפטי ולא יסודי", אמרה אתמול עורכת דין בכירה בפרקליטות מחוז ת"א מיסוי וכלכלה. "אני גם כועסת וגם נעלבת. אני לא מצליחה להבין למה מגיעה לנו 'התנהגות נפסדת'. סליחה, אבל אני לא רואה את זה. אני לא חושבת שמדובר בהתנהגות נפסדת שלנו.

 

"בהגנה מהצדק צריך להיות שקלול של כל היסודות והאלמנטים. אתה אמור לקרוא ניתוח משפטי, אבל אין בפסק הדין שום ניתוח אינטליגנטי של טענת ההגנה מן הצדק. השופט רוזן עשה ניתוח עובדתי פשוט ובסיסי, אבל איפה הוא כותב איך נפגעה הגנת הנאשם? אני לא חושבת שמגיע לנו פסק דין כזה שטחי".

 

בפרקליטות מיסוי וכלכלה טוענים לגופן של עבירות הלבנת ההון שבהן הואשמו לדר וסברדליק, כי השופט רוזן הפגין חוסר בקיאות בדיני עבירת הדיווח וחשיבותן ובאחריותם של שומרי הסף במערכת הבנקאית והפיננסית. "לא בכדי צריך להקים בית משפט כלכלי", אמר אחד הבכירים. "יש אמירות בהכרעת הדין של רוזן שאין להן רגליים. אני לא יודע מאיפה הוא לוקח כזה דבר. זה לא יהיה רציני להגיד שאנחנו נגיש ערעור בוודאות, אבל אנחנו שוקלים ברצינות לערער. במהלך המשפט הגבנו לכל הטענות של הגנה מן הצדק. נהפוך הוא - לנו מגיעה הגנה מן הצדק על ההליכים".

 

"בתיק הזה אני עושה חשבון נפש", אמרה פרקליטה בכירה, והוסיפה: "גם השופט צריך לעשות חשבון נפש. האם יש שם עד כדי כך פגיעה בזכויות נאשמים? אני לא חושבת שהשופטים נורא אוהבים את התיקים שלנו. זה לא תיק סקסי. זה תיק דיווח. אבל בית המשפט עדיין לא הפנים את עבירות הדיווח. לוקח הרבה מאוד שנים כדי לבסס הלכות".

 

בעקבות דברים אלה הבהירו גורמים בכירים בפרקליטות כי הם שוקלים באופן רציני להגיש ערעור על פסק הדין.

 

מפיקים לקחים

 

לצד התגובות החריפות נמסר אתמול בתגובה מהפרקליטות כי הופקו מסקנות ולקחים לגבי הליקויים שהתגלו. על פי הערכות שונות, פרקליט המדינה משה לדור צפוי להתייחס לביקורת הקשה שהעביר השופט רוזן, ולקבל החלטות על שינויים נדרשים בעבודת הפרקליטות.

 

ל"כלכליסט" נודע כי ראש פרקליטות תל אביב מיסוי וכלכלה, אלה רובינק, כבר גיבשה נהלים חדשים שלפיהם יוחלט בעתיד באיזה אופן יטופלו תיקים בסדר גודל דומה. "יש צ'ק־ליסט שלפיו יבדקו בעתיד איך מתנהל התיק מול הפרקליט המטפל", אמרו גורמים במערכת, והוסיפו כי גובש מסמך פנימי עם הוראות ומסקנות שיסייעו לשפר את ניהולם של תיקים דומים בעתיד.

 

"הפרקליטים האלה עושים עבודת קודש", אמרה אתמול פרקליטה בכירה. "ההרגשה היא שאנחנו שולחים חיילים למלחמה בלי שהם מקבלים מספיק 'כלי נשק'".

 

בכיר בפרקליטות על נג'רי: "לפעמים פרישה היא הפתרון"

 

הביקורת החריפה שהשמיע בית המשפט לא הותירה ברירה אלא לשקול אם יש מקום להסיק מסקנות אישיות בעניינם של המעורבים בפרשה, ובראשם עו"ד טלי נג'רי, שניהלה את התיק, ולירן חיים שעבד איתה. גורמים בכירים ביותר בפרקליטות אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי דבריו של בית המשפט הם עניין לטיפולם של הממונים. לדברי גורם בכיר בפרקליטות, "קביעותיו של רוזן בעניין התנהלות התביעה עשויות להוביל למישור של דין משמעתי".

 

הגורם הוסיף כי גם הסנגורים יכולים לבקש הליך משמעתי בלשכת עורכי הדין. בתשובה לשאלה אם נוכח האמירות החריפות של בית המשפט אין מקום להשעיה ולו זמנית של נג'רי, אמר הגורם: "כולם יודעים שלפעמים פרישה היא הפתרון. אם אכן נאמרו דברים שקריים ומטעים זה מאוד חמור. זה לא הולם את האתיקה של עורכי הדין ולא דבר שצריך לעבור עליו בשתיקה. אבל תלוי גם למה נאמרו הדברים. אם זה נאמר במכוון, ברור שהפרקליטות לא יכולה לאפשר לה להמשיך".

 

עם זאת, הגורם הבכיר מסייג את דבריו, ומסביר שלעתים הביקורת שסופג הפרקליט נובעת מכישלונם של אחרים במערכת: "אין לנו מנוס אלא להסתמך על העבודה של המשטרה, במיוחד בעניינים של חומר חקירה. הם אלה שיכולים להגיד מה ההיקפים שלו, וכולנו נתקלנו במקרים שבהם חודשים ארוכים אחרי ניהול התיק מתקבל חומר חקירה, אחרי שכבר נחתם טופס שכל חומר החקירה הועבר".

 

בעניינה של נג'רי אמר הגורם כי אם הועבר לסנגורים או לבית המשפט חומר מוטעה, על סמך מידע שנמסר מהיאחב"ל, אי אפשר לבוא אליה בטענות. "יש גבול עד כמה אפשר לבדוק את הדברים. יש לנו חובה לבדוק את החומר שמעבירים ולהתרשם בעצמנו, אבל הסיווג הראשוני - את זה הם עושים. הם נותנים את הדין. זה לא עובר בשתיקה".

 

בפרקליטות מיסוי וכלכלה לא ימהרו ככל הנראה להסיק מסקנות אישיות כלפי מי שניהל את התיק, בין היתר משום שלדעת ראש פרקליטות מיסוי וכלכלה אלה רובינק, לא אירעו בתיק כשלים כה חריפים כפי שמתאר בית המשפט. הדעה הרווחת בקרב בכירי פרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה היא כי השופט לא ביצע ניתוח משפטי הולם לטענת ההגנה מן הצדק ולעבירות הלבנת ההון.

 

בסביבתה של הפרקליטה טלי נג'רי אמרו אתמול: "היא מרגישה טוב עם עצמה וסבורה שהיא פעלה בסדר. תמיד, עם כל השופטים, עורכי הדין והמתמחים, יושר והגינות הם נר לרגליה". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x